Kövér László a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy "nekem nem lenne ellenemre, ha az amerikai követség előtt százezrek tüntetnének, de nincs itt az ideje. Most, három győztes választás után nem kell Békemenet, pihenjünk kicsit!"
Zoom
A hetedik napon még az élő Isten is megpihen...
A házelnök nem cáfolta a HVG-nek azt az információját, hogy a Fidesz kérte a Bencsik Andrástól, hogy maradjon el a Békemenet. A Békemenet egyik alapítója és a Demokrata nevű újság főszerkesztője a vasárnapi, netadó utáni tüntetés után jelentette be egy hosszú Facebook-posztban, hogy "szükségesnek látszik" egy újabb Békemenet megszervezése. Az Indexnek ugyanakkor a CÖF elnöke, Csizmadia László tagadta, hogy a Fidesznek köze lenne a rendezvény elmaradásához.
Leszóltak nekik
A HVG "kormányzati, és egy magas rangú fideszes" forrása szerint a párt vezetői azért kérték a szervezőket, hogy most ne szervezkedjenek, mert nem akarnak konfrontálódni a netadóra érzékeny fiatal rétegekkel. A kormánypárti politikus szerint a Békemenet szervezői "belátóak" voltak a kéréssel szemben. Lesz még alkalom, amikor valóban szükség lesz a békemenetesek támogatására, de ez most nem az – fogalmazott a magas rangú kormányzati forrás.
Ezzel a politikus arra utalt, hogy a Békemenetnek a jelenlegi diplomáciai helyzetben rossz üzenete lenne, és azt a benyomást keltené, hogy megrendült a miniszterelnök vagy a kabinet pozíciója. Márpedig a forrás szerint egy "hosszú és építkező" tárgyalássorozatba akarnak kezdeni az amerikaiakkal, ahol a kormány nem akar olyan látszatot kelteni, hogy meggyengült a pozíciója. A forrás úgy vélekedett, hogy a három megnyert választás éppen elég erődemonstráció, az aktivistákat is kifárasztotta, ezért nincs szükség egy újabbra.
Ugyanakkor több fideszes politikus is arról beszélt a lapnak, hogy az internetadó kommunikációját az első perctől elrontotta az NGM, ezzel magyarázták a vasárnapi tüntetést. A politikusok azt mondták, meglepte őket a résztvevők magas létszáma, többen minimum 30 ezerre becsülték a tüntetőket, és volt, aki úgy vélekedett, hogy a netadóval felbosszantottak egy olyan fiatal generációt, amely eddig egyáltalán nem foglalkozott politikával, így a kormány tevékenységéről sem volt eddig véleménye. A "magas rangú kormányzati forrás" szerint a Békemenet mozgósítása azért is hibás döntés lenne, mert szembeállítaná a kormány melletti elkötelezett híveket ezzel a réteggel.
Kövér támogatja
Kövér László a Népszabadságnak azt mondta, hogy ő támogatja az internetadót, bár nem annak nevezné, hanem a távközlési adó kiterjesztésének, amit pedig az igazságos közteherviselés részének tartja. Kövér azt viszont elismerte, hogy arról nem volt semmilyen egyeztetés, sem a kormány, sem pedig Orbán Viktor nem tájékoztatta a kormánypárti frakciókat, képviselőket. Mint mondta, a Fidesz-elnökség sem tudott a tervről, de szerinte az elnökségnek most inkább a követendő stratégiát kell meghatároznia.
Nem Orbán ötlete volt
A kormány "kisebbik része" az internetadó politikai hatásait, a demonstrációkat, a fokozódó társadalmi elégedetlenséget veszélyesnek tartja, Orbán azonban nem aggódik – írja a lap. A kormányülésen információik szerint mindössze öt percet szántak az internetadóra, nem érzékelték az ügy súlyát, így az új adó bevezetésére kommunikációs stratégiát sem dolgoztak ki. A kabinet nem vonja vissza a javaslatot, de a valós terhet várhatóan "a legmesszebbmenőkig" felpuhítják, majd eljelentéktelenítik.
A sajtóhírekkel szemben nem Orbán Viktor ötlete volt a netadó, nem is Varga Mihály miniszteré, de a nemzetgazdasági tárcánál fogalmazták meg, és a miniszterelnök rábólintott – erősítették meg kormányzati források. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap a parlamenti ülésen közölte, támogatják azt a fideszes módosító javaslatot, hogy 700 forint legyen a felső határa, és nyitott mindenféle tárgyalásra.
Nagy hiba – állítólag ez az általános vélekedés a Fidesz-frakcióban az internetadóról. A képviselők "mélyen sértve" érzik magukat, mert csak a sajtóból értesültek a javaslatról, ismert fideszesek is kifejezetten veszélyes tendenciát érzékelnek az eljárásban; azaz, hogy kormányzati, illetve "egyszemélyes" döntések születnek, a kétharmad véleményének előzetes ismerete nélkül. Hétfő délelőtt nem is tartott frakcióülést a Fidesz és a KDNP, a sajtóosztály tájékoztatása szerint november 4-én, egész napos tanácskozáson vitatják majd meg a képviselők a kormány adótörvény-javaslatait, a jövő évi költségvetést, és az internetadóval kapcsolatos kérdéseket is.
(Index - Nol - HVG nyomán)