Nem ment át a nemzetbiztonsági átvilágításon, mégis miniszteri megbízottként dolgozhatott Moszkvában Kiss Szilárd, akiről az a hír járta, hogy orosz prostituáltak egész sorának intézett vízumot - írja az Index a Kiss Szilárdról szóló cikksorozatának harmadik részében.
Megbukott a nemzetbiztonsági ellenőrzésen Kiss Szilárd volt agrárattasé, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter mégis tovább foglalkoztatta őt - írja az Index. A hírportálnak ez a harmadik cikke a januárban letartóztatott Kiss Szilárdról, aki még Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel, Orbán Viktor barátjával is alapított közös céget Moszkvában.
A cikkből kiderül, hogy Kiss Szilárd az agrárminisztérium által delegált agrárattaséként dolgozott a moszkvai magyar konzulátuson, aztán 2013 szeptemberében elkészült nemzetbiztonsági átvilágításának eredménye, amelyből kiderült, hogy kétszer is megbukott az ellenőrzésen, a lap forrásai szerint azért, mert kiderült, hogy alvilági kapcsolatai vannak. Ezután Martonyi János akkori külügyminiszter döntött Kiss visszahívásáról, de mivel az attasé jogilag az agrártárcához tartozott, így ők hívták vissza, azt a szívességet is megtéve neki, hogy hivatalosan úgy kommunikálták, ő maga kérte visszahívását. Aztán ezek után Fazekas Sándor agrárminiszter mégis pozíciót adott neki, miniszteri megbízott lett, azoknak pedig nem kell átvilágítás. A miniszter az Indexnek nem volt hajlandó megmagyarázni, hogy miért döntött így.
Kissről az a hír járta a konzulátoson, hogy nagy tételben intéz a schengeni határokon belülre szóló vízumokat orosz prostituáltaknak. A konzuli szolgálat emiatt túlterhelt volt, ezért a külügy úgy döntött, hogy egy külső vállalkozásnak szervezi ki a vízumkiadást, ám úgy alakult, hogy éppen az a Jelena Czetkova lett a vízumközpont társtulajdonosa és vezetője, aki Kiss Szilárdnak a párja 2000 óta.
Az Indexnek azt mondták, a vízumközpont "lyuk a schengeni pajzson", amelyen keresztül akát bűnözők is simán kijuthattak nyugatra, mégpedig nem is kevesen: egy parlamenti kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, hogy a 2008 óta a magyar konzulátusokon keresztül kiadott 2 millió schengeni határokon belülre szóló vízum közül 400 ezret Moszkvában adtak ki.
(Index - HVG nyomán)