Második nekifutásra meghosszabbította a Tilos Rádió műsorszolgáltatási jogosultságát az Országos Rádió- és Televíziótestület (ORTT) – közölte az ülés egyik résztvevője. Ismert: a rádió egyik munkatársa 2003 karácsonyán, szenteste azt mondta, hogy „kiirtanám az összes keresztényt”.
Közlése szerint öten szavaztak arra, hogy teljesítsék a kérést, hárman pedig ellene, emellett egy tartózkodó szavazatot könyveltek el. A döntés értelmében öt évvel hosszabbítják meg a budapesti adó jövő novemberben lejáró koncesszióját. Augusztusban már másodszor kérte műsorszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítását a Tilos Rádió.
Csabai Gábor, az adó ügyvezetője akkor azt közölte: míg májusban „egy szikár, nyolc-tíz soros levélben” kérték a hosszabbítást, most egy kifejtőbb dokumentumot nyújtottak be, amelyben egyebek mellett megemlítették, hogy a 2003-as karácsonyi, komoly visszhangot kiváltó – a keresztény embereket sértő – eset óta még az ORTT Panaszbizottsága elé sem citálták őket.
A médiahatóság június 11-ei ülésén nem kapott elegendő számú támogató voksot a koncesszió meghosszabbítása; másnap ezt a KDNP által a testületbe delegált Tirts Tamás az öt évvel ezelőtt történtekkel magyarázta.
Az e voksolásnál tartózkodó Majtényi László ORTT-elnök napokkal később közzétett különvéleményében arra emlékeztetett: a médiatörvény szerint az ismételt vagy súlyos szerződésszegés a hosszabbítást kizáró körülmény, ám „alig képzelhető el, hogy valamely televízió tíz, bármely rádió pedig hét éven keresztül úgy működjön, hogy a médiatörvény és a szerződés olykor obskúrus rendelkezéseinek a törvény által kívánt módon feleljen meg”.
Felvetve, hogy a jogalkotónak csak azt kellene kizárnia e lehetőségből, aki a szabályokat „ismételten súlyosan megszegte”, Majtényi László megjegyezte: „gyakorlatilag nincs olyan műsorszolgáltató Magyarországon, amely törvényesen élni tudott volna a szerződés törvény szerinti megújításának lehetőségével, mégis korábban mindegyik szerződését meghosszabbította a hatóság”, ám ez a következetlenség önmagában nem lehet alapja a hosszabbításnak.
(MTI)