Állatokhoz is méltatlan módon, koszban és mocsokban cseperedett az a két oroszlányi kislány, akiknek 28 éves anyjuk most a bíróságon "felel" tetteiért (úgy, hogy legfeljebb felfüggesztettet kaphat - a szerk.).
Az oroszlányi anyuka egyedül "nevelte" az 5 és a 7 éves gyermeket, de korábbi kapcsolatából egy harmadik gyermek is a családdal élt.
A nő rongyos, koszos ruhába bújtatta a kislányokat, akiknek öltözete soha nem követte az évszakok változását. Amikor a hatóságok vizsgálatot tartották a család házánál, a padló vizelettől volt mocskos, amibe még az ellenőrök cipőjének talpa is beleragadt.
– Az anya többször is felügyelet nélkül hagyta a gyermekeket, otthonuk szemetes és koszos volt. A szülő a védőnő által előírtakat nem tartotta be, a szükséges orvosi vizsgálatokra pedig nem vitte el a gyerekeket, ezáltal a testi, érzelmi fejlődésüket veszélyeztette – közölte a tatabányai városi ügyészség sajtóosztálya. Az ügyészség kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat a nő ellen, de csak felfüggesztett börtönbüntetést javasolnak számára.
Az áldatlan állapotok ennek ellenére korántsem értek véget. Az anya, mintha mi sem történt volna, továbbra is együtt él a gyermekekkel, egyelőre nem vették el őket tőle.
– Első körben mindig arra törekszünk, hogy a gyerekek a családban maradjanak, hiszen az a tapasztalat, hogy még egy nem szerető szülőtől is több törődést kapnak a kicsik, mint egy gyermekotthonban – magyarázta egy neve elhallgatását kérő védőnő. – Minden körülményt megvizsgálunk, mérlegeljük az adott család körülményeit, és akkor jelzünk, ha a helyzet már menthetetlen – tette hozzá a szakember, aki találkozott már olyan esettel, amikor a gyermeket hosszú időre magára hagyták a szülei. – A tűzoltók és a gyermekvédelmi szakember segítségével jutottam be a lakásba. A kicsit ugyan kiemelték a családból, de pár nap múlva visszakerült a szülőkhöz.
(Blikk nyomán)