2019. július 15., hétfő, Henrik, Roland napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:33 Aggódnak Szijjártó új reménységei, hogy magyar hivatalos személyek látogatnak el Kárpátaljára22:11 Macron szerint sikerült elkerülni az Iránnal kialakult helyzet legrosszabb forgatókönyvét21:46 Walzman hívei betörtek az ukrán Állami Nyomozó Irodába21:19 Indul a cigány televízió, de ki állhat mögötte?21:02 A benzin 7, a gázolaj 5 forinttal drágul szerdától20:44 Tanoncokat toboroz a brit kormány a Brexit utáni külkereskedelmi tárgyalások lebonyolításához20:27 Szíjjártó új reménységnek tartja Zelenszkijt20:07 Egy néger nő lesz őfelsége 007-es ügynöke19:56 Az Európai Unió szankciókat vezet be Törökország ellen19:35 Címkét kaphat a görögdinnye: akár az is kideríthető lesz, melyik gazda termelte19:23 Csak a szokásos román kormányátalakítósdi - no meg a helyezkedés az elnökválasztás előtt18:52 "Akkor ment neki a lezárt sorompónak, amikor a vonat éppen arra haladt" - egy nő és három gyerek vesztette életét Franciaországban18:38 Hiába engedi az EU-s jog, a bébiételek nagy részét nem szabadna a babáknak adni, annyi cukrot tartalmaznak18:04 Bedrogozva rongyolt bele a magyarok autójába a BMW sofőrje - gyógyszerrel is rásegített17:53 Orbánék főbiztosjelöltje menekültügyi megállapodást ígért a szocialistáknak
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország ::

Apa is csak egy van - a megkérdőjelezett férfi szerepkört szenvedik a családok

A férfi szerepköre megkérdőjeleződött, másodlagossá vált az anya-gyermek kapcsolathoz képest, ma is ezt szenvedjük - véli a pszichológus. Az összes kutatás ugyanakkor azt mutatja: az apák szerepe a gyermek érzelmi fejlődésében elsőrangú. A gyermek kommunikációt, empátiát, érzelmi kontrollt tanul az apától. Tévhit, hogy valaki attól lesz jó apa, ha mosogat, pelenkázik. Fontos lenne azonban, hogy a férfiak is részt vegyenek a gyermeknevelésben, és a nők engedjék ezt. Legalább egy hónapig otthon kellene lenniük megszületendő gyermekükkel, és az apahónapban átélniük a gyermeknevelés boldogságát, megtapasztalni annak nehézségét. Ehhez azonban a munkaadók részéről is másfajta hozzáállásra lenne szükség...

Apa is csak egy van – de a férfiak szerepe a családon belül is másodlagossá vált. Hogyan válhat ismét fontossá egy apa? Gondolatok a Három királyfi – három királylány mozgalom tanácskozásáról.
Minek a férfi? Nélküle is fel tudom nevelni a gyereket. Furcsa vélemény, de nem ritka. Főként persze a szélsőségesen emancipált hölgyek hangoztatják, hogy apára pedig nincs szükség, s nekik talán valóban nem hiányzik az ellenkező nemű partner, a gyereket pedig nem kérdezik. Pedig nem csak anya, de apa is csak egy van és minden kutatás azt erősíti, szükség is lenne rá. A Három királyfi – három királylány mozgalom tanácskozásán arról hallhattak a résztvevők, miként változott meg az apai szerep a 21. században, milyen következményekkel jár a gyermek életében az apahiány és miért nem találják helyüket változó családi szerepükben a férfiak? Erről kérdezték a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában a tanácskozás két előadóját, Léder László pszichológust és Spéder Zsoltot, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóját.
A férfi identitás lényege, hogy biztonságot adjon a családnak
A termékenységgel foglalkozó vizsgálatok alapvetően a nőkre vonatkoznak, mi azonban azt vizsgáltuk, hozzájárul-e egy új típusú apaság, melynek lényege a sokkal erőteljesebb részvétel a gyermeknevelésben, a családi feladatok ellátásban, a gyermeklétszám növekedéséhez, vagy csökkenéséhez – mondta Spéder Zsolt.
A férfi identitás lényege, hogy biztonságot, anyagi biztonságot adjon a családnak, és ez az elvárás tovább él a társadalomban. Ehhez zárkózott fel az az elvárás, hogy a férfiak legyenek olyanok, akik az érzelmeiket kimutatják, részt vesznek a család ellátásában, nem csak focimeccsre viszik a gyermekeiket. A férfiakkal szemben (is) kettős elvárás él: elvárják, hogy keressen, és azt is, hogy résztvevő apa legyen.
A munkaadóknak el kellene fogadni, hogy ne látástól vakulásig legyünk a munkahelyünkön
Arra a felvetésre, miszerint a kétkeresős családmodell a szocializmus öröksége, a szakember azt mondta: amikor szárnyaltak a bérek, Nyugat-Európában egy keresetből el lehetett tartani akár három-négy gyermeket is, mára azonban megváltozott a helyzet. Az a jellemző, hogy azokban az országokban születik több gyermek, ahol mindkét szülő dolgozik, és megfelelő gyermekellátó rendszer is rendelkezésre áll.
Ahhoz, hogy a megfelelő modell alakuljon ki, kell az, hogy a férfiak akarjanak részt venni a gyermeknevelésben. Az is, hogy a nők engedjék ezt. A munkaadóknak el kellene fogadni, hogy ne látástól vakulásig legyünk a munkahelyünkön. És azt is, hogy a férfi legalább egy hónapig otthon lehessen megszületendő gyermekével, és az „apahónapban” megtapasztalja a gyermeknevelés boldogságát és nehézségeit.

A megkérdőjeleződött férfi szerepkört leginkább a gyerekek szenvedik meg
A férfi szerepköre megkérdőjeleződött, másodlagossá vált az anya-gyermek kapcsolathoz képest – véli Léder László, aki szerint ezt ma is szenvedjük. Megszenvedik az apák, akik nem értik, mi a szerepük. Megszenvedik az anyák, akik nagyon sokszor túlterheltek, és a legnagyobb áldozat a gyermek. Ez a jelenség sok pszichés problémához vezet: identitászavarhoz, bizonytalansághoz, depresszióhoz, szorongáshoz.
A statisztikák szerint egyre több gyermek nő fel apa nélkül. Egy átlagos magyar gyermeknek az első tíz éve többnyire nők között telik el, hiszen a szociális-nevelési rendszerekben elképesztő a nők aránya – tette hozzá.
Az "apátlan társadalom" a bűnözés növekedését és pszichés betegségeket gerjeszt
A pszichológus elmondta azt is: 1995-ben jelent meg az Apátlan Amerika című könyv, ami kimutatta, hányszoros a rizikója a bűnözésre, a különböző pszichés betegségekre azoknak, akik apátlan társadalomban nőnek fel.
Az apa-gyermek kapcsolat egyedi, teljesen más jellegű, mint egy anya-gyermek kapcsolat, és erre a gyermeknek szüksége van. Az emberek azt gondolják, és ezt a hollywoodi sztereotípiák erősítik, az a jó apa, aki kicsit ügyetlen, de ő is pelenkázik és vasal. Egy apa azonban nem ettől jó. Az apának minőségi időt kell együtt töltenie a gyermekkel, ugyanúgy szeretet kell adnia és figyelmet kell szentelnie a gyermekének, mint az anyának. Az összes kutatás azt mutatja, hogy az apák szerepe a gyermek érzelmi fejlődésében elsőrangú. Amíg az anya a gondoskodó attitűdöt képviseli, addig az apa a játékosságot, ami úgy tűnik, mintha valami felesleges dolog lenne, mégis a végigkíséri az apa-gyermek kapcsolatokat. A gyermek kommunikációt, empátiát, érzelmi kontrollt tanul az apától – hangsúlyozta.
A szélsőségesen női attitűd rendkívül káros a párkapcsolatra és a gyermekre
Beszélt arról is: a szélsőségesen női attitűd erőltetése rendkívül káros a párkapcsolatra és a gyermek fejlődésére is. Muszáj azt tudomásul vennünk, hogy egy gyermek egészséges fejlődéséhez szükség van az apai és az anyai mintára is. Sok sztereotípia él az anyai és az apai szerepekkel kapcsolatban. Tévhit, hogy az anyának kell a szeretetet, a lágyságot, a gondoskodást adnia, az apának pedig fegyelmeznie. Ez nem így van a valóságban, mindkét szülőnek kell szeretet is adnia és szabályoznia is. Az anya nagyon fontos szereplő abban, hogy a férfi megerősödjön, apának érezze magát - hangoztatta.
Megemlítette: nőnek lenni ugyanúgy nehéz, a vezetők körében például nagyon kevés a nő. Akik bekerülnek, azok is férfias módon próbálják a munkájukat végezni. Pedig szükség lenne minél több olyan női vezetőre, aki a nőiességét is fel tudja használni a munkában. Ez a kombináció lenne a jövő, elhinni azt, valaki attól, hogy családanya, gyermekei vannak, felvállalja a hagyományos női értékrendet, attól még teljes értékű emberré válhat – hangoztatta a pszichológus.
(Kossuth Rádió)
Kapcsolódó:
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready