A Jobbik szerint műbalhé a szegregáció lehetővé tétele ellen tüntetni, hiszen a benyújtott módosítás ezt nem teszi lehetővé: csupán a jelenleg hatályos esélyegyenlőségi törvény részletszabályainak rendeletben történő meghatározásáról szól, ami a jogforrási hierarchia miatt nem lehet ellentétes magával a törvénnyel. Alább folytatódik a párt közleménye.
Sokkal súlyosabb probléma a magyar oktatási rendszerben az úgynevezett spontán szegregáció, amely éppen azokra a szülőkre ró terhelést, akik biztonságban és normális körülmények között szeretnék tudni gyermeküket. Igazságtalan a tisztességes családokat sújtani a deviáns, alulszocializált, beilleszkedésre nem is hajlandó gyerekek viselkedése miatt. Erre a helyzetre a jelenlegi kormány sem tud vagy nem is akar megoldást nyújtani.
A Jobbik szerint az integráció mindenáron való erőltetése helyett be kell látni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a gyerekek érdeke is például a bentlakásos iskolákban történő oktatás-nevelés - írja Dúró Dóra, az Országgyűlés Kulturális és oktatási bizottságának elnöke.