Közép-Európa egységesebb, mint ellenfelei szeretnék, de kevésbé egységes, mint amennyire az kívánatos volna – mondta a Danube Institute NATO-konferenciáján Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes vezetője, aki a Jobbikot az orosz beszivárgás eszközének tekinti. Robert Ondrejcsak szlovák szakértő kijelentette: az orosz revizionizmusra nem az a válasz, hogy hidakat építünk; hanem határozottan ki kell mondani, hol állunk: a transzatlanti szövetség oldalán.
Zoom
Az oroszok hibrid hadviselést folytatnak a posztszovjet térségben, mivel ezzel szerintük destabilizálni lehet a régiót – mondta a Danube Institute hétfői, Hadtörténeti Intézetben tartott konferenciáján a hadviselés új formáiról szólva Alan Riley, a londoni City University professzora. Mint mondta: a minszki megállapodás törékeny. Az orosz "agenda" éppen a nyugati bővítési paradigmával áll szemben. A hibrid hadviselés keretében nem csak a harctéren folyik a háború, hanem hackerek, újságírók, nyelvészek segítségével kiberhadviselés, kommunikációs és politikai háború is folyik. Ennek keretében félkatonai szervezeteket is bevetnek például a Krímben. Mindenesetre az ukrán konfliktus nem csak Ukrajnáról szól, egyrészt mivel destabilizálja a Kaukázust is, és egy tágabb orosz stratégiába illeszkedik.
Steve Covington, a NATO egyik magas rangú vezetőjének a tanácsadója szerint is megváltozott az orosz katonai doktrína: például nem a katonai törekvések határozzák meg a politikaiakat, hanem a politikai törekvések szolgálatában állnak a katonai lépések. Az orosz katonai filozófia a sebességre, a léptékre és az eszkalációra épül: gyorsan és stratégiai léptékben reagálnak, és előre végiggondolják, "miként lehet dominálni az eszkalációs létrát”.
"A Jobbik az oroszok eszköze"
A konferencia következő panelja arról szólt: megvédhető-e Közép-Európa? Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának vezetője rámutatott: a NATO-szerződés ötödik cikkelye "garantálja" a térség biztonságát. Ez a cikkely írja elő, hogy a tagállamok kölcsönösen segítséget nyújtanak egymásnak, és a bármelyikük elleni támadást saját maguk elleni támadásnak tekintik. Németh Zsolt szerint nem elfogadható a 21. században az oroszok által követett, befolyási övezetekre építő politika. Hozzátette: sajnos az oroszok folyamatosan megszegik a minszki megállapodást. Miközben a közép-európai államok szembenéznek a közeli orosz szomszédsággal, eközben tőlünk közvetlenül délre megjelent az Iszlám Állam.
Németh szerint pozitívum, hogy az előző 15 évben nőtt a közép-európai államok elrettentő ereje, habár messze vagyunk még a nyugatiak potenciáljától. Az energiabiztonság terén azonban még növelni kell az "infrastrukturális sűrűséget” – azaz a közép-európai államok egymással való kapcsolatát olajvezetéket és hasonlók terén. Az oroszok a "hihető tagadhatóság” stratégiájával dezorientálnak, szivárognak be a térségbe, s ennek egyik aktora a Jobbik, ami ennek a beszivárgó stratégiának az egyik fontos eleme.
Vajon elég egységes-e Közép-Európa? – tette fel a kérdést Németh Zsolt. A térség egységesebb, mint ellenfelei szeretnék, de kevésbé egységes, mint amennyire az kívánatos volna – válaszolt a bizottsági vezető. A politikus szerint végső soron Ukrajna, Moldova és Belorusszia is Közép-Európához tartozik, mivel Oroszország kultúrálisan Európa része.
(Mandiner nyomán)