A Magyar Polgármesterek Közösségének közleménye:
"Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját" - olvasható úton-útfélen a kormány eredeti, költséges óriásplakátokon közzétett, migránsoknak szóló, de magyar nyelven megfogalmazott üzenete. Ezzel szemben a Tállai András által jegyzett NGM-közlemény szerint 2015-ben 59 ezer harmadik országbeli állampolgár (magyarul: migráns) (tévedés, a migráns nem magyar szó; a bevándorló az - a szerk.) foglalkoztatható! Vagyis a kormány ahelyett, hogy saját állampolgárainak biztosítana megélhetést, az ország migránsok általi megszállását segíti elő.
A menedékjogról szóló (2007. évi LXXX.) törvény módosítása alapján tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben, helyi önkormányzat tulajdonában vagy használatában álló ingó- és ingatlan vagyontárgyak "igénybe vehetők", azaz lefoglalhatók. A Magyar Polgármesterek Közössége szerint ez a törvénymódosítás az önkormányzatok Alaptörvényben biztosított önrendelkezési jogának lábbal tiprása.
Válsághelyzet azért van, mert a kormány képtelen kezelni a migrációt, képtelen megvédeni az országhatárt. Tehetetlenségét a magyar emberekkel kívánja megfizettetni: elveszik a magyarok munkáját és a nemzet vagyonát.