Bár Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján a magyar tolmácsolásban az hangzott el, hogy Putyin meghívja Orbánt a májusi moszkvai győzelem napi ünnepségekre, valójában az orosz elnök Áder Jánost invitálta meg az orosz fővárosba - fedezte fel a HVG. Mi az RT élő adásában elhangzó angol fordítás alapján már tegnap este megírtuk, hogy a meghívás az államfőnek szólt.
Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a lap kérdésére megerősítette, "Vlagyimir Putyin orosz államfő Orbán Viktorral közös keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt: Magyarország köztársasági elnökét hívta meg a világháborús győzelem 70. évfordulóján tartandó moszkvai ünnepségre".
Az orosz elnök sajtótájékoztatón elmondott beszédének a Kreml honlapjára feltett angol változatában is ez szerepel, Putyin szó szerint azt mondta: "Ma találkozni fogok Magyarország elnökével is. Kész vagyok személyesen is megismételni - és azt tervezem, hogy ezt meg is teszem - a meghívásomat, hogy vegyen részt Moszkvában májusban a győzelem 70. éve alkalmából rendezett ünnepségeken".
Áder hivatala még nem közölte, elnökünk ott szeretne-e feszíteni Kim Dzsong Un mellett május 9-én a vörös "Győzelem napján"...