Nyolc család 48 tagja maradt fedél nélkül egy marosvásárhelyi nyomornegyedben szerda délelőtt kiütött tűz következtében - írja a Maszol.ro nyomán az MTI.
A Hidegvölgyben, cigányok által lakott negyedben csaptak fel a lángok, amelyek gyorsan átterjedtek az egyik viskóról a másikra. A tűzben egy kislány könnyű sérüléseket szenvedett.
Gagyi Mihály, a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője közölte: az egyik ház rosszul kialakított "fűtésrendszere" és a hozzá tartozó kémény okozta a tüzet. Az oltást megnehezítette, hogy a vízhálózat nincs kiépítve a Hidegvölgy magasabban fekvő részein, és a tűzoltóautók is csak kerülőúton, nehezen tudták megközelíteni a helyszínt.
Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere a helyszínen elmondta, a város hajléktalanszállójában biztosítanak ideiglenes szállást azoknak, akiknek nincs hova menniük. A hajléktalanná váltak közül 30-an gyermekek.
Hat-hét purdé minden családban
A tűz következtében nyolc ház égett le, egy-egy család élt mindegyikben, ahol átlagosan hat-hét gyermeket nevelnek – számolt be a Maszolnak Marian János, az egyik károsult.
Zoom
Fotó: Ungvári Zsuzsi/Maszol
"Itt nem segít senki rajtunk" – jelentette ki, a telepen lévő szemétre mutatva. A leégett házak utáni füst és az összehordott szemét szaga a bomló kutyák teteméből áradó bűzzel keveredett a helyszínen - írja a lap.
Marian elmondása alapján a hulladékgazdálkodási vállalat nem szállítja el az ottani szemetet, így az csak évek óta csak gyűl és gyűl. "Ha lenne egy szemetes, akkor oda dobnánk, de nincs, így nincs hova vinnünk" – mondta.
Ezzel szemben a polgármester rámutatott: a Hidegvölgy aljában vannak ugyan konténerek, de nagyon sokan illegálisan oda teszik le a szemetet. "Ez is olyan helyzet, amit rendeznünk kell a közeljövőben" – összegezte, felidézve, hogy tavaly ősszel "kipucolták" a helyszínt, de pár hónap alatt ez a szemét "visszatermelődött".