Egy cigány alapítvány szorgalmazza, hogy a cigány lobogót is tűzzék ki a Parlamentre. Szerintük a kormány így fejezhetné ki szolidaritását a "romák" felé. A cigányok a székely zászló ügy kapcsán keresték meg Kövér Lászlót.

„A Roma Club Alapítvány érdeklődve figyeli a kormány azon lépéseit, melyek a határon túli nemzettestvéreink identitását hivatottak megerősíteni. Nem kevésbé vagyunk elégedettek azzal is, hogy a kormány szolidaritást vállal a külhoni magyarok iránt, ezért bízunk abban, hogy ugyanezt a szolidaritást képes felmutatni a magyarországi cigányság felé is, akképpen, hogy a Parlament homlokzatán helyet kap Magyarország legnagyobb nemzeti kisebbségének, a cigányságnak zászlaja is” – írja a szervezet közleményében.
A cigányok azt kérték a magyar kormánytól, Kövér László házelnöktől és Farkas Flóriántól, az Országos Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől, hogy a fenti közös erőfeszítéssel és kiállással jelezzék, hogy Magyarország sors- testvéri- és nemzeti közösséget vállal a magyarországi cigánysággal. A Roma Club Alapítvány szerint ennek kiváló megnyilvánulása lehet a Parlamenten elhelyezett cigány lobogó.
Vadászi István az alapítvány elnöke a Hír24-nek elmondta, a klub célja a "kirekesztettség megszüntetése", kulturális és oktatási programok szervezése. Emellett, ha szükséges, "nyomást gyakorolnak" a települési önkormányzatokra, művelődési szakemberekre is.
Frissítés: Ha a cigányoknak is vannak autonómiatörekvései, akkor azt közöljék a magyar társadalommal
Magyarországon több évtizede szolidárisak és toleránsak az itt élő cigánysággal szemben. A magyar társadalom erőn felül áldozott rájuk, amit sajnálatos módon egy részük bűnözéssel és újabb és újabb követelésekkel hálál meg – nyilatkozta az alfahir.hu-nak Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője az esettel kapcsolatban.
A képviselő azt javasolta, hogy a székely zászló kitűzésesének ügyében előbb tájékozódjanak, mielőtt közleményeket adnának ki. Hozzátette: a székely zászló kitűzése az ott élő nemzettestvéreink melletti kiállást és az autonómia iránti törekvéseik támogatását szimbolizálja. Ha esetleg az említett cigányszervezetnek is vannak autonómiatörekvései, akkor azt közöljék a magyar társadalommal – mondta a politikus.
(Hír24 - alfahir.hu nyomán)