Az Egyesült Királyságban fogták el azt a férfit, aki 2009-ben szamurájkarddal támadt a vele szemben jogszerűen intézkedő rendőrökre, majd a büntetőeljárás elől külföldre menekült - közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 50 éves férfi 2009 augusztusában a VIII. kerületi Dugonics utcában ittas állapotban gépkocsival szándékosan, nagy sebességgel nekihajtott egy ott parkoló másik autónak, amelyet több méteren keresztül - az előtte lévő szelektív hulladékgyűjtő konténerekkel együtt - tolt maga előtt.
A rendőrség lakossági bejelentés alapján érkezett a helyszínre, ahol a gyanúsítottat igazoltatták, a férfi azonban visszakéredzkedett a lakására személyazonosító igazolványáért. Kevéssel ezután kiütötte a bejárati ajtó üvegezett részét, majd a kezében egy szamurájkarddal hadonászva fenyegette a két rendőrt.
Miután a férfit lefegyverezték, előállították a kerületi rendőrkapitányságra. A gyanúsított azonban a vele szemben indult büntetőeljárás alól kivonva magát külföldre menekült. Európai elfogatóparancs alapján az Egyesült Királyságban fogták el, és két nappal ezelőtt Budapestre hozták.
Még a repülőtéren őrizetbe vették, majd a Budapesti Nyomozó Ügyészség felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettének gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki, és indítványozta az előzetes letartóztatását.
(MTI nyomán)