"Miért nem akarnak a munkanélküliek dolgozni? Mi úgy gondoltuk, az lehet az oka, hogy a fizetés és a segély összege majdnem megegyezik. De nem: a kifizetendő összeg magasabb. Ám mivel a fizetésből már letilthatók a tartozások, így a szolgáltatók (a munkába állást hivatalból jelenti a munkaügyi központ és az önkormányzat) ezt azonnal el is kezdik. A fizetés 50 százaléka letiltható, így viszont már kevesebb marad a dolgozónál, mint amennyit segélyként kapna. Érthető, hogy miért utasítja vissza a többség a munkát."
Sokszor idéztünk arra példát (lásd pl. EZT és a visszafelé mutató linkeket), hogy a cigányok nem azért nem dolgoznak, mert nincs munkalehetőség, hanem azért, mert egyszerűen munkakerülők. A legújabb pofont az amúgy mokkaellenes elfogultsággal igazán nem vádolható boon szállította (felettébb érdemes elolvasni a kommentárokat is!).
A Mohácsi-klánnak, Herczog MáriánakRévész Sándornak, Czirok Péternek, Klecska Ernőnek, Magyar-Ungár Elemérnek, Máté Mihálynak és a többi szennyes fajvédőnek melegen ajánljuk a témát, és kíváncsian várjuk reakciójukat.
"Ilyenkor hol vannak a munkanélküliek?
Munkaerőhiány van a városgazdáknál? A munkanélküliség idején? Papíron nem, de... Nem égbekiáltó ez? Vajon miért nem akarnak a munkanélküliek dolgozni?

„A Miskolctapolcáért Egyesület kitakarította a Békás-tavat az elmúlt héten, és hegyekben áll a hínár a partján – írta a napokban az Agorára Orosz B. Erika, az egyesület elnöke. – Kértem a Városgazda Kht.-t, hogy vigyék el, mert büdös is és csúnya is, arról nem is szólva, hogy a Szerelem szigeten és a hídon imádnak fotózni a házasságot kötő párok, és nem a legszebb háttér a szemét. Azt mondta Kertész Béla, (a városgazdák igazgatóhelyettese - a szerk.) hogy ez gond, mert sajnos nincs emberük. Azonnal tudna munkát adni 80 embernek. Nem égbekiáltó ez!? Ennyi munkanélküli mellett?”

Hivatalosan...

Érdeklődtünk a közhasznú társaságnál, igaz-e, hogy jóval kevesebben dolgoznak a cégnél a szükségesnél. Veres István, a Városgazda Kht. igazgatója szerint ez nem igaz. Írásban eljuttatott kérdéseinkre – amiben már azt is firtattuk, hogy a munkabérként felajánlott összeg mennyi, megéri-e érte dolgozni – kaptuk a következő választ. „Társaságunknál jelenleg nincs betöltetlen státusz. Munkavállalóink nagy részét a Munkaügyi Központ és a Szociális Osztály közvetíti ki, közcélú foglalkoztatott átlag havi 300 fő, közhasznú foglalkoztatott projektenként átlag 180 fő. A közcélú foglalkoztatott dolgozókat egy évig áll módunkban foglalkoztatni, a közhasznú munkavállalókat pedig a meghatározott projektnek megfelelő időtartamig. A „kiközvetített” dolgozók városüzemeltetési szakfeladatokat látnak el (úttisztítás, fűnyírás, patakőri szolgálat, köztisztasági feladatok….). A munkabér törvényi előírás és végzettségnek megfelelő besorolás alapján kerül megállapításra, tehát több mint az Ön által említett segély mértéke. ”

A választ azért éreztük egy kicsit sántának, mert a hínár – fotóinkon is jól látszik – szerdán délben még mindig ott volt Tapolcán. Akkor miért is, ha van elég emberük?

Nem fogadják el

Ezúttal Kertész Béla igazgatóhelyettest sikerült elérnünk. Aki elmondta, a két téma „összemosódott” az Agorán. A hínárt elszállítják csütörtökön. Az viszont tény, hogy nem könnyű betölteni az állásokat a Városgazda Kht.-nál. Ha szükségük van munkaerőre, akkor a szociális osztályhoz adják le az igényt, ők küldik ki hozzájuk a munkanélkülieket. Az viszont rendszeresen előfordul, hogy a kiközvetítetteknek csak kis százaléka fogadja el a munkát. (Kertész Béla ajánlja, kérjünk pontos adatokat a szociális osztálytól, ezt holnap meg is tesszük.) Hogy mi történik ilyenkor? Kevesebb embert veszünk fel, válaszolt az igazgatóhelyettes.

Miért nem akarnak dolgozni?

Vajon miért nem akarnak a munkanélküliek dolgozni? Mi úgy gondoltuk, az lehet az oka, hogy a fizetés és a segély összege majdnem megegyezik. De nem: a kifizetendő összeg magasabb. Ám mivel a fizetésből már letilthatók a tartozások, így a szolgáltatók (a munkába állást hivatalból jelenti a munkaügyi központ és az önkormányzat) ezt azonnal el is kezdik. A fizetés 50 százaléka letiltható, így viszont már kevesebb marad a dolgozónál, mint amennyit segélyként kapna. Érthető, hogy miért utasítja vissza a többség a munkát."

Pár hozzászólást megmentünk az örökkévalóságnak a BOON fajvédő moderátorai elől:

Munka van!!!!!

Munka van sok, és ha valaki azt mondja, hogy nincs az hazudik. Én cirka 10 évvel ezelőt a néhai DAM-ban dolgoztam, már akkor 86e.ft-ért. Majd történ egyszer, hogy a cég fizetésképtelenné vált, és ez meg is maradt igy kb.5-6 hónapig. A számnlkák meg csak jöttek, és gyültek. Mérlegelve a cég reménytelen helyzetét, munkahelyet váltottam, és kemény 28e.ft-ért gályáztam tovább egy kertészetnél, ami hasonló a városgazdához, annyi külömbséggel, hogy mi dolgoztunk is, nem keveset. A tetü cigány meg nem ment el, már akkor sem, ennyi pénzért dolgozni. Mert ő a f@szából is megél, szokták mondogatni a bölcs cigusok, hát akkor etesse a családját is abból, akkor talán nem is szaporodnának úgy mint a bacilus. Egy szónak is száz a vége, aki akar dolgozni az talál munkát, aki meg nem akar az akkor sem fog, ha 3*annyi fizetést kapna mint a segélye. Egy biztos, én addi nem dolgozom legálisan, amíg ezeket a fattyakat az én adómból, a két kezem munkájából támogatják.

Nem igazán illik ebbe a képbe a .....
hozzászólásom,de valahogy be kellett jutni,ha már a kényesebb kérdésekben nem nyitnak fórumot.
-olvasva a megtörtént rablásokról szóló ügyeket megkérdezném a polgármestert:Sanyi ,valóban ez a béke szigete,az élhető város??? Ne röhögtess!!!!!
-A nemzeti vágtával ti is elmehetnétek oda ahova horn Gabi küldte Fecót.
-Az olaszliszkai perben gyors itélet......????Addig húzzák az időt amíg a firnyákos magyar ügyvédek kitalálják hogy a dzsipszik nemzeti hősők,mert megpróbálták megmenteni egy fehér ember életét aki saját magát agyonverte.Nevetséges!!!.

"Ilyenkor hol vannak?"
Pl. a Nagyposta előtt várják a segílyosztó postást, hogy mihamarabb vihessék a családi pótlékot a legközelebbi kricsmibe.