Az 1500-at is elérheti azoknak a migránsoknak a száma, akik kiszöktek a röszkei regisztrációs pontról péntek reggel. A rohamrendőrök nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre, sok "menekültet" elfogtak a környéken, de még többen tűntek el.
Zoom
Ellentmondásos hírek érkeznek a déli határról: egyelőre annyit tudni biztosan, hogy nagyon sok bevándorló kitört a röszkei ellenőrző pontról, és egy busznyi rohamrendőrt vezényeltek a helyszínre, hogy bent tartsák a még bentlévőket.
A Csongrád megyei hírportálok közül a Délmagyar arról ír, hogy tucatnyi "menekült" bontotta meg a kerítést, és a rendőrök most keresik őket, a Szegedma szerint viszont 1500-an törtek ki, ami nem lehetetlen, ismere, hogy milyen sok migráns tartózkodik a környéken.
A HVG helyszínen lévő munkatársa szintén úgy tudja, hogy rengetegen szöktek ki, közülük kb. 100-200 főt elfogtak a rendőrök, de a nagy részük elmenekült.
Zoom
Frissítés: A Délmagyar szerint a "menekültek" összetűzésbe kerültek a rendőrökkel, ezt követően törtek ki az autópálya felé.
A hangárnál hatalmas a rendőrségi készültség. A rendőrök több busszal, kisbusszal és autóval érkeztek a helyszínre. Sorfalat állnak a hangár előtt, ahol a határsértők azt skandálják, hogy "Freedom! Freedom!"
A sajtót elküldték a tábor közeléből, az autópálya fölötti gyaloghídról figyelik az eseményeket. 3 kamerást is elküldtek a hatóságok, a lap szerint azt mondják: "Menjenek innen, mert különben rendőrök fognak meghalni!" Ezt azért mondhatták, mert korábban előfordult, hogy az indulatokat csak fokozta, hogy a "menekültek" a sajtó képviselőivel akartak beszélni.
A Szeged Ma szerint a hívatlan vendégek kövekkel dobálóztak a kitörés előtt.
2. frissítés: a rendőrség "csak" 300-ról beszél
Rendőrségi becslés szerint 300 illegális bevándorló 2015. szeptember 4-én 11 óra 30 perckor két hullámban áttörte a röszkei migrációs gyűjtőpont kerítését, és elfutott az M5-ös autópálya irányába. A rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket az elfogásuk érdekében. A rendőrök a Röszke Autópálya-határátkelőhely belépő irányú forgalmát a balesetek megelőzése érdekében ideiglenesen leállította, a forgalmat a régi 5-ös útra tereli – áll a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.
3. frissítés: ultimátumokat adnak
Az M1 információi szerint a táborból kitörők szószólója azt mondta: kétórás határidőt adnak arra, hogy elbírálják menekültügyi kérelmüket. Ha annak elmúltával sem gyorsul fel az ügyintézés, arra fogják biztatni táborban maradt társaikat, hogy ők is törjenek ki a táborból - tették hozzá.
Zoom
4. frissítés: többen horogra akadtak
Az autópálya oldalán több csoportot is elkaptak már a hatékonyan és gyorsan intézkedő rendőrök, ugyanakkor a döntő többség még szökésben lehet – jelenti a helyszínről a Szeged Ma tudósítója.
Az autópálya mellett 20-25 migránt őriznek. Épp most jött értük egy rendőrségi busz. Információink szerint ez mindössze a 10 százaléka lehet a keresett migránsoknak - írja a Délmagyar.
Az M5-ös felé "menekülő" bevándorlók az autópályakerítést is letarolták. A helyszínre kivontul az Autópálya Rendőrség is.
5. frissítés: újra megnyitották az autópályát
A röszkei hangárnál több sorban állnak sorfalat a rendőrök, a migránsok már “Budapest, Budapest!” skandálásba is fogtak, tehát értesültek róla, hogy a Keletiből sokan gyalog indultak tovább. Az autópálya környékén folyamatosan kapják el a hangárból kitört határsértőket. Szegeden megint komoly szirénázás jelzi, hogy újabb erősítést kaphatnak a Röszkén munkában lévő rendőri egységek.
Zoom
Zoom
Zoom
Buszokkal kezdték elszállítani a migránsokat a röszkei hangárból, ahonnan továbbra is hangoskodás hallatszik, de korántsem akkora most a feszültség, mint egy-másfél órája volt. Az elfogott határsértőket rendőri sorfal között kísérik vissza. Egyébként mivel a rendőrök körbezárták a tábor területét, így az autópályára senki sem juthat fel migránsok közül, ezért újra megnyitották a korábban átmenetileg lezárt M5-ös autópályát.
Zoom
Zoom
Zoom
Nagykövetek érkezhetnek megnézni, hogy sanyargatjuk szegényeket
Viszonylagos nyugalom van, a tábor hátsó bejáratnál a rendőrök 5-10 fős csoportokban vezetik ki a "menekülteket". Az első nagyobb csoport, akiket kiengedtek a rendőrök, azok főként nők és gyerekek voltak. A rendőrök sorfala között a tábor bejárata előtt buszra szállították őket.
Zoom
Zoom
Zoom
A tábor bejáratánál egy körülbelül 20-25 fős csoport hátrakötött kézzel ül, három rendőr felügyeli őket. A bejáratot komoly rendőrsorfal veszi körül.
Zoom
Az a hír terjedt el a helyszínen a sajtó képviselői között, hogy Magyarországra delegált nagykövetek érkeztek a táborhoz. Egy helyszíni tudósító több öltönyös férfit is látott sétálni ott.
6. frissítés: kődobálás, könnygáz-válasz, nagykövetek
A táborban továbbra is nagy a hangoskodás, fütyülnek, skandálnak és kiabálnak. Közben több rohamrendőr öltözik be, a rendőrök futólépésben haladnak a tábor hátsó bejárata felé. A kerítéshez álltak a hangadók, a rendőrök körülbelül 2 méterre állnak a kerítés másik oldalán, és farkasszemet néznek egymással. Az egyenruhások attól félnek, a bevándorlók kidöntik a kerítést.
Amikor a rohamrendőrök parancsnoka elmegy a kerítés mellett, a hangzavar felerősödik, még jobban ordítják, hogy "freedom", és rázzák a kerítést.
Rengeteg a külföldi tudósító, dánok, olaszok, szerbek, hollandok és franciák is vannak. A rendőrök elküldték a kerítés mellől a sajtót az út túloldalára. A külföldi tudósítók ezt nem érthették, a magyar rendőrök magyarul, elég durva hangnemben tessékelték el őket. Közben a rendőröket kővel kezdték el dobálni, a rendőrök könnygázzal fújják le a menekülteket.
A dán újságíró közelebb próbált menni, de a rendőrök kilökdösték. Az egész akció pár pillanat alatt zajlott le, most megint nyugodt minden.
Patthelyzet alakult ki a tábornál, a rendőrök most éppen vizet adnak be a kerítésen a "menekülteknek".
Több száz rohamrendőr lehet a tábor kerítésén kívül, belül pedig akár 2000 bevándorló.
Közben öltönyös emberek érkeztek tolmáccsal a röszkei hangárhoz, angolul beszéltek egy tábori illetékessel. A sajtónak nem árulták el a helyszínen, hogy kik ők, sejtelmesen csak annyit közöltek, hogy nagykövetek.
7. frissítés: elkapták a szökevényeket, több határsértőt elszállítanak; az újságírókat is kővel dobálják a vadak
A rendőrség időközben az összes migránst elfogta, akik kitörtek a gyűjtőpontról. A rendőrök, amellett, hogy védik a kerítést, időnként kiemelnek a kerítés mellett álló tömegből elsősorban időseket, nőket, gyermekeket, és busszal elszállítják őket más regisztrációs pontokba.
A röszkei hangárnál a kerítésen belül két migráns csapat esett egymásnak, botokkal és karókkal ütötték egymást. A rendőrség nem avatkozott közbe, mivel a higgadtabb bevándorlók választották szét a verekedőket. A botokat és karókat végül kihajigálták a kerítésen kívülre, az összetűzés oka egyelőre ismeretlen.
A Hír TV helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a hangár északi oldalán vizes palackokkal, papucsokkal és minden kezükbe akadó tárggyal elkezdték megdobálni a rendőröket. A táborban mintegy kétezren lehetnek, közülük egy 3-500 fős csoport akar továbbmenni, ők azok, akik még nincsenek regisztrálva. Igyekeznek felgyorsítani a hangoskodók regisztrálását, hogy tovább szállíthassák őket a hangárból, mivel a határ felől folyamatosan érkeznek a migráns csoportok.
Gyakoriak a kisebb rendbontások, több is történt az utóbbi időszakban a hangárnál, például a kerítésen kívül álló újságírókat is kővel dobálták meg. Ezek az összetűzések egyébként rövid ideig tartanak.
A rendőrség nem ad tájékoztatást arról, hogy hova viszik a gyűjtőpontról a migránsokat. A buszok folyamatosan közlekednek, elsőként nőket és gyerekeket szállítanak el, valamint indult egy busz gyors-kötözővel megbilincselt férfiakkal is.
(Kuruc.info - Szeged Ma - Délmagyar - HVG - MTI - M1 nyomán)