Talán nem meglepő, hogy pártunk és kormányunk, illetve a Fidesz háziszektája az elsők között akadt ki, és kezdett elhatárolósdiba Gyöngyösi Márton tegnapi karakán kiállása kapcsán. A jobbikos képviselő nem tett mást, mint számon kérte a magyarnak a legjobb indulattal sem nevezhető külügyet, hogy mikor fog kiállni végre a szenvedő palesztinok mellett is, ahelyett, hogy a cionista ATV-t megszégyenítő sebességgel rohan hűségesküt tenni Izrael mellett. Majd viszontválaszában - nagyon helyesen - felhívta a figyelmet az Országgyűlésben helyet foglaló (ki)választott képviselők kettős állampolgárságában rejlő nemzetbiztonsági kockázatokra.

A Hit Gyülekezete felszólítja Orbán Viktort és Kövér Lászlót, hogy határozottan lépjenek fel a Gyöngyösi Mártonéhoz hasonló beszédekkel szemben. A jobbikos képviselő összeszámolná, hogy az Országgyűlésben és a kormányban "hány zsidó van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent" - kezdte az ajvékolást az Izrael-imádó szekta.
Magyarország legsötétebb korszakát, a nyilas- és horogkeresztes rémuralmat idéző náci felszólalás hangzott el hétfőn a parlamentben, amikor a jobbikos Gyöngyösi Márton kijelentette, listázni kellene a kormány és az Országgyűlés zsidó származású tagjait. A Jobbik ezzel végleg levetette álarcát, és nyíltan felvállalta Adolf Hitler szellemi örökségét - okádta szét a tőle megszokott frázisokat a Hitgyüli.
"A náci utódpárt tudatosan és szisztematikusan kívánja hozzászoktatni a magyar társadalmat a nemzetiszocializmus tömeggyilkos eszméjéhez. Ahhoz az eszméhez, amely egyszer már pokollá változtatta Magyarországot, amely lángba borította Európát és a fél világot" - olvasható hivatásos rettegők közleményében.
A Fidesz háziszektájának felszólítása után nem kellett sokáig várni a kormány elhatárolódására sem: a magyar kormány a leghatározottabban elítéli, Gyöngyösi Márton a Jobbik képviselője Parlamentben tett kijelentését - közölte kedd reggel a kormányszóvivői iroda.
"A kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa. A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen inzultusoktól" - hunyászkodott meg a Kormányszóvivői Iroda.
"Pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt: az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára” - mondta Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő, a külügyi bizottság alelnöke hétfőn délután a Parlamentben, a gázai konfliktusról folytatott vitában.
1. frissítés: Gyöngyösi "pontosít" és elnézést kér:
A Jobbik frakcióvezető-helyettese alább olvasható közleményében félreérthetőnek nevezi a saját szavait - pedig a zsidóknak abban igazuk van, hogy egyértelműen fogalmazott, akárcsak a zsidókérdést megoldani kívánó derék képviselőink a '30-as években:
Tegnap a parlamentben, a Gázában folytatott izraeli vérfürdő kapcsán elhangzott, külügyminiszternek címzett kérdésemben félreérthetően fogalmaztam akkor, amikor a kormány egyoldalú Izrael-pártiságát számon kérve a magyar kormányban és országgyűlésben potenciálisan jelen levő izraeli-magyar kettős állampolgárok által előidézett nemzetbiztonsági kockázatra hívtam fel a figyelmet.
A Jobbik a nemzetbiztonsági kockázat felmérését - ahogy azt Vona Gábor múlt heti tüntetésünkön is kijelentette - kizárólag a kettős állampolgárok esetén tartja fontosnak. A félreérthető kijelentésemért zsidó honfitársainktól elnézést kérek.
A Jobbik, ahogy azt már számtalanszor elmondta, nem a származást nézi, hanem a tetteket. Izrael pedig Simon Peresz kijelentése, a nemzetközi normák megszegése miatt nemzetközi kockázatot jelent. Nagyon sajnáljuk, hogy miközben erről senki nem beszél a Jobbikon kívül, addig a félreérthető kijelentéseken most is megindult a szokásos hivatásos rettegés. Ez is jelzi az illető újságírók és közéleti szereplők rossz szándékait és rossz lelkiismeretét.
Magyarországnak nem a Jobbiktól, hanem a cionista Izraeltől, valamint az azt itthonról is kiszolgálóktól kell félnie.
A szocionisták hozzák a formájukat, rendkívüli bizottságban folytatnák a rettegést:
2. frissítés: Jó hír: önként veszik fel a sárga csillagot a zsidók - délután gyülekeznek az Országház előtt
Az első öntudatos "civil" zsidó gittegylet már be is jelentette hős antifa ellenállását. A commmunity.eu-n jelent meg felhívásuk.
Ne hagyjuk, hogy elterjedjen a magyar Országgyűlésben fasiszta ideológia!
Ne hagyjuk, hogy Magyarországon teret nyerjen a szélsőjobb eszmeisége!
Ne hagyjuk, hogy kilencven évvel a zsidótörvények után újból „listázzanak”!
Ne hagyjuk, hogy a fasiszta gondolatrendszer és világszemlélet eluralkodjon hazánkban!
Ne hagyjuk, hogy a magyar pártok némák legyenek!
Magyar Demokraták! Antifasiszták! NE HAGYJUK!
Tiltakozzunk november 27-én délután 15 órakor egy Flashmob keretében a Parlament előtt.
Találkozunk 15:00-kor az Alkotmány utca torkolatánál a Kossuth téren, a Parlament főbejárata előtt.
MINDEN MAGYAR DEMOKRATA VISELJEN SÁRGA CSILLAGOT!
Legalább megkönnyítik a "listázást"...
3. frissítés: Ujhelyi egy dagályos monológ végén feltette a Dávid-csillagot

Volner Jánoson kívül senkit nem zavart, hogy hatásvadász produkciójának semmi köze nincs házelnöki tisztségéhez. A filoszemita komcsi műmájer bele is fojtja a szót a nemzeti ellenzék képviselőjébe.
4. frissítés: A jó példa szerencsére ragadós - a régi szép időket idéző fénykép:
Zoom
Több képviselő is viseli a sárga csillagot kedden a Parlamentben, tiltakozásul Gyöngyösi Márton hétfői kijelentése ellen. Kolber István, Vadai Ágnes és Varju László független képviselők, a Demokratikus Koalíció tagjai, valamint ülést vezető MSZP-s Ujhelyi István sárga csillagot viselnek az Országgyűlés keddi plenáris ülésén.
Zoom
5. frissítés: Steinerék megszavaztatnák a korábbi javaslatukat, a DK betiltaná a Jobbikot
A szocialisták nevében Steiner Pál és Mesterházy Attila határolódott el Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő szavaitól. Felszólították a házelnököt, határolódjon el, valamint hívja össze a házbizottságot az ügyben.
Megbocsáthatatlan szavak hangzottak el tegnap a Parlamentben. A szélsőjobboldali párt egyik képviselője olyan nyíltan antiszemita kijelentéseket tett, ami minden demokratának elfogadhatatlan. Az MSZP elhatárolódik a legsötétebb Horthy- és nyilas korszakot idéző kijelentésektől - írta kedden a párt nevében Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető és Steiner Pál országgyűlési képviselő.
Nem tűrhetjük, hogy a Magyar Országgyűlésben, a magyar demokratikus közéletben elhangozhassanak ilyen kirekesztő, embertársainkat vallási vagy faji alapon megkülönböztető szavak - írták.
Az MSZP nem véletlenül figyelmeztetett többször is a fasizálódás veszélyeire. Mindig is elítélték azt a jobboldali politikát, amely cinkos hallgatásával nemcsak eltűri, de bátorítja is az antiszemita, rasszista megnyilvánulásokat. A szocialisták Orbán Viktort és a Fidesz politikáját teszik felelőssé, hogy idáig juthatott a magyar politikai közbeszéd - áll a közleményben. Az MSZP-sek felszólítják a Fidesz-KDNP-t, késedelem nélkül tűzze napirendre az MSZP "gyűlöletbeszédet" szankcionáló, korábban elutasított javaslatát és az általuk kezdeményezett, de szintén leszavazott etikai bizottság létrehozását. Felszólítják a Magyar Országgyűlés elnökét, azonnal hívja össze a házbizottságot, és adjon ki elhatárolódó állásfoglalást az ügyben, valamint nyilatkozzon, hogyan kívánja elejét venni a parlamenti szélsőséges megnyilvánulásoknak - zárul a közlemény.

Ha így folytatják, erre is sor kerülhet
A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy kezdeményezze a Jobbik betiltását, a többi parlamenti erőt pedig arra szólítja fel, hogy zárják "politikai karanténba" a pártot - közölte Molnár Csaba, a DK alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.
Molnár Csaba - aki négy párttársával, Varju Lászlóval, Kolber Istvánnal, Szűcs Erikával és a Vadai Ágnessel együtt sárga csillaggal a mellén jelent meg sajtótájékoztatón - kijelentette: "a rendszerváltás utáni parlamentarizmus talán legszörnyűbb mondatát mondta el hétfőn egy jobbikos képviselő, aki antiszemita, rasszista kijelentést tett". "Ne becézzük a Jobbikot szélsőségesnek, és radikálisnak, mondjuk ki, hogy a Jobbik náci párt, a Jobbik fasiszta párt, a Jobbik nyilas párt, a képviselői fasiszták, a képviselői nyilasok, a képviselő nácik" - fogalmazott. Közölte: a Jobbik működése a DK szerint az alaptörvénybe és az egyesülési jogról szóló törvénybe ütközik, ezért azt követelik Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy indítsa el azt az eljárást, amelynek eredményeképpen a független bíróság döntést hozhat a Jobbik betiltásáról.
Emellett a DK felhívja a többi parlamenti pártot, hogy a Jobbikot együttesen zárják "politikai karanténba, vagyis ne szálljanak vitába jobbikos képviselővel a plenáris vagy bizottsági ülésen, az Országgyűlés ne tárgyaljon jobbikos indítványt, a kormány tagjai ne válaszoljanak jobbikos kérdésre vagy interpellációra. Emellett - folytatta - Kövér László házelnök ne bízza az elnöklést jobbikos alelnökre, jobbikos jegyzőket ne osszanak be munkára, a bizottságokban pedig függesszék fel a jobbikos elnököket, valamint nyilvános vitát vagy szereplést ne vállaljon senki jobbikos politikussal. Molnár Csaba közölte: a DK a sajtótól azt kéri, hogy "náci, fasiszta képviselővel" ne készítsenek interjút vagy műsort.
6. frissítés: Rogán pénzbírsággal sújtaná azt, aki igazat szól zsidóügyben
A Fidesz elfogadhatatlannak tartja a jobbikos Gyöngyösi Márton hétfői, parlamentben elhangzott kijelentését, és a házbizottság ülésén azt kezdeményezi, hogy 2013-tól a házelnök utólag, akár pénzbírság formájában is felléphessen az ilyen szóhasználat ellen - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság keddi rendkívüli ülése előtt újságírókkal.
A frakcióvezető elfogadhatatlannak minősítette a hétfői ülésnapon elhangzottakat, és közölte azt is, nem lát különbséget Gyöngyösi Márton hétfői és keddi nyilatkozata között. Szerinte az ilyen kijelentések ellen minden politikai erőnek a leghatározottabban fel kell lépni és ezt megtehette volna a jobbikos képviselő felszólalása idején a plenáris ülést levezető alelnök is, de mivel egy képviselőcsoportba tartoznak, nem meglepő, hogy nem tette meg.
Rogán Antal elmondta, a házbizottság ülésén kezdeményezi, hogy jövő év január 1-jétől a házelnök utólag, akár pénzbírság formájában is felléphessen az ilyen cselekedetek, az ilyen elfogadhatatlan politikai szóhasználat ellen. Utalt arra is, hogy jövőre a levezető elnök bizonyos esetekben kivezettetheti az országgyűlési képviselőt, most azonban csak a figyelmeztetés eszközével élhet.
Hangsúlyozta, a Fidesz az antiszemitizmus minden formáját elítéli, és kötelességének tartja megvédeni minden zsidó és nem zsidó származású embert. Emlékeztetett arra, a Fidesz az a párt, amely először lehetővé tette, hogy a holokauszt emléknapján megemlékezést tartsanak az Országgyűlésben.
7. Még az is kiderülhet, hogy a kormány is antiszemita
Ugyanis annyira sem hatják meg a zsidóellenesség újabb és újabb, szörnyűbbnél szörnyűbb esetei, hogy alkalomhoz illő közleményekkel biztosítsák szeretetükről a zsidókat, ehelyett sablonokat használnak:

Forrás: http://25.media.tumblr.com/tumblr_me53yzBj051qzblzpo1_500.png
8. Sárga csillagot ajándékoz a képviselőknek az Élősködők Menete Alapítvány
Az Élet Menete Alapítvány képviseletében kedd délután 3 órakor egy 12 éves általános iskolás tanuló 386 db sárga Dávid-csillagot fog átadni Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, felkérve, hogy ossza szét a képviselők között, "segítve az esetleges összeírás eredményének bevált módon való megjelenítését" - közölte a magyarellenes alapítvány, mely az Országgyűlés előtt tiltakozó demonstrációt is szervez.
9. "Négy parlamenti frakció határozottan elítélte és elfogadhatatlannak tartotta a jobbikos képviselő felszólalását"
Az Országgyűlés házbizottságában a Jobbikon kívül minden frakció elítélte a radikális párt képviselőjének hétfői felszólalását, a Jobbik elnézést kért.
A Fidesz, a KDNP, az MSZP és az LMP frakciója is határozottan elítélte a jobbikos Gyöngyösi Márton előző napi parlamenti felszólalását az Országgyűlés házbizottságának keddi, rendkívüli ülésén, és hibának tartották, hogy az ülést vezető alelnök, a jobbikos Balczó Zoltán nem lépett közbe. A Jobbik viszont azt hangsúlyozta, hogy elnézést kértek a félreérthető kijelentések miatt.
A külföldön tartózkodó Kövér László házelnököt helyettesítő Lezsák Sándor országgyűlési alelnök az MSZP által kezdeményezett házbizottsági ülés után azt mondta: négy parlamenti frakció határozottan elítélte és elfogadhatatlannak tartotta a jobbikos képviselő felszólalását, és megállapodtak abban, hogy a következő házbizottsági ülésen annak lehetőségeiről tárgyalnak, hogy a jövőben hogyan lehet "a hasonló eseteket magakadályozni".
A házbizottságban a Fidesz, a KDNP, az MSZP és LMP is érzékeltette, hogy a levezető elnök hibát követett el, neki kellett volna akár a szót is megvonnia Gyöngyösi Mártontól.
Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese ugyanakkor azt mondta, "nyilvánvalóan félreérthető kijelentésekről" van szó, amiért a képviselő, és - a házbizottság ülésén - ő maga is elnézést kért. Balczó Zoltán pedig úgy értékelte, a jelenlegi házszabály alapján nem lett volna lehetősége rendre utasításra.
Lezsák Sándor tájékoztatása egy MSZP-s követelésére:
10. Köves Slomóék feljelentik Gyöngyösit
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) büntetőfeljelentést tesz Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője ellen.
A hitközség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ezzel együtt a kormányt és a "demokratikus" parlamenti pártokat arra kérte fel: tegyenek meg mindent "a Parlamentben megjelent nácizmus visszaszorítása érdekében". Az EMIH szerint a "Jobbik a középkori babonákon alapuló antiszemitizmus után immár nyíltan is nácizmust képviseli".
Úgy vélik, Gyöngyösi Márton állítása arról szólt, hogy azok a magyar állampolgárok, különösen a kormánytagok és országgyűlési képviselők, akik zsidó származásúak, pusztán e származásuk miatt, nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Úgy fogalmaztak, ez kétséget kizáróan gyűlöletre uszítás, hiszen ha ezt a "nemzetbiztonsági kockázatot" meg kell szüntetni, az már közvetlen fenyegetést is jelent a "zsidó származású magyaroknak".
11. Kövér szerint minősíthetetlen
Kövér László házelnök elutasítja a jobbikos Gyöngyösi Márton "minősíthetetlen kijelentését", és reményét fejezi ki, hogy minden parlamenti párt támogatni fogja a házszabály szigorítását, ami lehetővé teszi az "ilyen és ehhez hasonló képviselői magatartás utólagos szankcionálását" - közölte az Országgyűlés Sajtószolgálata kedden.

Egy volt (?) fideszes, aki egészen biztosan nemzetbiztonsági kockázat
12. Azt is a zsidók döntenék el, kinek van helye a magyar parlamentben
A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) szerint egyetlen európai, és így a magyar parlamentben sincs helye olyan pártnak, és képviselőnek, amely "szélsőjobboldali elveket képvisel, illetve hangoztat".
Szabó György, a Mazsök kuratóriumi elnöke (korábban a Fidesz-KDNP újlipótvárosi önkormányzati képviselője, aki az izraeli harci utász egység jelvényét hordja a zakója hajtókáján) kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében közölte: a leghatározottabban elítélik Gyöngyösi Márton "antiszemita, rasszista kijelentéseit".
13. Gyöngyösi megint "megkövette zsidó honfitársait", de fenntartja kezdeményezését
Gyöngyösi Márton hétfői parlamenti kijelentése miatt "megköveti zsidó honfitársait", és elismeri, hogy "félreérthetően fogalmazott", amikor zsidó származásról beszélt, de "fel sem merült benne", hogy lemondjon, az ügyet pedig lezártnak tekinti. Erről a Jobbik frakcióvezető-helyettese beszélt mai budapesti sajtótájékoztatóján.
Az ellenzéki politikus fenntartja pártja azon kezdeményezését, hogy a kormánynak igenis közzé kellene tennie a magyar-izraeli kettős állampolgársággal rendelkező és így potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő kormánytagok és országgyűlési képviselők esetleges listáját.
Szerinte az adatvédelmi biztos egy korábbi vizsgálatában kimondja, hogy közérdekű nyilvános adat a közszolgálati tisztviselők állampolgársága, így Gyöngyösi Márton szerint egy ilyen vizsgálat nem kellene hogy megütközést keltsen Magyarországon.
14. Szegény ET-főtitkárt "sokkolta" a felszólalás
Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára egy nemzetközi konferencián jelezte: "sokkolták" Gyöngyösi Márton szavai, amelyek a magyar parlamentben hangzottak el. Ugyanitt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere közölte: határozottan elítéli, hogy az embereket bármilyen módon listázzák.
"Határozottan visszautasítjuk", hogy embereket bármilyen módon listázzanak, hogy megbélyegezzék vagy veszélyesnek tekintsék őket a magyar államra származásuk miatt - mondta az emberierőforrás-miniszter kedden egy nemzetközi konferencián, Budapesten.
Az Európa Tanács (ET) által a "gyűlöletbeszédről" szervezett tanácskozás előtt tartott sajtótájékoztatón Balog Zoltán kifejtette, a konferenciát már hónapok óta készítik elő, és hétfőn egy politikai párt képviselőjének "sikerült megvalósítania a gyűlöletbeszédet az Országgyűlésben". A miniszter üdvözölte, hogy az egész politikai elit, a pártok és civil szervezetek is megszólaltak az ügyben.
Felidézte, a gyűlöletbeszéd a kommunista diktatúra idején államilag szervezett volt. "Államilag parancsolt" volt embercsoportok - például a parasztság - kirekesztése, megbélyegzése. A gyűlöletbeszéd ma is tovább él Magyarországon, és "a mi dolgunk" határozottan fellépni ezzel szemben - mutatott rá.
Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára kiemelte, "sokkolta", ami a magyar parlamentben történt, mert "egy embercsoport elleni erőszak vagy népirtás általában úgy kezdődik, hogy listázzák a kiszemelt csoportot".
Torgeir Larsen norvég külügyminiszter-helyettes azt mondta, hétfőn emlékeztek meg Norvégiában a zsidók deportálásáról, amelynek alapja ugyancsak a listázás volt. A norvég politikus üdvözölte, hogy a magyar kormány világosan visszautasította a történteket.
15. Novák: Az izraeli kitűzős képviselők miatt is időszerű a kérdésfelvetés
"Védhetetlen és félreértelmezhető volt, rosszul fogalmaztam" – értékelte felszólalását az Indexnek kedden Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője. A politikus hozzátette: ha a média jóindulattal értelmezte volna a szavait, akkor a mondanivalója az eredeti felszólása alapján is érthető lett volna.
Novák Előd, a Jobbik alelnöke a lapnak azt mondta: a Jobbik hétfő reggeli frakcióelnökségi ülésén kérték meg Gyöngyösit, hogy a parlamenti képviselők állampolgársági vizsgálatát vesse fel az parlament ülésén. Novák szerint a párt szeretné, ha kiderülne, ki kettős állampolgár az országgyűlési képviselők közül. Az ellenzéki politikus szerint a kettős állampolgársággal rendelkezők közül különösen azok jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot, akik izraeli állampolgárok is egyben. Novák emlékeztetett: több MSZP-s képviselő – példaként Steiner Pált említette – Izrael állam kitűzőjével jelent meg az Országgyűlésben.

Az MSZP-s Horváth Csaba
A Jobbik ezért kíváncsi arra, hogy ezek a képviselők melyik állam érdekeit képviselik, mondta Novák.
A Jobbik tehát nem a származás, hanem az állampolgárság kérdését akarta felvetni a Jobbik alelnökének magyarázata szerint. Novák azt mondta: Gyöngyösi a felszólásában pongyolán fogalmazott, hibát követett el, amikor zsidó származású emberekről beszélt. "Élő szóban előfordul, hogy nem olyan precíz az ember, mint írásban” – mondta Novák. A politikus szerint ennek ellenére nem valószínű, hogy Gyöngyösit megrovásban részesítenék, ennek oka, hogy a politikus nem szándékosan követte el a hibát.
Novák hozzátette: a kérdést korábban Vona Gábor pártelnök is felvetette. Vona november 21-én, az izraeli nagykövetség előtti tüntetésen azt mondta: a Jobbik a kormánytagok, és az országgyűlési képviselők nemzetbiztonsági átvilágítását követeli, hogy kiderüljön vannak-e izraeli állampolgárok közöttük. A Jobbik alelnöke emlékeztetett arra is, hogy az ellenzéki párthoz köze álló Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete még júliusban levélben kereste meg a parlamenti képviselőket, hogy rendelkeznek-e kettős állampolgársággal. A szervezet honlapja szerint a megkeresésre 18-an válaszoltak, köztük jobbikos, fideszes, KDNP-s, MSZP-s LMP-s képviselők.
Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke Gyöngyösi Márton ügye kapcsán úgy nyilatkozott: a képviselő a párt álláspontját mondta el, de félreérthetően fogalmazott, ez – mint mondta – „élőszóban előfordul”. A sajtófőnök hangsúlyozta: kiállnak Gyöngyösi mellett, és elmondta, szerintük az embereknek joguk van tudni, hogy vannak-e az Országgyűlésben kettős állampolgárok, mert ez nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet, és közérdekű adat.
Pál az MNO kérdésére válaszolva azt mondta: ha valaki izraeli–magyar kettős állampolgár, az az egyik legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot jelentheti hazánk számára. Mint mondta, ha egy országgyűlési képviselő kettős állampolgár, akkor legyen annyira bátor, hogy ezt vállalja. Arra a kérdésre, hogy ha valakiről kiderül, hogy kettős állampolgár, a Jobbik szerint mi a teendő, a sajtófőnök azt mondta: szó sincs arról, hogy le kellene mondania, de meg lehet vizsgálni az eddigi tevékenységét. Pál szerint hasznos lehet tudni, hogy melyik országot képviseli. Hozzátette azt is: sehol nem bevett szokás, hogy ha valaki egy adott ország képviselője, akkor kettős állampolgár is legyen.
16. A "fasiszta nyilas párt utódja"
Élesen elítélte a jeruzsálemi székhelyű, az ilyen "elítélésekért" komoly összegeket kapó Simon Wiesenthal Központ kedden Gyöngyösi Márton előző napi parlamenti felszólalását.
A reggeltől estig holokausztozó szervezet igazgatója, Efraim Zuroff szerint Gyöngyösi megnyilatkozása "szomorú emlékeztető a népirtó náci rezsimre, amely számos helyi kollaboráns segítségével magyar zsidók százezreit gyilkolta meg".
"Az, hogy Gyöngyösit a parlamenti felszólalás után nem kényszerítették lemondásra, arról árulkodik, hogy Magyarországon terjedőben van az antiszemitizmus, amelyet elsősorban a fasiszta nyilas párt utódja, a Jobbik propagál" – olvasható a nyilatkozatban.
A zsidó üdvözli, hogy a magyar kormány kedden elítélte a képviselő felszólalását, de úgy véli, hogy a hétfői teljes csönd, és az a tény, hogy az "antiszemita uszító demagógiája minden jel szerint büntetlen marad", csak tovább bátorítja a Jobbikot, hogy "folytassa gyűlöletkampányát a magyar zsidók és romák ellen".
17. "Diszkriminációs kijelentések"
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a parlamentnek intézkednie kell Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő "felelősségre vonásáról".
A pénznyelő szervezet szerint minden országgyűlési képviselőnek "kötelessége", hogy személyesen utasítsa vissza Gyöngyösi Márton "diszkriminációs kijelentéseit".
A Mazsihisz szerint a jobbikos képviselő - "a holokauszt óta először" - a parlamentben azt követelte, hogy magyar állampolgárokat zsidó származásuk alapján vegyenek listába, és állította, hogy az országban élő zsidó emberek "nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek".
A Mazsihisz "felhívja a demokratikusan gondolkodó parlamenti képviselőket, hogy egyenként és kollektívan is utasítsák vissza Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentéseit" - követelik az örökös követelőzők.
18. Megdöbbent és szomorkodó képviselők:
19. Fideszesek is tüntettek a kezdeményezés ellen
Két demonstrációt is tartottak kedden délután a Parlament épülete előtt, hogy tiltakozzanak Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő előző napi országgyűlési felszólalása miatt. A tiltakozók többsége sárga csillagot tűzött a ruhájára.
Zoom
Dániel újabban hetente megígéri, hogy hazamegy végre Izraelbe, de még mindig itt rohasztja a levegőt
Zoom
Képek: Barikád, Tudózsidó
Flashmobot, úgynevezett villámcsődületet tartott egy, a Facebookon szerveződött csoport az Alkotmány utcánál, majd innen átvonultak a Parlament metróbejárathoz közeli 1-es kapujához, ahol az Élet Menete Alapítvány egyesület hirdetett demonstrációt.
Zoom
Zoom
Az egyesület képviselői petíciót, valamint 386 Dávid-csillagot adtak át az Országgyűlés sajtófőnök-helyettesének. A dokumentumban azt kérték, osszák szét azokat a képviselők között, hogy a politikusok "így vállalhassanak jelképesen közösséget a magyar zsidókkal, a nácizmussal szemben". A petícióban utaltak arra, hogy a sárga csillag mint szimbólum hét évtizede "megpecsételte 600 ezer magyar állampolgár sorsát".
Zoom
Zoom
A tömegben a téren megjelent több ellenzéki és kormánypárti országgyűlési képviselő, köztük a Fidesz, a KDNP, az MSZP, az LMP és a DK politikusai. A demonstrálók között feltűnt a Változást! 2014 szervezet, valamint a cigányok zászlója is. Utóbbi zászló alatt állók az MTI-nek azt mondták, együttérzésüket és tiltakozásukat kívánják kifejezni.
Zoom
Zoom
20. Izraeli nagykövet: A "soá" az emberiség legnagyobb tragédiája
Határozottan elítélte Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfői felszólalását az MTI-nek adott keddi nyilatkozatában Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete.
A diplomata szerint amit a képviselő mondott, az "egyértelmű megnyilvánulása az évszázadok óta ismert, és a zsidó nép és az emberiség legnagyobb tragédiáját, a soát okozó klasszikus antiszemitizmusnak".
Gyöngyösi Márton szavai ugyanakkor jól példázzák az utóbbi tíz évben Európában tapasztalható új antiszemitizmust is, amely "hamis vádakat zúdít az izraeli népre, Izraelt szörnyetegként állítja be, felelősnek kiáltja ki a világ, és különösen a palesztinok gondjaiért, és a valóságot kiforgatva azt állítja, hogy háborút visel a palesztinok ellen, holott a zsidó állam csak önvédelmet folytat".
A nagykövet emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány gyorsan reagált a képviselő felszólalására. Hozzátette: Izrael és Magyarország viszonya "nagyon baráti és jó", "közös érdekeken alapul, és a két népet széttéphetetlen kapcsolat fűzi össze".
Sok ezer magyar származású izraeli van, aki nem felejtette el a szülőföldjét, és nagyon szoros kapcsolatot tart vele. Ez a kapcsolat erősebb, mint bármilyen, a zsidó közösséget démonizálni akaró antiszemita kísérlet, kövesse el azt akár parlamenti képviselő, akár "az utca egyszerű embere" - mondta.
Ilan Mor felszólított minden magyarországi "demokratikus erőt", hogy együtt szegüljenek szembe "az Izrael démonizálására és az antiszemitizmus terjesztésére tett, a képviselői mentelmi jogot kihasználó kísérleteknek".
21. Nagy Izrael parancsa: Mindenkinek "azonnal és keményen" (!) el kell ítélni a zsidóknak nem tetsző kijelentéseket
"Az Amerikai Egyesült Államok a lehető leghatározottabban elutasítja és elítéli a Jobbik országgyűlési képviselőjének a magyar parlamentben november 26-án elhangzott felháborító antiszemita megjegyzéseit" - közölte az ország budapesti nagykövetsége kedden.
Az USA nagykövetségénél elismerik és támogatják a kormány állásfoglalását, amelyben az elhangzottakat azonnal elutasította - írták a közleményben.
"Az ilyen gyalázatos és rendkívül sértő megnyilvánulásokat köteles minden demokráciában élő személy azonnal és keményen elítélni, s ez különösen vonatkozik a magyar kormány legmagasabb rangú képviselőire" - fogalmaztak.
Hozzátették, az, hogy a magyar parlamentben elhangozhatnak "antiszemita és rasszista felszólalások, ismét alátámasztja, hogy szükség van Magyarországon a tolerancia és a békés együttélés hangjainak felerősítésére".
22. Vona Gábor Facebook-bejegyzése: Néhány gondolat a sárga csillagot viselőknek
Múlt héten a Jobbik tüntetésén - amelyet a gázai vérontás miatt szerveztünk az izraeli nagykövetség elé, és amelyben egyetlen egy párt sem támogatott bennünket - kijelentettem, hogy az Országgyűlésben és a kormányban lévő izraeli állampolgárok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, és mivel ez közérdekű információ, hozzuk nyilvánosságra, kik érintettek. Igen. Nemzetbiztonsági kockázat. Hogy miért? Egyrészt mert ennek az országnak az államfője 5 évvel ezelőtt Magyarország megszállásáról beszélt, másrészt mert Izrael semmibe veszi a nemzetközi normákat. Ezt azóta senki sem merte vitatni, inkább lapultak.
Tegnap Gyöngyösi Márton képviselőtársam egy azonnali kérdést intézett a külügyi tárcához ugyanebben a témában. Az egész felszólalás az izraeli külpolitikáról szólt, annak elítéléséről. Az egyik mondatában azonban félreérthető volt, mert "zsidó származású" politikusokról beszélt. Na, azóta kiborult a bili. Hiába kért elnézést Marci a tévedéséért, hiába volt teljesen egyértelmű a szövegkörnyezetből, hogy izraeli állampolgárokra gondol és nem zsidó származású magyar állampolgárokra, nem számított. Akik eddig lapultak, most előbújtak, és azóta csak mondják, mondják, mondják.
Bajnai Gordon közös elhatárolódást vár, Gyurcsány Ferenc és a DK betiltaná a Jobbikot, a zsidó szervezetek bíróságért kiáltanak, Kövér László a házszabályt készül szigorítani, a Fidesz pénzbírsággal fenyegetőzik, az MSZP képviselői sárga csillagot öltöttek, amihez fideszesek is csatlakoztak, az Európa Tanács főtitkára saját elmondása szerint "sokkot" kapott, Dániel Péter és társai tüntetést szerveztek a Parlament bejáratához, Ilan Mor, a zsidó állam nagykövete szerint a két nép szövetsége széttéphetetlen, a BBC már egyenesen azt hazudja, hogy minden zsidót listázni akar a Jobbik, egyes hírek szerint a keresztény egyházak vezetői pedig összeültek, hogy közös nyilatkozatban tiltakozzanak. Folytassam még?
Értik, ugye? Mindez egy félreérthető mondatért, amit a képviselő pontosított, és amely után elnézést kért. Ahelyett, hogy örülnének, hogy megtörtént a bocsánatkérés, és nincs szó semmiféle faji üldözésről, inkább ők keltik és gerjesztik a hisztériát. Most persze sokan arra számítanak, hogy fülünket, farkunkat behúzva lapulni fogunk és várjuk, hogy elüljön a vihar. Hogy most majd lehet szapulni a Jobbikot. Hogy indulhat megint a megélhetési antiszemitázás. A Jobbik pedig szégyenkezve bujdokol...
De nem. Akik erre számítanak, azok nagyon-nagyon benézték a szituációt, és nagyon félreismernek bennünket. Nácizhat itt az egész világ, kórusban mondhatják fel Izraelnek a leckét, nem nekünk van szégyenkezni valónk. Nem mi vásároljuk fel mások országát, nem mi tettük tönkre Magyarországot, nem mi nyomorítjuk meg az embereket. És, kedves antifasiszták, tudják mit? Köszönjük szépen a lehetőséget, amelyet átlátszó és beteges hisztériakeltésükkel a számunkra teremtenek. Mert amíg önök gusztustalan módon felhasználják saját nagyszüleik halálát arra, hogy habozhasson egy kicsit a szájuk, addig mi kihasználva az önök butasága által generált figyelmet, védeni fogjuk leendő unokáink jövőjét. Nagyon szépen köszönjük. És igen: továbbra is követeljük, hogy hozzák nyilvánosságra, kik izraeli állampolgárok a jelenlegi és az elmúlt 20 év kormányaiban és országgyűlési képviselői közül. Talán ez fáj olyan nagyon? Ezért ez az izzadtságszagú igyekezet? A lényegi kérdés elől akarnak elfutni? Nem fogjuk hagyni.
23. Schmuck szerint itt van a fasizmus, Babák és Lukács pedig egy hisztérikus zsidó némbernek magyarázkodik:
24. MTI-képek a zsidók és imádóik mai tüntetéséről - ahol egy akolban van Ujhelyi, Dániel, Feldmájer, Mécs és a Fidesz frakcióvezető-helyettese (Mátrai Márta):
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
25. Áder sem hagyhatta ki a lehetőséget
Viszont nagyon szomorú, amiért nem látogathatja meg az összes érintettet - így ugyanis kiderülne, kik a kettős állampolgárok...
A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye hangsúlyozza: Áder János több ízben is világossá tette, hogy aki egy magyar embert vallása, származása miatt sért meg, "az a magyar nemzetet sérti meg".
Az államfő szerint az ilyen és ehhez hasonló mondatoknak, gondolatoknak nincs helyük a magyar Országgyűlésben. Áder János a történtek legfontosabb következményének tartja, hogy "minden mértékadó párt és politikus egy emberként ítélte el a kijelentést".
A további fejlemények külön cikkekben: 
(Kuruc.info - MTI - HVG - ATV - Index - Hír24 nyomán)