Jelentem, Magyarországon rend van - hazudta Pintér Sándor kedden, a Belügyminisztérium évértékelő értekezletén.
Zoom
A miniszter évértékelőjében nemcsak a tárca és a hozzá tartozó szervezetek múlt évi tevékenységéről beszélt, hanem azt a kormányzati ciklus lezáró értekezletének nevezte.
Pintér úgy fogalmazott: a közrend és a közbiztonság az ország teljes területén szilárd, "ami nemcsak a Belügyminisztérium megállapítása, hanem közvélemény-kutatások is alátámasztják"...
Frissítés: Jobbik: Pintér kijelentése a legnagyobb hazugság
Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője sajtótájékoztatóján reagált Orbán Viktor miniszterelnök szavaira, aki a Belügyminisztérium (BM) évértékelőjén bejelentette, hogy 29 ezer tiszthelyettes kap havi tízezer forint bérkiegészítést. Ugyanitt Pintér Sándor belügyminiszter kijelentette: "Jelentem, Magyarországon rend van." A jobbikos politikus kiemelte: önmagában a tiszthelyettesek béremelése üdvözlendő, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kormány az elmúlt négy évben semmit nem tett a különösen alulfizetett belügyi dolgozók bérrendezéséért.
Pintér Sándor szavaira reagálva Mirkóczki Ádám kijelentette: nemhogy rend nincs, de soha ekkora rendetlenség nem volt Magyarországon, egyre nagyobb a rendetlenség és a káosz. Szerinte hiába teljesít több rendőr szolgálatot, ha az állomány bűnmegelőzés és bűnüldözés helyett csak pénzbehajtást folytat. A Jobbik szerint drasztikus és kőkemény fellépés kellene, aminek legfontosabb lépése egy új rendőrségi törvény lenne, amely bővebb hatáskört biztosíthatna a rendőröknek. Hangsúlyozta: az évértékelőn sem a miniszterelnök, sem pedig a belügyminiszter nem foglalkozott az idősek, nők és gyermekek sérelmére elkövetett egyre több és egyre brutálisabb bűncselekményekkel.
Emellett Mirkóczki Ádám kiemelte: a kormány számára továbbra is tabu a cigánybűnözés, amely ellen semmilyen intézkedést nem hoznak. Sőt a Jobbik szerint például a szabálysértési eljárások összeghatárának felemelésével a kormányzat lovat adott a cigányság azon része alá, amely az oktatáson, a munkán és a törvényeken kívül képzeli el az életét. Szerinte ennek is következménye, hogy a bűnözők egyre pofátlanabbak, egyre több a rendőrök elleni erőszakos fellépés.
Leszögezte: a kormányzati propaganda és a mindennapi tapasztalatok mást mutatnak, és a közbiztonság területén 2010 óta semmilyen előrelépés nem látható.
(MTI nyomán)
2. frissítés: Mirkóczki a Duna TV-ben: