Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete B'néj B'rák városban járt, s a vendéglátókat azzal igyekezett megnyugtatni, hogy a magyar kormány soha nem békül meg az antiszemitizmussal, a Jobbik pedig Magyarországon soha nem kerülhet komolyabb befolyással járó pozícióba. A magyarországi zsidó temetők gondozásának állami kötelezettségéről a nagykövet említést tesz a budapesti kormánynak - tudósít a Báhádréj Hádárím című ultraortodox héber hírportál.
Zoom
Nagy Andor kipásan és zászlóval (Fotó: Dávid Zár)
Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete a néhány nappal ezelőtt véget ért egyhetes sátoros ünnep idején ellátogatott a Tel-Aviv melletti, jórészt ortodox zsidók lakta B'néj B'rák városba, ahol előbb a vendéglátók körbevitték a város utcáin, terein, miközben a nagykövet diplomáciai jelzéssel ellátott autójára nem volt kitűzve a magyar zászló. (A vendéglátó zsidók viszont kitették a piros-fehér-zöld zászlócskát az asztalra - H. J.) A nagykövet elragadtatással beszélt a városban tapasztalt ünnepi hangulatról. Nagy Andort B'néj B'rákba elkísérte Novák Attila, hazánk tel-avivi nagykövetségének kulturális attaséja, a Magyarországi Cionista Szövetség korábbi elnöke.
Zoom
Nagy Andor és Dávid Márgáli (Fotó: Dávid Zár)
Az elbűvölt diplomata ezután Dávid Márgáli, a Makói (ortodox zsidók) Világ Tanácsa elnökének otthonában vendégeskedett, ahol az ünnepi sátorban ülve már a lényegi dolgok is terítékre kerültek. Az izraeliek fölvetették a gondozatlan, sok helyütt megközelíthetetlen magyarországi zsidó temetők ügyét. A zsidók kiemelték: tarthatatlan állapot, hogy például a régebbi makói zsidó temetőhöz vezető út gidres-gödrös, ezért szinte megközelíthetetlen. Nagy Andor nagykövet biztosította a vendéglátókat, hogy ezt a kérdést mielőbb a magyar kormány tudomására hozza.
Zoom
Az autóra nem tűzték ki a magyar zászlót (Fotó: Dávid Zár)
A szentföldi makóiaknál tett látogatás sem lett volna teljes a Jobbik Magyarországért Mozgalomra szórt vádak és elhatárolódások nélkül. A tudósításból nem derül ki, hogy a vendéglátók vagy a nagykövet vetette föl a nemzeti ellenzéki párt legutóbbi önkormányzati választási sikerét, de Nagy Andor ezzel kapcsolatos kijelentése egy diplomata szájából furcsán hangzik: "Magyarország kormánya soha nem fog megbékülni az antiszemitizmus jelenségével, s a Jobbik szélsőséges párt pedig nem kerül olyan helyzetbe, hogy tényleges befolyásra tehessen szert."
Hering J. - Kuruc.info
Nagy Andor korábbi kalandjaiból: