Bántalmazták a Raoul Wallenberg Egyesület elnökét egy vasárnapi budapesti focimeccsen; Orosz Ferencet többen szidalmazták, majd egyikük eltörte az orrát. Az esetről hétfőn az érintett számolt be az MTI-nek, egy a gyűlöletbeszéd témájában rendezett konferencián.
Zoom
Orosz Ferenc egy holokamu-kiállítás megnyitóján
Elmondta, vasárnap délután a Puskás Ferenc Stadionban az FTC–Videoton meccsen szurkolt családjával, ahol többen Mussolinit éltető szólamokat, illetve „sieg heil”-t kiabáltak. Orosz Ferenc egy idő után rájuk szólt, hogy hagyják abba, ám ekkor megfenyegették, és „zsidó kommunistának” nevezték.
A meccs végén távozóban két férfi az útjába állt, majd egyikük azt mondta, „csak azért is sieg heil”, majd másikuk megütötte.
Orosz Ferencnek az ütéstől eltört az orra, a mentők nyolc napon túli sérülésekkel szállították kórházba, tudomása szerint a rendőrség hivatalból feljelentést tett az ügyben.
Orosz Ferenc hétfő délelőtt saját felelősségére elhagyta a kórházat, hogy részt vegyen és délután előadást tartson a gyűlöletbeszéd témájában, az ombudsmani hivatalban rendezett konferencián.
Az MTI-nek azt mondta, úgy gondolja, hogy az őt ért atrocitás "gyűlölet-bűncselekménynek" számít.
Szerinte a szervezőknek vagy a rendőröknek a "náci szólamokat" skandálókat ki kellett volna emelniük a tömegből.
Frissítés: Bilderberges Martonyi adta meg az alaphangot az elhatárolódó kórusnak: "szégyenletes és felháborító" eset
Bilderberges Martonyi hétfőn levélben fejezte ki együttérzését Orosz Ferencnek, a Raoul Wallenberg Egyesület elnökének, akit előző nap ért "súlyos atrocitás". A külügyminiszter "szégyenletesnek és felháborítónak" tartja a történteket – közölte a tárca.
Martonyi János tárcavezető mélyen elítélte a támadást és mielőbbi gyógyulást kívánt Orosz Ferencnek.
Levelében a külügyminiszter felidézte, hogy Orosz Ferenc tavaly a Raoul Wallenberg Emlékbizottság tagjaként a Külügyminisztérium partnere volt a svéd diplomata tiszteletére a kormány által meghirdetett emlékév programjainak megvalósításában.
"Az Ön és az Önhöz hasonló emberek munkája megbecsülést szerez hazánknak. Az Önnel szemben erőszakot elkövetők viszont mérhetetlen kárt okoztak Magyarországnak is és szégyent hoznak mindnyájunkra" – szomorkodott a levélben.
A miniszter szerint a Wallenberg-év eredménye, hogy egyre többen vannak azok, akik az Orosz Ferenccel szemben elkövetett tettet elítélik, az ilyen cselekedeteket megengedhetetlennek tekintik – olvasható a közleményben.
(MTI nyomán)