Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője mai sajtótájékoztatóján a halálbüntetést emberi jogokat sértőnek nevezte. Mivel ez ellentétben áll a Jobbik programjával, levelet írt neki a Kuruc.info, alább a külügyi szakpolitikus válasza.
Valóban félreérthetően fogalmaztam a reggeli sajtótájékoztatón. A legsúlyosabb bűnelkövetőkkel szemben a Jobbik - én magam is - indokoltnak tartja a halálbüntetés visszaállításának megfontolását. Arra a furcsa, a nyugati világ által gyakran alkalmazott kettős mércére szerettem volna felhívni a figyelmet, amely az emberi jogok folyamatos hangoztatását politikai fegyverként használja saját hegemóniájának fenntartása érdekében. Miközben a toleranciát és az emberi jogok tiszteletben tartását hangoztatja, saját maga is lábbal tiporja az emberi jogokat. A guantanamói fogolytábor, a bérkínzások, országok koholt vádak alapján történő megszállása és civilek legyilkolása ebbe a kategóriába sorolható. Amíg a halálbüntetés Amerika számos államában mindmáig kiszabható, addig Magyarországon még a gondolata is eretnekségnek számít. Ez ellen a kettős mérce ellen a Jobbik kitartóan küzdeni fog.
A Tom Lantos Intézettel kapcsolatban az, hogy egy csaló szélhámos, cionista érdekek szolgálatában álló magyargyűlölő az intézet névadója, a kisebbik baj, bár kétségtelen nehéz elmenni szó nélkül Lantos életútja mellett. Ő volt ugyanis az, aki Ceausescu barátjaként közbenjárt az amerikai Kongresszusnál, hogy Románia véreskezű diktátora megkapja a legnagyobb kereskedelmi kedvezmény elvét az USA-tól. Ugyancsak ő volt az, aki hamis tanúvallomásra bírt egy PR cég által gondosan felkészített kislányt, amivel egyszerre sikerült megdolgozni a világ közvéleményét, és „erkölcsi” alapot teremteni a korábbi szövetséges Szaddam Husszein megdöntésére, Irak több mint egymillió áldozatot követelő megszállására. És persze Lantos volt az, aki bátran antiszemitázott le mindenkit, köztük akár államfőket is, aki kritikával merte illetni Izraelt vagy annak politikáját. Ennél sokkal nagyobb baj az, hogy egy válság idején magyar adófizetők pénzéből százmilliókat áldoz a kormány egy olyan intézetnek az alapítására, amely előre borítékolható módon minden kisebbség ellen elkövetett jogsértéssel foglalkozni fog, csak épp a magyarokat ért atrocitásokkal nem. Kíváncsian várom, hogy a felvidéki magyarok anyanyelvhasználatának, a szlovák nyelvtörvénynek a kérdése, a csángóföldi magyar nyelvű misék ügye, a temerini fiúk és a délvidéki magyar-verések mikor kerülnek a Lantos Intézet napirendjére - zárta a Kuruc.infónak adott válaszát Gyöngyösi Márton.
Korábban írtuk:
Jobbik: Tom Lantos soha nem lesz a magyarok példaképe
A Jobbik továbbra sem ért egyet a Tom Lantos Intézet létrehozásával - jelentette ki az intézet hivatalos budapesti megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton. Az ellenzéki politikus azt mondta: elsősorban a névadó személye miatt utasítják el az intézet létrejöttét.
Miközben az intézet célja az emberi és polgári jogok, a kisebbségek helyzetének, a közép-európai történelmi megbékélésnek, valamint a transzatlanti kapcsolatoknak a vizsgálata - mondta Gyöngyösi Márton -, Tom Lantos asszisztált ahhoz, hogy hamis érvek, hazugságok alapján az Egyesült Államok elindítsa a háborút Irak ellen", és Ceausescu román diktátor barátjaként közbenjárt a román rendszer kedvezőbb amerikai vámbesorolásáért. A Jobbik szerint ilyen emberről elnevezni egy ilyen céllal, közpénzből létrehozott intézményt, több mint felháborító.
Az ellenzéki párt kifogásolja azt is, hogy az intézet megnyitóján részt vesz Hillary Clinton, az amerikai diplomácia vezetője és Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter is. Gyöngyösi Márton szerint "ez a két diplomata felelős azért, hogy az Egyesült Államokban jelenleg is olyan emberi jogokat tipró intézkedések vannak érvényben, mint például a halálbüntetés, vagy a guantánamói fogolytábor."
A jobbikos politikus egy transzparenst is felmutatott a sajtótájékoztató végén, amelyen az szerepelt: "Tom Lantos soha nem lesz a magyarok példaképe".
(MTI nyomán)