A halálbüntetés érdekében tartott akasztófaállítással egybekötött sajtótájékoztatót a Jobbik pénteken délelőtt Debrecen belvárosában.
Zoom
Kulcsár Gergely megfogalmazása szerint a súlyos, brutális díszlettel azt kívánták sugározni, hogy a magyar társadalom többsége halálbüntetés-párti, s nem fogadható el, hogy a gyilkosok pár év szabadságvesztés után – szabadlábra kerülve – újra ölhetnek. Az országgyűlési képviselő közölte: a brutális szováti gyilkosság mutatja, hol tart ma a közbiztonság Magyarországban, ahol Pintér Sándor belügyminiszternek két év alatt sem sikerült rendet tennie, nehogy két hét alatt. Kulcsár Gergely hozzátette: az életellenes bűncselekmények zömét jól behatárolható közeg követi el.
Rubi Gergely nem hivatalos statisztikákra hivatkozva azt mondta, hogy az elmúlt öt évben országszerte mintegy 150 emberölés történt, amelyek nagy része közös vonásokat mutat.
– Az áldozatok idős emberek, a gyilkosságok kegyetlenek, csoportosan követik el azokat, és a tettesek között sok a cigány – folytatta a parlamenti képviselő, aki arra a kérdésre, hogy ez utóbbit milyen adatokból veszik, úgy válaszolt: hosszas gyűjtőmunka eredményeként tudják.
A halálbüntetést a Jobbik szerint akár nemzetközi megállapodások megsértése árán is vissza kell állítani, mert, bár fontos az ország külföldi megítélése, még fontosabb a hazai állampolgárok akarata.
A sajtótájékoztatón több civil ruhás rendőr vett részt, felvételeket készítve az eseményről.
Frissítés: Videó:
(Hajdú Online nyomán, videó: Dehir)