Közterületek elnevezéséről, illetve átnevezéséről is döntött ma a Fővárosi Közgyűlés. A testület döntése értelmében például Zwack Péternek, a Zwack Unicum Nyrt. egykori elnök-vezérigazgatójának, a főváros és a IX. kerület díszpolgárának nevét veszi fel a IX. kerületi Malom kert.
A XIII. kerületi képviselő-testület javaslata alapján a kerület korábbi lakója, a Tom Lantos nevű magyargyűlölő amerikai politikus nevét viseli majd a Viza utca és Révész utca között húzódó, jelenleg névtelen sétány.

A VIII. kerületben a Conti (ma Tolnai Lajos) utcai fegyházban raboskodott 1949 és 1954 között Mindszenty József bíboros, hercegprímás. A Tolnai Lajos utca és József utca sarkán kialakítandó kis tér Mindszenty József nevét veszi majd fel. A Városligeti körút Kós Károly sétány és Zichy Mihály út között húzódó szakaszát Konrad Adenauerről, a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárjáról nevezik el.

Tokody Marcell (Jobbik) arról beszélt, nem tudja támogatni, hogy Tom Lantosról utcát nevezzenek el. Szavai szerint csalás és háborús agresszió kötődik a nevéhez, valamint - mint mondta - Irak lerohanását elsőként kezdeményezte.
Horváth Csaba (MSZP) a XVII. kerület fideszes polgármesterét, Riz Leventét kérdezte arról, hogy miért akarják az Úttörő utca átnevezését, amikor "az ott élők tiltakoznak ez ellen". Riz Levente közölte, az önkényuralmi rendszere való utalás miatt jogszabályi kötelezettsége az önkormányzatnak az utca átnevezése.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: