Három napig akcióztak a rendőrök Borsodban: a sebességhatárok betartását ellenőrizték. 179 gyorshajtó akadt fenn az ellenőrzésen, 5 autóst nem csak megbüntettek, hanem fel is jelentettek.
Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) Műveleti Csoportjának éves ellenőrzési terve alapján a rendőrség április 14–16-ig fokozottan figyelt a gyorshajtók kiszűrésére Borsod-Abaúj-Zemplém megyében. Elsősorban a lakott területen belüli útvonalakra, ki- és bevezető, valamint a gyorsforgalmi útszakaszokra figyeltek a rendőrök.
A háromnapos ellenőrzése alatt összesen 179 gyorshajtót szűrtek ki, a sofőrök közül 80-nal helyszíni bírságot fizettettek, 74 autósra pedig közigazgatási bírságot szabtak ki, 5 autóst feljelentettek.
Az objektív felelősség elve alapján 19 esetben kezdeményeztek közigazgatási eljárást, hatan nem kötötték be biztonsági övüket, két sofőrt pedig külföldi hatósági jelzés jogosulatlan használata miatt vontak közigazgatási eljárás alá. Külföldi személyek által elkövetett szabályszegések miatt 11 esetben alkalmazták a rendőrök a visszatartás jogintézményét.
A rendőrségi tapasztalatok szerint a regisztrált baleseti okok között továbbra is az élen helyezkedik el a gyorshajtás, az elsőbbségi jog meg nem adása és a kanyarodás szabályainak megsértése.
(HVG)