A Jobbik javaslatára az új Btk. már büntetni rendeli azt, ha valaki a Szent Koronát meggyalázza. A jogszabályhely a nemzeti jelképek megsértését a 334. § szerint az alábbiak szerint szankcionálja: Aki nagy nyilvánosság előtt Magyarország himnuszát, zászlaját, címerét vagy a Szent Koronát sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, illetve azokat más módon meggyalázza, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Természetesen a Szent Korona esetében sem arról van szó, hogy valaki beszalad az Országház kupolatermébe, ahol a Házőrség tagjai előtt a Szent Koronával különböző dolgokat művel. Erre könnyen beláthatjuk, gyakorlatilag nincs esély, ez a veszély nem fenyegeti szuverenitásunk és államiságunk talán legszentebb jelképét. Ami azonban már reális veszélyként leselkedik, és amire számos példa volt, hogy mocskolódó stílusban emlegetik - emlékszünk a micisapkázásra? -, a vallásos embereket különösen sértő szövegkörnyezetben tüntetik föl, vagy oly módon ábrázolják.
A jogalkotó szándéka a törvény megalkotásával világos volt: ne kelljen tovább tűrni, legyen végre vége ezeknek a gyalázkodó megnyilvánulásoknak. Nem így értelmezi azonban az ügyészség és a rendőrség, akik, ahogy korábban is számos esetben, úgy ezúttal sem indítottak eljárást.
Ezúttal Sneider Tamás gondolta úgy, hogy amennyiben a törvény valóban védeni rendeli a Szent Koronát bármely módon történő meggyalázásától, akkor az Arc kiállítás egyik "remekműve" már nem fér bele a véleménynyilvánítás és a művészi szabadság egyébként tág keretei közé. A kiállítás egy plakátján "egy bajszos kígyószerű lény látható, amint a szájából szivárványszínű valamit hány", teszi mindent a fején a Szent Koronával, amelyen ördögszarvak vannak. A plakáton a "Hiszek a mesékben..." felirat látható.
Zoom
Az Országgyűlés alelnöke feljelentésében felhívta a hatóság figyelmét egy videoklipre is (1 perc 43 másodpercnél), amelyen a Szent Koronát baseball sapkaként ábrázolják.
A portálunk birtokába került rendőrségi határozat (itt és itt) szerint a fenti cselekmények nem bűncselekmények, ezért azokat elutasítják. A videoklip esetében a nyomozóhatóság szerint a Szent Koronaként ábrázolt baseball sapka által nem vonható következtetés kritikai szándékra, amelyet akár még el is fogadhatnánk. Azonban a plakát esetében azt az indokolást, miszerint az alkotó nem a Szent Korona történetével, értékével vagy közjogi jelentőségével kapcsolatban fejez ki kritikát, egyszerűen bűnpártoló hozzáállásnak tartjuk. Vajon ha egy jóérzésú hazánkfia az éj leple alatt átfestette volna ezt a gyalázatot, megakadályozva ezzel a gyűlöletkampány folytatását, indult volna ellene büntetőeljárás? A kérdés persze költői.
Kapcsolódó: