A Jobbik alelnöke a szabadság kivívására szólított fel a párt október 23-ai központi megemlékezésén, a budapesti Corvin közben csütörtökön.
Volner János szerint ma nem fegyveres, hanem szellemi fronton van szükség küzdelemre. Példaként említette a demográfiai problémákat, és azt, hogy veszélyben van a magyar termőföld. Utóbbival összefüggésben leszögezte: nem ér annyit az európai uniós tagság hogy "a földünk elvesszen".
Úgy fogalmazott, parlamenti eszközökkel mindent megtesznek a szabadságért, de ha ezt akadályozzák, "akkor ribillió lesz".
A megemlékezésen részt vevő több száz szimpatizáns fáklyákkal és zászlókkal a Corvin közből a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületéhez vonul.
(MTI nyomán)
Frissítés: az Alfahír beszámolója:
Délután négy órakor tartotta 1956-os megemlékezését a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a rendezvényen felszólalt Pörzse Sándor, Murányi Levente, Volner János és Farkas Gergely is.
A Corvin közben esős időben tartotta a Jobbik 56-os megemlékezését. A több ezer ember előtt tartott rendezvény moderátora Pörzse Sándor volt, aki szerint példaképnek a pesti srácokat kell tartani, akik fegyverrel a kézben harcoltak az elnyomás ellen. Pörzse szerint van még mit tenni ma is, hiszen még mindig vannak, akik inkább Horn Gyula szobrát koszorúzzák, ahogy Gurcsány Ferenc vagy Kuncze Gábor is, akit az ország árulójának nevezett.
Zoom
Reméli azt is, hogy 56-ban meg merte volna tenni azt, mint sokan: hogy fegyvert fog a hatalom és a szovjetek ellen. Emlékeztetett: a harcok során 3690 forradalmár halt meg, a megtorlásokban pedig 229 embert végeztek ki, és húszezren kerültek börtönbe, továbbá kétszázezren hagyták el az országot.
Zoom
Lejátszották Pongrácz Gergely 2003-as beszédét is, ami itt megtekinthető:
A videó után Pörzse Sándor reményét fejezte ki, hogy méltók a zászlóra, és nem fogják azt sosem elengedni.
Murányi Levente 1956-os veterán és volt jobbikos országgyűlési képviselő szólalt fel, aki az '56-os Pesti Srácok Intézet igazgatója lett a közelmúltban. Megjegyezte, hogy legalább negyven rendőrautót számolt, amit azt is mutatja, hogy normális rendőrtiszt már nincs az országban, továbbá hogy 2006 óta a rendőröket sem tudja tisztelni. Felidézte forradalmi élményeit, milyen érzés volt először lyukas zászlót látni a rádió épületénél, milyen volt látni a tömegbe lövetést, és milyen volt először fegyvert fogni.
Zoom
Leszögezte, akik a forradalom kirobbanásakor fegyvert fogtak, azok nyertek, ám az Egyesült Államok árulása miatt törték le végül a forradalmat. Figyelmeztette Lázár Jánost, ne merészeljen arról beszélni, mekkora nagy barátunk Amerika, hiszen nem az, legalábbis neki nem. A tömeg felé azokat a szavakat intézte, hogy legyenek rá büszkék, hogy a magyarok tették tönkre a kommunizmust, és ez a nép állt először arra az útra, ami végül a Szovjetunió széthullásához vezetett.
Utána Pörzse Sándor köszöntötte a lengyeleket, akik tiszteletüket tették ma a Ruch Narodowy és az ONR részéről, akik hatméteres lengyel zászlót is magukkal hoztak. Pörzse emlékeztetett, mennyit köszönhettek a magyarok 56-ban a lengyel testvéreinknek.
Vári-Kovács Péter utána versben mondta el a Hungarica együttes Emlékezz című számát.
Zoom
Sziva Balázs és Kovács Richárd pedig az Előre mind, pesti srácok! c. dalt adták elő.
Zoom
Utolsó felszólalóként Volner János, a Jobbik alelnöke mondott beszédet. Szerinte miután mindent elveszítettünk, a magyar föld is veszélybe került. Az a föld, amit eddig a katonai hatalmak ellen mindig meg tudott védeni az ország, most mégis az EU martalékává válhat. Úgy látja, nem ér annyit az EU-tagság, hogy a földjeinket elveszítsük érte.
Zoom
Gyarmati társadalom felé halad az ország – tette hozzá -, és a Jobbik addig nem áll meg, amíg ki nem vívjuk a valódi szabadságot. Ha ebben megakadályoznak minket, akkor – Vona Gábor szavaival élve -, óriási ribillió lesz. Zárszóként felhívta a figyelmet: miután mindenki hazamegy, gondoljon arra: őrajta is múlik a szabadság kivívása.
Zoom
Az emberek aztán fáklyákkal vonultak át a Magyar Rádió épületéhez, ahol kifeszítettek két molinót. Egyiken az „Életünk a hazánk, hitünk a szabadság”, másikon a „Kimentek a tankok, bejöttek a bankok” valamint a „Dicsőség a hősöknek!” feliratok álltak.
Zoom
A helyszínen Farkas Gergely, a Jobbik IT elnöke elmondta: egy irányított szabadságban élünk, amikor a hamis szabadság illúziója hályogként borul sokak szemére. Ilyenkor a legtöbben ebbe beletörődnek, mert vagy nem látnak bele a valóságba, vagy csak félnek – magyarázta.
Megjegyezte azt is, hogy 1956-ban is csak ezernyi ember kezdett harcba, így ne szegje senki kedvét, ha a többség semmit sem tesz. Farkas Gergely rámutatott: ők nem ellenség, csupán áldozatok, akik szemét fel kell nyitni. Aláhúzta, a Jobbikot nem a mennyiség érdekli, hanem a tettvágy a szívekben. Az ózdi eseményekre utalva leszögezte: jobb, ha a hatalom megszokja, hogy még sok olyan tettrekész fiatal van, mint Janiczak Dávid.
Zoom
Elmondta, míg egyéni érdekei vannak az ellenségnek, addig a Jobbiknak közösségi céljai. A nemzeti párt 1956 örököseként nem éri be az ellenzékiséggel, kormányra készül, ám ehhez mindenkinek sokat kell dolgoznia. Farkas Gergely szerint a változás nem az utcán vagy a szavazófülkében kezdődik, hanem a szívekben és a fejekben. Zárszóként annyit mondott: az 56-osok szelleme adjon hitet és akaraterőt a küldetés befejezéséhez és hazánk felemelkedéséhez.
Zoom
A mai megemlékezés Vári-Kovács Péter koncertjével zárult.
(alfahir.hu)