Magyarországon ellentmondás alakult ki, hiszen Orbán Viktor kormányfő a "kelet-európai" országok között a kemény álláspontot képviseli menekültügyben, országát ugyanakkor külső segítség nélkül kaotikus állapotok fenyegetik - írja a Neue Zürcher Zeitung.
Magyarországnak érdeke lenne az unióval való jobb együttműködés - teszi hozzá a szerző, aki szerint a menekültelosztási kvóta "jól jönne az országnak". A cikkíró úgy véli, hogy a magyar kormány menekültpolitikája csupán a határvédelemre korlátozódik.
A kommentár szerzője ugyanakkor kijelentette, nem tisztességes dolog Magyarországot azzal vádolni - mint azt az osztrák kancellár tette -, hogy az ország nem kötelességtudó a "menekültek" regisztrálásának kérdésében. Olaszországgal és Görögországgal ellentétben Magyarország a menekülteket a schengeni határon következetesen elfogta - olvasható a cikkben.
Magyarország schengeni határországként egy hatalmas gyorsulási folyamat végén áll, hiszen Görögország, Macedónia és Szerbia menekültpolitikája abból áll, hogy azonnal továbbengedi a menekülteket, amennyiben azonban Magyarország is így járna el a migránsokkal, az unióban a menekülthullámok ellenőrizhetetlenné válnának - írta a szerző.
(MTI nyomán)