A Zsidó Világkongresszus elnöke kinyilatkoztatta: "nem szabad egy nyíltan antiszemita írónőről utcát elnevezni".
Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke csütörtökön "megdöbbenésének" adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a fővárosi önkormányzat utcát kíván elnevezni Tormay Cécile "nacionalista" és "nyíltan antiszemita" írónőről.
Az Orbán Viktor miniszterelnök Fidesz pártjának egyik tagja által vezetett budapesti önkormányzatnak ez a döntése kérdésessé teszi azt a zsidó közösségnek adott ígéretet, amely szerint a magyar hatóságok erőteljes harcot folytatnak majd az antiszemitizmus ellen" - hangoztatta közleményében Lauder. "Ugyanakkor úgy tűnik, emlékeztetni kell őket arra, hogy Tormay Cécile nemcsak Horthy Miklós egyik kedvenc írója volt. Hanem hírhedt antiszemita is" - írta a WJC elnöke.
Lauder emlékeztetett rá: a WJC májusi budapesti kongresszusán Orbán Viktor kijelentette, hogy "az antiszemitizmus elfogadhatatlan és tolerálhatatlan" és hogy "a történelem megtanította a magyarokat arra, hogy időben fel kell ismerni az antiszemitizmust". A WJC elnöke reményét fejezte ki, hogy a fővárosi önkormányzat felismeri: a "Horthy és az olyan tanítványainak antiszemitizmusa, mint Tormay Cécile", valamint az általuk teremtett politikai és intellektuális légkör előfutára volt a "magyar zsidók százezrei náci haláltáborokba való deportálásának".
"Szorgalmazzuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszéljen Budapest polgármesterével, aki pártjának tagja, és győzze meg arról, hogy vonja vissza tervét, hogy utcát nevezzenek el Tormay Cécile-ről" - áll Ronald S. Lauder közleményében.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: