Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla és új eljárásra utasított hétfőn kihirdetett másodfokú végzésével az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel megvádolt Biszku Béla ügyében. A döntés értelmében másik bírói tanácsnak kell eljárnia.

Tettestársak
Az ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasított hétfőn kihirdetett másodfokú végzésével. A döntés kihirdetésekor a hallgatóságból többen azt kiabálták: "Egy napot se fog ülni!". A közbekiabálás miatt a bírói tanács elnöke rendreutasította őket.
Biszku az 1950-es évektől az állampárt vezetéséhez tartozott, 1956 után volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes. A vád szerint Biszku Béla a szabadságharc leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában.
A Jobbik korábban többször kezdeményezte az 1956-os szabadságharc vérbe fojtójának és az ezt követő megtorlások levezénylőjének felelősségre vonását. 2010-ben Biszku ellen feljelentést tett a kommunista bűnök tagadása miatt, majd 2011 januárjában megtörtént a vádemelés, majd februárban a bíróság megkérte az Alkotmánybíróság véleményét, a válaszig pedig felfüggesztették a nyomozást.
Egy 1997-es állásfoglalás alapján továbbá azt kérte a nemzeti párt az Alkotmánybíróságtól, hogy soron kívül foglalkozzanak az indítvánnyal, de akkor túl sok eredmény nem történt. Ezután 2012 februárjában tett ismét feljelentést a Jobbik Biszku Béla ellen kommunista és emberiességellenes bűncselekmények elkövetése miatt.
A nemzeti párt politikusai, Novák Előd és Szilágyi György által benyújtott feljelentésben szerepelt kényszervallatás, felbujtóként elkövetett emberölés, a magyar állam területe elleni hűtlenség és felségsértés is. Az ügyészség tájékoztatása szerint az e bűncselekmények miatt indult nyomozást bizonyítottság hiányában megszüntették. Ezzel együtt az eljárás nyomán beszerzett adatok alapján az internálás, politikai okokból történő kitelepítések ügyében ismeretlen tettes ellen új nyomozást rendeltek el az említett tényállással.
A két országgyűlési képviselő évek óta küzd azért, hogy a kommunista rendszer bűnöseinek felelniük kelljen tetteikért és megvonják tőlük a luxusnyugdíjaikat.
Frissítés: Novákot kiküldték a teremből
A tárgyalóteremben helyet foglaló politikusok közül Novák Előd már az ítélet hatályon kívül helyezésének bejelentésekor hangos bekiabálással (Szégyen! Időhúzás!) fejezte ki a nemtetszését, az indoklást hallgatva aztán elszakadt a cérna a Jobbik alelnökénél. „Szégyen ez az időhúzás, egy napot sem fog ülni ez a tömeggyilkos! Mansfeld Péter forog a sírjában! Ez meg élvezheti a kommunista luxusnyugdíját a Rózsadombon. A történelmi felelősség most már a bíróságot is terheli!” – kiabálta a parlamenti képviselő, mire Ruzsás Róbert tanácsvezető bíró kizavarta őt a teremből. A feldúltan távozó Novák a kiküldésére reagálva még odaszúrta: Biszkuval is lehetne ilyen határozott a bíró úr! - számol be a Nol.
"Semmi sem változott ebben '56 óta"
Elfogadhatatlan a Jobbik szerint a Biszku-ügyben hozott ítélet, amely megsemmisítette az első fokon hozott ítéletet. Novák Előd felháborítónak tartja, hogy várhatóan nemhogy egyetlen napot sem kell Biszku Bélának börtönben töltenie, de valószínűsíthető az is, hogy a bűnösségét jogerősen nem fogják már kimondani életében.
A Jobbik elfogadhatatlannak tartja az ítélőtábla hétfői döntését Biszku Béla perében – erről Novák Előd, a párt alelnöke és Szilágyi György országgyűlési képviselő beszélt sajtótájékoztatója után telefonon az MTI-nek hétfőn. Szilágyi György szerint azzal, hogy a Biszku Béla ellen folyó büntetőpert első fokra visszautalta a Fővárosi Ítélőtábla, „semmi sem változott ebben az országban 1956-57 óta, vagyis a kommunista pribékeket védik, és az áldozatokat szembe köpik, hasonlóan a hatvanas évekhez”.
Elfogadhatatlan, hogy újabb évekig húzódjon a jogerős ítélet – jelentette ki a politikus, aki úgy fogalmazott, „Mansfeld Péter forog a sírjában”, hiszen Biszku Béla szabadon távozhat budai házába, Simon Gábor volt MSZP politikushoz hasonlóan. És ugyanúgy, ahogy Simon Gábor megtarthat 100 millió forintot, úgy Biszku Béla is élvezheti több százezer forintos „luxusnyugdíját” – tette hozzá. Novák Előd utóbbi kapcsán jelezte, pártja továbbra sem nem tesz le arról, hogy ezeket a „luxusnyugdíjakat” megvonják.
A 20. század pártjainak közös felelőssége, hogy a rendszerváltás elmaradása még mindig aktuális probléma, de ha a Jobbik kormányra kerül, ezt a rendszerváltást befejezik – jelentette ki a párt alelnöke.
Videón a bekiabálás:
Korábban írtuk: Nem siették el: ma születhet jogerős ítélet Biszku Béla perében - védője a vörös hóhér felmentését kérte
A rendszerváltásnak hazudott folyamat után negyedszázaddal megszülethet az első jogerős ítélet egy volt állampárti vezető elleni büntetőperben, ha a Fővárosi Ítélőtábla ma érdemi döntést hoz az 1956 utáni megtorlások miatt megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében.
Biszku az 1950-es évektől az állampárt vezetéséhez tartozott, 1956 után volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes. A vád szerint Biszku Béla a szabadságharc leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában.
Zoom
Már elkéstek vele
Tavaly májusban az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék nem jogerősen csak öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt.
Az ügyész az eljárás során a cselekmények súlyára tekintettel életfogytiglant kért, a védelem viszont a tömeggyilkos felmentését akarja. A vádlott érdemi vallomást az eljárásban nem tett, de bűnösségét mindvégig tagadta.
(MTI - Alfahír nyomán)
Kapcsolódó: