Gyurcsány Ferenc levelet írt Erdő Péternek, a DK-s politikus ebben arra kéri a bíborost, szólaljon meg amiatt, hogy a Fidesz napirendre vette a halálbüntetés kérdését. A levélről, melyben - ahhoz képest, hogy a jól elszámoltatott miniszterelnök saját bevallása szerint csak "egy darabig bérmálkozott" - elég sok bibliai citátum található, szombati közleményében számol be a DK.
“Hiába a „Ne ölj” bibliai parancsa, hiába az Úr rendelkezése, miszerint ”Enyém a bosszúállás és megfizetés…” (5Móz 32,35), hiába Jézus figyelmeztetése, hogy „A ki közületek nem bűnös, az vesse rá először a követ.” (Jn 8,7), magukat kereszténynek valló politikusok és pártok játszadoznak ismét a halálbüntetés visszaállításának gondolatával” - idézi Gyurcsány levelét a DK.
A DK elnöke szerint a halálbüntetés felemlegetésének célja csak a gyűlöletkeltés. A jobboldal az egyik legnemtelenebb emberi indulatot, a bosszúvágyat fölkorbácsolva próbál támogatást szerezni az elszegényedés és a kilátástalanság miatt joggal elkeseredettek körében - írja.
Gyurcsány arra kéri a magyar katolikus egyházfőt, hogy miként három éve az Élet Menetén is, szólaljon meg ismét az általános és egyetemes keresztény értékek védelmében. Tegye világossá: akik a halált, a kirekesztést, a gyűlöletet hirdetik, nem hivatkozhatnak a kereszténységre, mert a gyűlölködők "Isten országának örökösei nem lesznek" (Gal 5,20-21).
(VS nyomán)
Kapcsolódó: