A Jobbik szerint a kormánynak végre el kell döntenie: fel meri vállalni a Rongyos Gárda érdemeinek elismerését, vagy károsnak tartja Sopron és környékének Magyarországhoz tartozását?
Zoom
A főnöke nem engedte el
„Vámossy Tibor szellemi hagyatékának pártpolitikai érdekek mentén történő kisajátítási szándékára” hivatkozva mondta le a Honvédelmi Minisztérium a Hende Csaba felszólalásával tervezett szoboravatást, miután hétfőn felújítva visszakerült a Nyugat-Magyarországért hősi halált halt rongyos gárdista emlékműve. Bár a szobor helyrehozatalát a Jobbik kezdeményezte, adományokból biztosítva a szükséges anyagiakat is, és évről évre kizárólag a Jobbik szervez megemlékezést a fővárosnak ennél az egyetlen Rongyos Gárda-emlékhelyénél, de mi nem tiltottuk a többi pártnak sem a téma felkarolását, sőt kifejezetten kértük, hogy ne csak mindig a holokauszttal foglalkozzanak. Így természetesen szó sincs politikai kisajátításról, legfeljebb a többi párt rekeszti ki magát e nemzeti ügyben - írja közleményében Novák Előd országgyűlési képviselő.
Ha a rendezvény „elhalasztása” mögött az áll, hogy a minisztérium ugyanúgy elfelejtett meghívót küldeni Vámossy Tibor oldalági leszármazottainak, mint a kezdeményező Jobbiknak, akkor érthető a lemondás, de a Jobbik nem tud elfogadni egy sunyi meghátrálást, így emlékeztetni fogja a kormányt az elmaradásra, s reméljük, a következő szoboravatási kísérletet már nem titokban tervezik majd megtenni. Hende Csaba nem kell féljen kiállni az Új Magyar Gárda hazafijai elé, hiszen az egykor államilag hasonlóképp üldözött, de társadalmilag ugyanígy megbecsült Rongyos Gárda ma már összenemzeti büszkeségünk - mutat rá a Jobbik alelnöke.
Volt már állami kísérlet Vámossy Tibor soha nem is létezett leszármazottai mögé bújásra, hogy a szobor felújítását megakadályozzák, azonban a 19 éves műegyetemistaként hősi halált halt Vámossy Tibornak csak oldalági rokonai vannak, akiket a Jobbik kutatott fel. A többnyire külföldön élő, távoli rokonok szerint egyáltalán nem kellett volna helyreállítani a sírt, és tagadják, szégyellik, hogy a Rongyos Gárda tagja volt, pedig egyértelmű: a rongyosoknak nem volt tagnyilvántartásuk, aki 1921-ben részt vett a nyugat-magyarországi felkelésben, az a Rongyos Gárda kötelékében harcolt. Ez történelmi tény, még ha a Btk.-ban rögzítenék is az ellenkezőjét - zárul a közlemény.
(Kuruc.info)