A Naftogaz ukrán gázszolgáltatót váratlanul érte az, hogy az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtök délután határozatlan időre megszakította a földgázszállítást Ukrajna felé. Az ukrán cég szerint a döntés ellentétben áll az Európai Unió egységes energiapiaci alapelveivel. Azt is felidézték, hogy a leállás Orbán Viktor és a Gazprom-vezér találkozója után néhány nappal történt.
Az ukrán vállalat nem tudta elérni a magyar gázszállítót, hogy tájékoztatást kapjon tőle a gázszállítás leállásának okairól és időtartamáról, és tudomásuk szerint a nyugat-európai gázszolgáltatók sem kaptak az FGSZ-től semmilyen meggyőző magyarázatot az intézkedésre – írta közleményében a Naftogaz.
Zoom
A cég sajnálatát fejezte ki az FGSZ döntése miatt, és felszólította a magyar partnervállalatot, hogy tartsa tiszteletben a szerződésből fakadó kötelezettségeit, illetve az uniós jogszabályokat. Szerintük a döntés ellentétben áll az Európai Unió egységes energiapiaci alapelveivel.
Az ukrán cég közleményében felidézte, hogy a leállás néhány nappal Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának hétfői budapesti tárgyalása után, illetve néhány órával a háromoldalú ukrán-orosz-EU gáztárgyalások újabb berlini fordulója előtt történt.
"Sem az EU-tagországok, sem Ukrajna nem helyezhető politikai nyomásgyakorlás alá energiával való zsarolás révén" – szögezték le ezzel kapcsolatban, reményüket fejezve ki egyben, hogy a hirtelen leállásnak nem lesznek váratlan hatásai az ukrán gáztranzitrendszer stabilitására.
Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában azt mondta, Magyarország nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt a lakosság nem jut hozzá a szükséges energiaellátáshoz. "Jó ütemben töltjük fel" a földgázkészleteket, "nemsokára elérjük a 60 százalékot, és most ennek az ütemét gyorsítani fogjuk" - mondta a kormányfő, jelezve, hogy erről is tárgyalt a héten Budapesten Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.
"A következő időszakban nagy mennyiségű gázra lesz szükségünk, amivel tovább tudjuk növelni a betárolt kapacitásokat. Ezt a nagy mennyiséget meg is fogjuk kapni, erről megállapodtam Alekszej Millerrel" - tette hozzá a kormányfő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtök este közölte, hogy határozatlan időre megszakította az Ukrajna felé, a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást aznap délután, a szállítás szeptember 25-én 18 órától leállt.
A közlemény szerint az elrendelt megszakítás oka, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint a szeptember 26-i gáznaptól kezdődően jelentősen megnő a beszállítási igény. Az ellátásbiztonság és a hálózati egyensúly fenntartása érdekében a beregdaróci csomópont kapcsolását át kell alakítani olyan módon, hogy a csomóponthoz kapcsolódó valamennyi távvezeték az ország belseje felé történő szállításra legyen alkalmas.
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. felhívta a figyelmet arra, hogy 2013 márciusa óta az Ukrajnába irányuló szállításhoz rendelkezésre álló, éves szinten 6,1 milliárd köbméter – napi szinten 16,8 millió köbméter – mennyiségű földgáz kiszállítását lehetővé tévő kapacitást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon, tehát nem garantáltan biztosította.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyancsak csütörtök este közölte, a kormány további intézkedéseket tesz a magyar lakosság biztonságos gázellátása érdekében, péntektől tovább növeli a Magyarországra irányuló gáz beszállítását, hogy felgyorsítsa a télre való felkészülést. A közlemény szerint a magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél.
Hangsúlyozzák, hogy a földgázszállítás az orosz-ukrán konfliktus ellenére zavartalan. Az ország gázellátása biztosított, a biztonsági gázkészlet nagysága az előírásoknak megfelelő, a tárolók töltöttségi szintje jelenleg 56,6 százalékon áll és a betárolás mostantól felgyorsul.
Frissítés: Az Európai Bizottságnak nem tetszik, Moszkva akár a főcsapot is elzárja, ha kell
Az Európai Bizottságnak nem nagyon tetszik, hogy Magyarország tegnap este megszakította Ukrajna felé a földgázszállítást. Közben az orosz energiaügyi miniszter lényegében megfenyegette a Nyugatot a gázszállítások megszakításával, ha az uniós országok továbbra is eladnak orosz földgázt Ukrajnának.
Az Európai Bizottság szerint az üzenet világos: az Európai Tanács döntése értelmében minden uniós tagállamnak elő kell segítenie, hogy az Ukrajnából érkező gázáramlást meg lehessen fordítani, vagyis meg kell teremteni a fordított irányú gázszállítások lehetőségét - közölte Helen Kearns. A brüsszeli testület szóvivője arra az újságírói kérdésre reagált, hogy van-e hozzáfűznivalója Brüsszelnek ahhoz, hogy Magyarország leállította a gázszállításokat Ukrajnának.
Kearns emellett emlékeztetett, hogy semmilyen jogi akadálya nem lehet annak, hogy a Gazpromtól vásárolt földgázt bármelyik uniós vállalat továbbértékesíthesse, akár az unión belül, akár azon kívül.
Egymásnak ellentmondó a helyzet
Arra a kérdésre, hogy hogyan tartja összebékíthetőnek az Európai Bizottság azt a látszólagos ellentmondást, miszerint ezzel egy időben Brüsszel azt várja el a tagállamoktól, hogy az energiaellátás rövidtávú kockázatait kiküszöbölendő minél előbb töltsék fel gáztározóikat, Kearns mindössze annyit válaszolt, hogy ezt a kérdést Günther Oettinger energiaügyi biztosnak kellene feltenni, aki ma saját szóvivőjével együtt Berlinben éppen Ukrajna és Oroszország képviselőivel tárgyal az energiaellátás biztonságáról. Kearns ugyanis alapvetően közlekedési ügyekért felel, csak helyettesíti Brüsszelben Oettinger szóvivőjét.
A témában Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt már. Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, Magyarország nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt a lakosság nem jut hozzá a szükséges energiaellátáshoz.
"Jó ütemben töltjük fel" a földgázkészleteket, "nemsokára elérjük a 60 százalékot, és most ennek az ütemét gyorsítani fogjuk" - mondta a kormányfő, jelezve, hogy erről is tárgyalt a héten Budapesten Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.
A következő időszakban nagy mennyiségű gázra lesz szükségünk, amivel tovább tudjuk növelni a betárolt kapacitásokat. Ezt a nagy mennyiséget meg is fogjuk kapni, erről megállapodtam Alekszej Millerrel" - közölte.
Moszkva a főcsapot zárja el, ha bárki orosz gázt ad el az ukránoknak
Közben Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a Handelsblatt című német napilapnak adott, pénteken megjelent nyilatkozatában gyakorlatilag megfenyegette a Nyugatot a gázszállítások megszakításával, ha az uniós országok továbbra is eladnak orosz földgázt Ukrajnának.
"Moszkva azt reméli, hogy európai partnerei betartják szerződéses kötelezettségeiket. Csak így garantálható a folyamatos szállítás az európai fogyasztóknak" - mondta az orosz miniszter.
Novak kemény hangvételű szavai röviddel azelőtt hangzottak el, hogy több hónap szünet után péntek délután Berlinben kezdődnek újra a háromoldalú tárgyalások az Ukrajnába irányuló orosz földgázról.
2. frissítés: "Azt gondolom, hogy nem blokádról van szó"
Az Európai Bizottság energiaügyekért felelős tagja szerint nem jelent "blokádot" az, hogy Magyarország felfüggesztette az Ukrajnába irányuló földgázszállítást.
Günther Oettinger az orosz földgáz ukrajnai szállításáról uniós közvetítéssel folytatott orosz-ukrán tárgyalások pénteki, berlini fordulója után a német fővárosban tartott sajtótájékoztatón az Ukrajnába irányuló magyarországi földgázszállítás felfüggesztésének okára vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta: "a magyarok néhány órája közölték Ukrajnával, hogy a fordított irányú gázszállítás a hónap végéig technikailag nem lehetséges".
Hangsúlyozta: figyelembe kell venni, hogy "a tagállamok a saját tározóikat is fel akarják tölteni, a saját ellátásbiztonságukat is erősíteni akarják".
"Azt gondolom, hogy nem blokádról van szó" - tette hozzá.
(MTI - HVG - Privátbankár nyomán)