Miután emelt hangon kifogásolta az eljárást, Jávor István korrupciókutató szociológust kitessékelték a nyolcadik kerületi okmányirodából, majd üldözőbe vette az egyik biztonsági ember, aki végül két ökölcsapással nyomatékosította folyamatos zsidózását. Az atv.hu cikke nyomán a biztonsági őrt elbocsátották.
Jávor István korrupciókutató napok óta hasztalan kereste fel a belvárosi népesség-nyilvántartót, hogy családiállapot-igazolást kérjen, mert bár több alkalommal is két órával a zárás előtt érkezett, nem kapott már sorszámot. Amikor harmadszor is azt mondták neki a kormányablak munkatársai, hogy már nem tudják fogadni, elkérte a nyitva tartásról szóló tájékoztatót. A gyakorlatilag hozzávágott papíron az szerepelt, hogy még egy órán keresztül kérhet sorszámot, ezért ismét jelentkezetett az ajtóban székelő diszpécsernél.
Elmondása szerint a biztonsági őr ekkor megfenyegette, és a minősíthetetlen stílus mellé olyan szavak is társultak, mint a „takarodj”, „rohadék”, „agyonverlek”, „zsidó”.
Mivel szándékától nem sikerült eltántorítani, a tiltakozó szociológust kivezették az okmányiroda bejárata elé. A szóváltás az utcán is folytatódott: a hivataltól 15 méterre, egy kifőzde és egy órás kirakata előtt, a biztonsági őr kétszer megütötte ököllel a professzort: egyszer fejen, egyszer szájon.
Zoom
Az esetnek szemtanúja volt a kollégáját a tettlegességről egyébként folyamatosan lebeszélni igyekvő diszpécser, és Jávor István élettársa, aki mobiltelefonjával kívánta rögzíteni az eseményeket, de mire bekapcsolta azt, a kormányablak munkatársa visszatért állomáshelyére.
A korrupciókutató azért nem tett feljelentést a rendőrségen, mert elképzelése szerint a kormánnyal vagy az önkormányzattal szerződéses viszonyban álló cég alkalmazottja úgyis csak egy szóbeli megrovást kapott volna az eljárás végén.
Az atv.hu-nak sikerült szóra bírnia az ütlegelés napján szolgálatot teljesítő diszpécsert, aki elismerte, hogy ő volt az, aki a hangoskodás nyomán próbálta megfékezni a nálánál lobbanékonyabb kollegáját, ám az utcára már nem tudott utána menni, hiszen nem hagyhatta el az őrhelyét. Emlékei szerint a szociológus hangosan ordibált, valamint rugdosta az ajtóüveget, és amikor azt hitték, hogy végre elment, még kétszer visszatért, és belerúgott az ajtóba.
Olyat, hogy bárki is lezsidózta volna a háborgó ügyfelet, nem hallott – mondta a sorszámot osztó diszpécser, aki az ipari kamera felvételeinek megtekintését ajánlotta állításai ellenőrzése céljából.
Az okmányiroda osztályvezetője, Jónás Richárd azt mondta az atv.hu-nak, hogy előfordulhat olyan, amikor a tájékoztatóban megjelölt idő előtt le kell zárni a sorszámkiadást, mert a felhalmozódó ügyek alapján előre ki lehet kalkulálni, mennyi ügyfelet tudnak még fogadni. Valószínűleg ez vezetett Jávor István kálváriájához is, bár ő maga szabadságon volt az ominózus napon.
Beosztottai elfelejtették tájékoztatni az inzultusról, de belső kameráik felvételén majd utánanéz a történteknek – nyugtatta meg az aggódókat, hozzátéve, hogy kivizsgálást csak írásbeli panasz benyújtása után tud elrendelni.
Az órás és a kifőzdés is hallotta az üzleteik bejárata előtt lezajlott hangoskodást, de mivel nem mentek ki az utcára, nem látták a biztonsági ember ökölcsapásait. Előbbi arról számolt be lapunknak, hogy tisztán emlékszik arra, hogy az áldozat azt kiabálta: „felháborító, hogy ilyenért megverik az embert”.
Az atv.hu önkormányzati forrásból úgy értesült, hogy cikkük nyomán elbocsátották a professzort bántalmazó biztonsági embert. E győzelmi jelentésük mellett arról hallgatnak, hogy az idegbeteg "professzor úrt" megdicsérték-e a munkahelyén. Persze neki nyilván szabad úgy viselkedni, mintha csak egy Szíriából "menekülő" tanár vagy orvos lenne, ahogy a magukból kivetkőző bevándorló csőcseléket szereti látni a zsidó média.
A férfi a józsefvárosi kerületőrséghez tartozott, és amikor nem az önkormányzatnál teljesített szolgálatot, másodállásban segített be a Kormányablakkal szerződésben álló Bizalom Zrt.-nél.
(ATV nyomán)