Fabiny Tamás evangélikus püspök alaposan kitett magáért az április 16-i holokauszt-emléknapon. Terjedelmes interjút adott ugyanis az „ünnep” alkalmából, ezen kívül pedig tárlatvezetést is tartott a Magyar Zsidó Múzeum Értékmentők című kiállításán. A Keresztény-Zsidó Társaság ügyvezető elnöki tisztét is betöltő egyházi vezető alaposan megszolgálta a beléhelyezett bizalmat.

Rendreutasított lelkész a Gárda miatt
A „tolerancia évét” meghirdető evangélikus egyház Északi Egyházkerületének püspöke interjújában „zéró toleranciát” hirdetett meg a „diszkriminációval, a fajgyűlölettel, az antiszemitizmussal és a cigánygyűlölettel” szemben. Fabiny utalt hírportálunk egyik korábbi címadására is, mondván, egyik sajtónyilatkozatát „szélsőséges hírportálok úgy közölték, hogy az evangélikus püspöknek a reformációról is a zsidók, buzik és cigányok jutnak az eszébe” (mert valóban ezeket keverte bele, lásd itt - a szerk.).
A püspök azt is elmesélte, hogy rendreutasították azt az evangélikus lelkészt, aki „talán naivitásból”, néhány évvel ezelőtt részt vett a Magyar Gárda egyik rendezvényén. A megfegyelmezés eredményes lehetett, ugyanis a „naiv” lelkésznek „azóta semmiféle kapcsolata nincs a szélsőséges szervezettel”. A zsidók feltétlen elismerésére pályázó püspök büszkén közölte még, hogy „a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetése nyilatkozatokban és felszólalásokban egyaránt nyíltan elítéli a szélsőséges nézeteket”. Ugyanakkor szégyenkezve bár, de beismerte: „Viszont sajnos a látens antiszemitizmus megtalálható híveink körében is.”
Luther is vállalhatatlan antiszemita lett
Sőt Fabiny püspök számára Luther ma már nem irányadó, éspedig azért, mert egyértelműen kimondta az igazságot a „választottakról”. „Kétségtelen, hogy élete legvégén olyan kijelentésekre ragadtatta magát, amit egyszerűen nem lehet vállalni….Luther antiszemita kijelentéseivel nem lehet egyetérteni… Luther ezeket sajnálatosan mondta. …amikor Luther azt mondja, hogy fel kell gyújtani a zsinagógákat, vagy ki kell irtani a zsidóságot, azt semmiképpen nem tartom vállalhatónak. Ezzel kapcsolatban meg is fogalmaztuk kritikánkat” – mentegetőzött a jelentős fizetéssel járó posztjainak megőrzésében reménykedő gerinctelen püspök, aki a zsidók megnyugtatására közölte még, „hogy norvég evangélikusokkal közösen” az „antiszemitizmus témájában” rövidesen konferenciát szervez a Magyarországi Evangélikusnak Egyház. „Ebben (?) arra törekszünk, hogy az egykori, így akár az ókori, Luther korabeli vagy a mai antiszemitizmust tematizáljuk, és ennek alapján dolgozzuk fel” – közölte Fabiny Tamás.
(Az olvasó persze már ebből is sejtheti, hogy igen nagy igazságokat fogalmazhatott meg Luther is, ha ennyire megy az elhatárolódás. Íme egy kis ízelítő: Kivonatok Luther A zsidók és a hazugságaik c. könyvéből - a szerk.)
Már Jézus haláláért sem a zsidók a felelősek
A püspök arról is tájékoztatott, hogy János evangéliumában is vannak félreérthető részek – mi mással, mint a „választottakkal” kapcsolatban -, ezért aztán „a felületes és kellő magyarázat nélküli bibliaolvasó ezt úgy értheti, hogy a zsidók a felelősek Jézus haláláért”. „Ezt mindenképpen meg kell magyarázni, hogy ez így nem igaz” – közölte Fabiny, hozzátéve: „Ezért is fontos, hogy valaki ne csak templomba jöjjön, hanem folyamatosan részesüljön hitoktatásban is.” Világos állásfoglalás: a püspök szerint az evangélikusoknak azért kell hitoktatásban részesülniük, nehogy azt higgyék, hogy a zsidók a felelősek Jézus haláláért. Mi más célja is lehetne egy keresztény hittanórának?... A bátor, gerinces és szókimondó Luther alighanem forog a sírjában.
Filoszemita cenzúra a tankönyvekben is
De nehogy a hittanórát elbliccelő gyerekek fejében bűnös gondolatok fogalmazódjanak meg, a tankönyvekből is kigyomláltak minden olyan megjegyzést, amely „sértő” lehet a kiváltságos faj tagjai részére. „Az evangélikus hittankönyveket is átnéztük ilyen szempontból, hogy ne legyenek benne félreérthető mondatok” – nyugtatta meg a teljhatalmú rettegőket az evangélikus püspök. Mint nyilatkozatából kiderült, nem most kezdte a zsidók előtti alázkodást, ugyanis habilitációjának „témája Júdás Iskariótes és az antiszemitizmus viszonyára irányult”. „Azt kutattam, hogy hogyan függ össze Júdás személye az antiszemita megnyilvánulásokkal a hatástörténetben” – büszkélkedett filoszemitizmusával Fabiny Tamás. Aki nem csupán a holokauszt-tagadó eretnekekkel szemben nem hajlandó toleránsnak lenni, de azokkal szemben sem, akik „tagadják, zárójelbe teszik vagy relativizálják az Ószövetséget”. Sőt hogy a kenyéradó gazdik háza táján teljes legyen a megelégedettség, Fabiny kijelentette: „Azokat a teljesen zagyva téveszméket is elutasítjuk, amelyek azt hirdetik, hogy Jézus ne lett volna zsidó, hanem például pártus herceg.”
Szégyelljük magunkat!
Fabiny mindezek mellett „felháborítónak” tartja, „hogy az Élet menete rendezvénnyel szinte párhuzamosan szélsőséges csoportok meghirdettek egy olyan demonstrációt, amelynek az a címe, hogy Adj gázt!” „Ezt felháborítónak tartom! Ezzel a címmel demonstrációt ilyen témában nem szabad tartani! Megengedhetetlennek tartom, hiszen ez olyan provokációt jelent, ami gyalázat. Aki ezt jópofának látja, az szégyellje magát” – állt ki ellentmondást nem tűrő határozottsággal a hazánkat is a végsőkig kiszipolyozó zsidó oligarchia mellett az evangélikus egyház püspöke.
Adózni a zsidó kultúra (lásd Talmud) előtt
Hogy a kereszténység terjesztését feladatának tekinti-e még az evangélikus egyház, az nem derült ki az interjúból. Az viszont igenis kiderült, hogy az antiszemitizmus elleni harcot lankadatlanul folytatni kell. „A kiállítás talán kifejezi azt az elképzelésünket, hogy nem egyes politikai irányzatnak az ügye az antiszemitizmussal való foglalkozás, hanem az közös ügy, mindannyiunk felelőssége” – közölte a püspök. A „kiállítás”, melyre Fabiny utalt, nem más, mint a Magyar Zsidó Múzeumban látható Értékmentők című tárlat, melyen a holokauszt-emléknapon a talpnyalásban mértéket vesztő püspök „tárlatvezetést” vállalt. Fabiny felszólalásában természetesen a zsidókat istenítette, azonban egy félreérthető kijelentést is tett, melyért még a fejére koppinthatnak: „Nincsen zsidó, vagy keresztény művészet” – jelentette ki. Azonban ezt az elszólását talán megbocsátják neki, ugyanis előadásának végén levonta a végső tanulságot: „Azért tettem eleget Harsányi László megtisztelő meghívásának, mert ezúton is ki szeretném fejezni, hogy nekem is, egyházunknak is és minden magyarnak adóznia szükséges a zsidó kultúra előtt.” Az evangelikus hu. tudósítása szerint „Fabiny Tamás reményét fogalmazta meg abban (sic!), hogy türelmes és elfogadó országban éljünk”. Sőt, holokauszt-emléknapi alakítása megkoronázásaként „kitért arra, hogy szükséges a békeidőben is az egymásra találás és az állandó fellépés, cselekvő magatartás a gyűlölet és a diszkrimináció ellen”.
Csodálkozhatunk-e ekkora mértékű gerinctelenség, magyarellenesség és megalkuvás láttán, hogy vészes ütemben csökken az immár csak nevében evangélikus egyház híveinek a száma?
Perge Ottó - Kuruc.info
Frissítés: Egy kis adalék Fabiny Tamás jelleméhez: ízléstelennek nevezte Árpád-sávos logónk használatát a zsidók magyarellenes (azaz a gazdanépet "toleranciára" tanító, hogy ezzel visszaélhessenek, ők lévén a földkerekség legintoleránsabb nemzete) műsorában: