Mindenkinek az az érdeke, hogy konszenzussal és békességgel jöjjön létre a Sorsok Háza, nem pedig az, hogy botrány vegye körül a "holokauszt gyermekáldozatainak" budapesti emlékhelyét - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülése után.
Lázár János a Parlamentben újságíróknak kifejtette: tájékoztatta a kerekasztal résztvevőit, hogy a kormány minden érintett szervezetnek és a szakma képviselőinek is megküldte véleményezésre a Sorsok Háza előzetes koncepcióját. A miniszter az emlékhely megnyitásának lehetséges időpontjáról nem tudott nyilatkozni.
A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület által az ún. holokauszt 75. évfordulójára javasolt központi budapesti holokauszt-emlékműről azt közölte, ezt a zsidó szervezetek belső egyeztetésen vitatják majd meg.
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke a kerekasztal után azt mondta: "a Sorsok Háza problematikája pillanatnyilag nem a mi térfelünkön pattog, a kormánynak kell megoldani olyan kérdéseket, amelyekben mi nem vagyunk kompetensek".
(MTI nyomán)