Bezár!
2021. április 23., péntek, Béla, Egyed napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:46 Brit kutatók: az első oltási adag is jelentősen csökkenti a fertőződés esélyét07:33 Ismét riasztást adtak ki zsaroló levelek miatt07:15 Védetté nyilvánították a farkast Felvidéken06:54 India is felkerült a brit kormány beutazási tilalmi listájára a legújabb mutáns miatt06:36 Amerikai tábornok: össze fog omlani az afgán hadsereg, még a repülőgépeiket sem tudják karbantartani21:55 A brit légierő négy vadászgépe érkezett járőrszolgálatra Romániába21:37 Balázs Klári elismerte a 40 éven át gyümölcsöző lopást, az izraeli zeneszerző 200 ezer dollárt követel21:11 Csehszlovák szolidaritás: a felvidéki kormány is kiutasít három orosz diplomatát20:57 A Gyurcsány-terv20:35 Brit tudósok: a kevés alvás növeli a demencia kockázatát20:14 A WHO és az EMA május 10-től vizsgálja a Szputnyik V gyártási eljárását19:46 Már nem a Covid-19 számlájára írják a vezető halálozási okot Angliában19:24 Szénfelhasználása csökkentésébe kezd 2026 és 2030 között - ígéri Kína19:03 Autókölcsönzés cigány módra - még a katalizátor is megmarad18:51 Kivizsgálták Navalnijt, és felszólították, hogy fejezze be az éhségsztrájkot
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország ::

A kormány kivívta Szabó Tímea haragját: még csak néhány milliót adtak a "romagyilkosságok túlélőinek"

A kormány a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesületet kérte fel arra, dolgozza ki a "romák" ellen 2008-2009-ben elkövetett "rasszista indíttatású bűncselekmény-sorozat közvetlen károsultjainak kárenyhítésének módját" - közölte kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
A kormány rendeletet hozott a "romagyilkosságok túlélő sértettjeinek és közvetlenül érintett áldozatainak" megsegítéséről, és Balog Zoltán rejtetterőforrás-miniszter kapott megbízást arra, hogy meginduljon a "kárenyhítő folyamat".
Mivel jogerős bírósági ítélet még nem született károkozó magatartásról az ügyben, így a segítségnyújtás jogcíme egyedi, leginkább a kárenyhítéshez hasonlító megoldást tesz lehetővé - írták.
A most felkért Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesülettől a tárca olyan megoldást vár, amely hozzájárul az "áldozatok által elszenvedett károk" megtérüléséhez, és egyúttal "megakadályozza életkörülményeik további romlását". A közlemény szerint az egyesület közvetlenül az "áldozatokkal" veszi fel a kapcsolatot, egyúttal szükség szerint pszichológiai, jogi és anyagi segítséget is nyújtva.
Az egyesületnek ki kell dolgoznia az Emmi számára a hatékony segítségnyújtást lehetővé tévő javaslatot, amelynek végrehajtásáról a minisztérium tájékoztatja majd a nyilvánosságot is.
Az Emmi emlékeztetett rá: a 25 éve működő Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesületnek megkérdőjelezhetetlen hazai és nemzetközi tapasztalatai vannak az áldozatvédelemben, már csaknem 50 ezren keresték meg problémájukkal, 2002 óta pedig további 44 ezer külföldi állampolgár is hozzájuk fordult segítségért.
A 2008-2009-es romagyilkosságok túlélő sértettjeinek és közvetlenül érintett egyéb áldozatainak megsegítésére az akkori kormány semmilyen lépést nem tett - olvasható a közleményben. Az első, a kormánytól jövő segítségre 2010-ig kellett várni, amikor Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere - még a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkáraként - 8,5 millió forintot juttatott az áldozatok családjainak. Ebből az összegből egyebek között négy lakóházat újítottak fel a Phralipe Független Cigány Szervezeten keresztül - tették hozzá.
Szabó Tímea országgyűlési képviselő, az Együtt-PM társelnöke január elején írásbeli kérdésben tudakolta Balog Zoltán minisztertől, miért nem sikerült a még tavaly nyáron bejelentettek értelmében a "romagyilkosságok túlélő sértettjei megsegítésének ügyét" 2013-ban lezárni. Emlékeztetett rá: a Fidesz-kormány tavaly augusztusban döntött arról, hogy anyagi kártérítést kaphatnak azok a "roma családok", amelyek a "romagyilkosságok" néven elhíresült támadássorozatban elveszítették hozzátartozóikat vagy a támadások sértettjei voltak. A határidő lejárta ellenére azonban a kormány semmilyen érdemi lépést nem tett az ügyben - írta a képviselő.
(MTI nyomán)

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready