Tranzitzónákat alakíthatnak ki a határon, létrejön egy új jogi kategória, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, és módosul a büntető törvénykönyv (Btk.) - egyebek mellett ezt tartalmazza a tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati törvénycsomag, amelyet pénteken fogadott el az Országgyűlés kivételes eljárásban.
Pintér Sándor belügyminiszter tíz jogszabályt módosító - összegző módosító javaslattal kiegészített - előterjesztését fideszes, KDNP-s és jobbikos képviselők 140 igen szavazatával, 33 MSZP-s, LMP-s, DK-s, együttes, illetve PM-es nem ellenében hagytak jóvá a Házban.
A törvény bevezeti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát, ezt az érintett megyei vagy fővárosi rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, miniszteri javaslatra a kormány rendelheti el legfeljebb fél évre, ám utána meghosszabbíthatják. Az ilyen válsághelyzet kezeléséhez - kártalanítás ellenében - ideiglenesen igénybe lehet venni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingó- és ingatlanvagyont.
A törvénycsomag rendelkezései a kihirdetést követő napon, illetve szeptember 15-én lépnek hatályba.
Trócsányi: új helyzetet teremt a törvény hatálybalépése
Trócsányi László szerint szeptember 15-e mérföldkő lesz, új helyzetet teremt a tömeges bevándorlással összefüggő törvény hatálybalépése. Az igazságügyi miniszter arról is beszélt, le fog ülni az egyházi vezetőkkel, hogy tisztázza velük, hogyan tudnak segíteni a menekülteknek.
A minisztert újságírók arról kérdezték, hogy Erdő Péter bíboros szerint nincs tiszta jogi helyzet, hogy segíthessék a menekülteket. Trócsányi László válaszában közölte, le fog ülni az egyházi vezetőkkel, értelmezni fogják a jogszabályokat.
Hozzátette: az egyházak humanitárius szerepéről fognak beszélni, arról, hogy az egyházak milyen módon tudnak közreműködni ezeknek az embereknek ellátásában.
Ugyanakkor elmondta, az az embercsempész, aki vagyoni haszonszerzés céljából elősegíti az illegális határátlépést. Hozzátette: egy külföldinek a Magyarországon való tartózkodáshoz jogcímre van szüksége, és minden magyar állampolgárnak az a feladata, hogy erről tájékoztatást nyújtson.
Trócsányi László elmondta, a törvény alkalmazása is nehéz, arról konzultálnak a legfőbb ügyésszel, az Országos Bírósági Hivatallal. Célunk az, hogy az országban rend legyen - fogalmazott.
Kérdésre válaszolva, miszerint kap-e anyagi segítséget a bíróság, a miniszter elmondta, ha a kormány ilyen kérést kap, meg fogja vizsgálni.
Beszélt arról is, hogy a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő törvénymódosítás kiállja az alkotmányosság próbáját, az megfelel az alaptörvénynek.
Trócsányi László hangsúlyozta, Magyarországnak be kell tartania a schengeni határőrizeti kódexet, miszerint csak kijelölt határátkelőhelyeken lehet az országba belépni, kivéve azoknak, akiknek az életük veszélyben van. Magyarországot csak biztonságos országok veszik körül - mutatott rá, példaként Szerbiát említette.
Hozzátette: Szerbiába vissza lehet küldeni a kérelmezőket, mert onnan nem fogják kiutasítani az embereket azokba az országokba, ahol válsághelyzet van.
(MTI - InfoRádió nyomán)