A tiltakozó helyieknek itt a lesújtó hír: a belügyminiszteri döntés alapján már egyértelmű, hogy Vámosszabadin lesz menekülttábor. Százmilliós beruházástól eshet így el a település.
Zoom
"Én pedig küldök tízmillió aláírást arról, hogy Magyarország nem kér a menekültekből. De az Európai Unió menekültügyi egyezménye ránk is vonatkozik, be kell tartanunk a szabályokat" - ez volt a válasza Pintér Sándornak arra az újságírói kérdésre, hogy a Vámosszabadiról elküldött, csaknem ezer tiltakozó aláírás hatással lesz-e arra a döntésre, hogy a határmenti településen menekülttábort nyisson Magyarország.
"Indoklásként" Pintér Sándor arra hivatkozott, amit a néhány napja a megyei közgyűlésen elhangzott beszámoló is tartalmazott: annyi "menekült" érkezett az elmúlt hónapokban Magyarországra, hogy az elhelyezésüket már nem tudják megoldani a meglévő táborokban: "Idén eddig 10 096 menedékkérőt regisztráltunk, jelenleg pedig 2527 személy tartózkodik valamilyen befogadóállomáson. Vámosszabadira szükség van, márpedig itt nagyobb anyagi ráfordítás nélkül lehet megnyitni a tábort."
Ugyanakkor rengeteg ellenérv elhangzott a kedd estére összehívott falugyűlésen:
Egy új gyárt is bukhat a település
A tiltakozó aláírásgyűjtő íveket az országgyűlési képviselőjükkel elküldették a vámosszabadiak Fertődre, hogy a szerdai kihelyezett kormányülésen a legfelsőbb szinten tisztázzák a kérdést. Vámosszabadi ügyében pedig kedden (éjfél körül) Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő is felszólalt.
Arra kéri a kormányt Vámosszabadi képviselő-testülete, hogy álljon el a település határába tervezett menekülttábor tervétől - áll az éjszakai órákra írásba foglalt döntésben.
Kukorelli Norbert (független) alpolgármester azt közölte: kora este közmeghallgatáson vitatták meg a kérdést, ezt követően ült össze a testület, amely arra kéri a kormányzatot, hogy a végső döntés meghozatalakor mérlegelje az elgondolás megvalósulása esetén "a térséget sújtó aránytalanul nagy károkat, és kevesebb negatív hatással járó helyen jelölje ki a befogadóállomás helyét".
Határozatukban hivatkoznak arra, hogy Vámosszabadi lakossága tíz év alatt a felével nőtt, ennek fő oka a közeli Győrben munkát vállaló, "biztos egzisztenciával rendelkező középosztály" beköltözése, ugyanakkor "a lakosság egységesen elutasítja a kialakítandó menekülttábor létesítésének tervét arra hivatkozva, hogy a menekültek fokozott kockázatot jelentenek a családok biztonságérzetére". Aránytalanul nagy érdeksérelemként említik, hogy a tábor ide helyezésével veszíthetnek értékükből a faluban lévő ingatlanok, egy 120 főt foglalkoztató üzem idetelepítését tervező cég pedig jelezte, hogy a tábor megnyitásától teszi függővé betelepülését.
Ugyanakkor megemlítik: a korábban a határőrség által használt épületre három másik hasznosítási lehetőség is adódna; szociális otthonná, ápolási központtá, valamint a térségben munkát vállaló kelet-magyarországi dolgozók szállásává alakíthatnák.
Kitérnek arra is: a tervezett helyszín azért sem biztonságos, mert kétszáz méterre van a "magyar-szlovák határtól", ugyanakkor gyalogos megközelítése balesetveszélyes, hiszen oda csak egy időnként járhatatlan földúton és a padka nélküli, jelentős kamionforgalmat bonyolító 14-es főúton lehet eljutni.
A határozat megemlíti: a szomszédos települések vezetése már jelezte a tervvel kapcsolatos aggodalmát, a környék ezer lakója pedig aláírásával tiltakozott a menekülttábor terve ellen.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közgyűlése múlt pénteki ülésén Kovács Gyula, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyei vezetője bejelentette: hamarosan 216 illegális bevándorló elhelyezésére alkalmas nyílt befogadóállomás kezdi meg működését a "magyar-szlovák határnál" fekvő Vámosszabadiban.
A héten kezdik meg a négyszintes létesítmény leendő dolgozóinak toborzását. Közlése szerint olyan embereket helyeznek el a falutól és a kisalföldi megyeszékhelytől is több kilométerre fekvő objektumban, akik "nem jelentenek különösebb kockázati tényezőt, így nem kell őket menekültügyi őrizetbe venni" (magyarul szabadon garázdálkodhatnak - a szerk.).
˝Önökhöz hasonlóan mi is döbbenettel értesültünk a tulajdonunkat képező, 4,2 hektáros ipari fejlesztési terület közvetlen szomszédságába tervezett nyílt menekülttáborról. Szeretném hangsúlyozni, hogy a területen több millió eurós beruházással egy világszínvonalú pezsgőtabletta gyárat és ennek kutató/fejlesztő bázisát kívánjuk létrehozni˝ – írta Kukorelli Norbert alpolgármesternek Lang Pál, az Innopharma ügyvezető igazgatója kedden.
˝Az angol cégcsoportunk befektetésének egyik alapkritériuma és a döntés egyik legfontosabb érve a régió fejlettsége (Győr/egyetem/Audi...) és a kimagasló közbiztonság volt.
A beruházásért szlovák, angol és más magyar helyszínekkel kell versenyeznünk, és biztosan állíthatom, hogy ez a hír, vagy talán már döntés, jelentősen rontja a beruházási és munkahely-teremtési terveink megvalósulását" – folytatódik Lang Pál, az Innopharma ügyvezető igazgatójának levele.
„A projekt már tervezési fázisban van. Azonban biztos vagyok benne, hogy ilyen bizonytalan körülmények között nem vállalhatjuk a beruházás megkezdését" – jelentette ki Lang Pál.
A beruházás két körben összesen 120 munkahely teremtését jelentené.
A községben rendkívüli testületi ülést, illetve falugyűlést hívtak össze.
(Kisalföld nyomán)
Frissítés: Az N1TV összeállítása a falugyűlésről:
2. frissítés: A Jobbik közleménye: A Fidesz semmibe veszi a helyiek véleményét a menekülttábor ügyében
Felháborodva értesültünk arról, hogy a fertődi kihelyezett kormányülésen Pintér Sándor elképesztően lekezelő stílusban jelentette be a végleges döntést: Vámosszabadin lesz menekülttábor.
Az az arrogancia, amivel ezt az ügyet a kormány kezeli, nem példa nélküli. A vámosszabadiak és a környéken élők ügye sajnos egy állatorvosi ló. A mindenkin átgázolás, az érintettek véleményének semmibe vétele a Fidesz jól bevált viselkedésformája. A vámosszabadi, a nagybajcsi, a kisbajcsi, a medvei és a bácsai részönkormányzat is egyértelművé tette, hogy nem kér a menekülttáborból. Hol vannak ilyenkor a térség fideszes képviselői? Hol van ilyenkor a választásokkor annyit hangozatott győri lobbi? Vagy ha nem a haverok trafikjaiért kell küzdeni, akkor már nem olyan aktívak? A kormány a viselkedésével egy dolgot ért el: azt, hogy ez a probléma eszkalálódni fog, és kiterjed egész Győrre, valamint a Szigetköz keleti részére.
A Jobbik továbbra is követeli a projekt leállítását. Követeljük, hogy az ingatlant ajánlják fel megvásárlásra a helyi önkormányzatnak vagy helyi vállalkozóknak. Biztonságot és nyugalmat akarunk! Amennyiben a kormány nem áll el a tervétől, úgy mi sem fogunk megállni a csendes tiltakozásnál, és minden törvényes eszközt be fogunk vetni az emberek igazáért.
Kopetti Tamás és Takács Krisztián, a Jobbik Győr-Moson-Sopron megyei képviselői
Korábban írtuk: