2021. július 30., péntek, Judit, Xénia napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:58 Fiatal, szóváltás és vitapartner Felsőmocsoládon - ennek az esetnek is halál lett a vége11:25 Jászapáti után11:00 Fókák megérintéséért bírságoltak meg turistákat a Hawaii-szigeteken10:37 Hamilton már el is kezdte a pedofiltörvény elleni agitálást, Vettel szivárványos cipőben érkezett10:16 Hosszú a várakozás a röszkei autópálya-átkelőnél10:09 Egy beteg halt meg, 64 új fertőzöttet regisztráltak09:28 Ismét a buszsávok használatát ellenőrizték Budapesten08:55 A címvédő brazil röplabdázók legyőzték az amerikaiakat08:10 Cseh edzője szerint Magyarország egyik legnagyobb sportembere búcsúzott07:53 Kecskeméti repülőnap: számos légi és szárazföldi bemutató szerepel a programok között07:04 A japán kormány meghosszabbítja Tokióban a rendkívüli állapotot06:45 Telegdy Ádám ötödik 200 méter háton06:27 Burián tizedik 200 méter háton06:22 Milák döntős 100 méter pillangón, Szabó 14. lett06:16 Cseh László hetedik hellyel fejezte be a pályafutását
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Antimagyarizmus :: :: Hozzászólások

Ugyan félelmet kelt a bűnös nép antiszemitizmusa, de már itt a zsidó reneszánsz - közben újabb diktátum érkezett

Reklám

A bűnös nép - ezek lennénk mi - írja át a tankönyveket, küzdjön az antiszemitizmus ellen, tegyen jelentést a gyűlöletbeszédekről és a fajgyűlölet motiválta bűncselekményekről - többek között ezeket tartalmazza a zsidók legutóbbi diktátuma. Hazánkban vendégeskedtek (?) az EBESZ tisztségviselői.
A politikai vezetők határozott fellépésére van szükség az antiszemitizmus terjedésének megfékezéséhez – hangsúlyozta Michael Georg Link, az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodájának igazgatója és Andrew Baker rabbi, az EBESZ antiszemitizmusügyekben illetékes megbízottja.
Link és Baker kétnapos látogatásuk során a külügyminiszterrel, a rejtett erőforrások miniszterével, a civil szféra és a magyarországi zsidó közösség képviselőivel folytattak egyeztetéseket.
„Az EBESZ-kötelezettségvállalások hangsúlyozzák a politikai vezetők kulcsszerepét az antiszemitizmus megfékezésében, de a szavak nem elegendőek, cselekvésre van szükség” – hívta fel a figyelmet Michael Georg Link. „Magyarországon van esély ilyen vezetők fellépésre, ugyanakkor aggállyal figyeljük az antiszemita megnyilvánulásokat a közéleti vitákban. Azért vagyunk itt, hogy megvitassuk, mit tehetnénk a pozitív változás érdekében és hatékony választ találjunk az antiszemitizmus kihívásaira.”

Michael Georg Link
Zsidó reneszánsz az antiszemita országban
A magyarországi zsidó közösség a legnagyobb Közép-Európában – kezdte Baker rabbi – mely ma virágzik és reneszánszát éli. Sajátossága, hogy tagjait túlnyomó többségben a "holokauszt túlélői" és gyermekeik alkotják. Amikor az antiszemitizmusról beszélünk, ennek az Európában egyedülálló közösségnek a biztonságáról, tagjainak testi-lelki épségéről van szó.
Az antiszemétizmus félelmet kelt
„Az antiszemitizmus, mely Magyarországon sokkal inkább szélsőséges retorikában nyilvánul meg és kevésbé erőszakos cselekedetekben, félelemérzetet és bizonytalanságot kelt sok magyar zsidó emberben” – folytatta Baker rabbi.
„Az elmúlt években nagy sajtóvisszhangot kiváltó projektek némelyike láttán úgy tűnt, a kormány nem kíván szembenézni a múlttal. Ez különösen kényes ügy, mivel a magyarországi zsidó közösséget szinte kizárólag holokauszt-túlélők és leszármazottaik alkotják.”

Andrew Baker
Baker rabbi üdvözölte a tényt, hogy Magyarország vette át a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) soros elnöki tisztét. Elismerősen nyilatkozott arról, hogy a Sorsok Háza ügyében a zsidó szervezetek képviselőit is bevonják a kormány munkájába, értékelte a kormány hozzáállásában tapasztalható változást az elmúlt évben.
Sok még a teendőnk a "holokauszt" feldolgozása terén
A rabbi ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy Balog Zoltán a dachaui koncentrációs táborban tett beszédének bizonyos részletei is azt tanúsítják, hogy Magyarországnak még sok a teendője a "holokauszt" feldolgozása terén.
Baker rabbi üdvözölte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lépését, hogy a holooktatást bevették a tananyagba és hangsúlyozta: az antiszemitizmus megfékezésében nem csak a kormány, de a civil társadalmon is nagy kihívással néz szembe.
A Koppenhágában, Párizsban és Brüsszelben elkövetett zsidóellenes merényleteket említve figyelmeztetett, hogy a schengeni Európában nyitottak a határok, így egyetlen ország zsidó közössége sem érezheti magát teljes biztonságban, még akkor sem, ha viszonylag biztonságosnak tűnik a közösség élete. Egy válságkezelő program előzetes kidolgozásával kell felkészülni az esetleges támadásokra, s okvetlenül szükséges a zsidó intézmények és gyülekezetek fizikai biztonságát garantáló óvintézkedések meghozatala.
Zoom
Segítenek megvalósítani az orbáni zéró toleranciát
Link és Baker rabbi Szijjártó Péter külügyminiszterrel és más kormányhivatalnokokkal megvitatták, milyen konkrét intézkedéseket lehet tenni annak érdekében, hogy megvalósítsák a miniszterelnök által az antiszemitizmus ellen meghirdetett “zéró tolerancia” elvét Magyarországon.
A nemzeti tanterv reformját is tartalmazta az átadott diktátum
Link megemlítette, hogy a jövőbeli együttműködés előmozdítása érdekében egy konkrét pontokat és cselekvési tervet tartalmazó javaslatot adott át a kormány tisztségviselőinek. Ennek főbb pontjai a nemzeti tanterv reformja, a magyarországi kisebbségekkel szemben elkövetett bűncselekményekről jelentéstétel az EBESZ-nek, az emberi jogok középpontba helyezése a jogszabályalkotásnál és a történelmi eseményekről alkotott hivatalos álláspont felülvizsgálata.
A nemzeti tantervben a zsidó civil társadalmi szervezetek javaslatainak beiktatását és – ahol szükséges – a tananyag felülvizsgálatát szorgalmazták, mivel az oktatási programban továbbra is szerepelnek antiszemita elemek és antiszemita szerzők.
Link igazgató a más országokban sikeresen alkalmazott Anne Frank Ház oktatási program használatának a lehetőségét ajánlotta fel Magyarországnak, s elmondása szerint pozitív visszajelzést kapott.
Az EBESZ igazgatója második javaslati pontjában arra tért ki, hogy Magyarország milyen módon tesz jelentést az országban tapasztalt gyűlöletbeszédekről és a fajgyűlölet motiválta bűncselekményekről. Jelenleg a jelentéstétel kizárólag nemzeti szinten történik, Link szükségesnek találta, hogy Magyarország az EBESZ-t is tájékoztassa a jövőben.
Szívesen oktatják a rendőrséget is
Javaslatuk harmadik konkrét pontjaként szerepelt, hogy az EBESZ segítségnyújtást vállalna az emberi jogi területen bűnüldözéssel foglalkozó szakértők képzésében. Véleménye, hogy emberi jogok védelmének kellene a biztonságpolitika központjában állnia.
A társadalom is bűnrészes
Link kitért a történelmi események értelmezésének a problémakörére is.
„Úgy gondoljuk, fontos és szükséges megemlékezni a holokauszt™ 600 ezer magyarországi áldozatáról, de azt is egyértelműen ki kell jelenteni, hogy a Horthy-rendszer és a társadalom, legalábbis egy része, bűnrészes volt a történtekben, s ezt a kettőt nem lehet elválasztani.”
Hangsúlyozta, hogy a kormánynak a múlt megítélésében el kell kerülnie a kétértelműséget, és a történelmi teljesség érdekében a kormánynak szükséges a zsidó közösség képviselőivel egyeztetnie.
Heisler András, a Mazsihisz elnöke az antiszemitizmus ellen folytatott harcban szintén a nemzetközi együttműködés jelentőségét hangsúlyozta a hazánkba látogató tisztviselőknek.
Az EBESZ-küldöttek látogatásuk során egyértelműen elzárkóztak attól, hogy a Jobbik képviselőivel találkozzanak, s elmondásuk szerint ígéretet kaptak a Fidesztől, hogy az nem fog koalícióra lépni a Jobbikkal a jövőben.
(Szombat - MTI nyomán)
Kapcsolódó:Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready