Migránsokat szállító buszok érkeztek a horvát határnál lévő magyar településhez, Beremendhez - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója péntek délután.
Az MTI tudósítója mintegy tíz, emberekkel teli buszt látott. A migránsok elkezdtek leszállni a buszokról. A határ magyar oldalán mintegy 150-200 rendőr, katona van. A rendőrök sorfalat állnak.
A helyszínen gépfegyveres, pajzzsal ellátott katonák, illetve gépfegyveres katonai járműveket is látott az MTI tudósítója.
A rendőrök kékszínű gyakorlóban vannak, némelyüknél gázspray, sisak is van.
Eközben a Jobbik képviselői a magyar–horvát határnál tájékozódnak a helyzetről
A Jobbik megszakította szegedi frakcióülését, és Vona Gábor vezetésével Morvai Krisztina EP-képviselő, Szabó Gábor pártigazgató, valamint több országgyűlési képviselő személyesen tájékozódik a Beremend, Magyarbóly, illetve a horvátországi Pélmonostor térségében uralkodó állapotokról. A jobbikos politikusok több órát töltöttek a kritikus helyzetben levő térségben, személyesen tapasztalták a horvát hatóságok tehetetlen hozzáállását. Pélmonostorban óriási a káosz, a jobbikosok szeméthegyben úszó migránsszállásokról, vasútállomásokról, benzinkutakról számoltak be - áll a Jobbik péntek délutáni közleményében.
Mivel személyesen tapasztalták, hogy a horvát hatóságok 10-15 buszt a magyar határ felé irányítottak, ezért felhívják a magyar hatóságok figyelmét, hogy Baranya, valamint Somogy lakossága komoly inváziónak lehet kitéve.
Ander Balázs, Gyüre Csaba, Hegedűs Lorántné, Lukács László György és Rig Lajos országgyűlési képviselők jelenleg is a beremendi határállomásnál tartózkodnak. Tapasztalataik szerint a horvát hatóságok Magyarországra akarják kényszeríteni az ott összegyűlt tömeget.
A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a korábban nagy mellénnyel nyilatkozó horvát hatóságok és állami vezetők Magyarországra akarják tolni a migránsáradatot. Ez a hozzáállás megállapításuk szerint cinikus, a nemzetközi egyezményekkel ellentétes, és egyáltalán nem egyeztethető össze az oly sokszor hangoztatott európai szolidaritás eszméjével.
(Kuruc.info - MTI)
Frissítés: Buszokkal viszik regisztrálni a behatolókat
Autóbuszokkal viszik el a Baranya megyei Beremendről azokat a migránsokat, akik péntek délután lépték át a magyar-horvát határt - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az illegális bevándorlókat Vámosszabadiba, illetve Szentgotthárdra szállították a regisztrációs pontokra.
A rendőrség azt reméli, a bevándorlók együttműködőek lesznek - tette hozzá.
Zoom
Az MTI tudósítójának becslése szerint a magyar hatóságok mintegy 1500 migránst engedtek be Magyarországra a beremendi határátkelőhelyen keresztül.
A migránsokat a horvátok csaknem húsz busszal vitték a határállomáshoz, onnan az átkelőhelyre gyalog mennek be; innen pedig magyar "kék buszokkal" viszik őket tovább. A rendőrök az érkező bevándorlókat megszámolják, és azt kérdezik tőlük, melyik országból jöttek.
A határszakasz magyar oldalán rendőrök és katonák állnak sorfalat. A határátkelőnél nyugalom van, atrocitás nem történt.
A migránsok Magyarországra érkezését hatalmas médiaérdeklődés kíséri; a magyar újságírók, tévések mellett sok külföldi stáb is a helyszínre érkezett.
A tömegben vizet és ételcsomagokat osztanak a segélyszervezetek, egy ember rosszul lett, őt a mentők látják el.
2. frissítés: A horvátok szerint megegyeztünk a csomagokról, Szijjártó szerint hazudnak
Horvátország ahelyett, hogy ellátná a bevándorlókat - regisztráció nélkül, tehát nem megfelelve az uniós jogszabályoknak - autóbuszokkal a magyar határra szállítja őket - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban.
A politikus szerb vezetőkkel folytatott megbeszélését követően elmondta: a horvát rendőrtisztek azt mondják, hogy erről az intézkedésről a horvát és a magyar belügyminiszter megegyezett.
"Ez hazugság, soha nem egyeztünk meg ilyenben" - szögezte le, majd hozzátette: "kértük a horvát külügyminisztériumot, hogy a horvát kormány és a rendőrök fejezzék be ennek a hazugságnak a terjesztését".
Zoom
Beremend térségében a magyar honvédség és a magyar rendőrség megkezdte a fizikai akadály megépítését, gyors telepítésű drótakadályt állítanak annak érdekében, hogy megelőzzék az illegális határátlépések lehetőségét - mondta Szijjártó Péter.
A Magyarországgal szembeni horvát bírálatokra a magyar külügyminiszter úgy reagált: Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azért támadta Magyarországot, mert állítólag nem bánt jól a migránsokkal, a horvát befogadórendszer pedig egy nap alatt összeroppant. Szerinte a horvát kormány most azzal van elfoglalva, hogy a magyar határ felé szállítsa a migránsokat, és nem azzal, hogy biztosítsa nekik a szükséges feltételeket.
Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter meglepetésének adott hangot, hogy Horvátország már egy éve figyeli a migránsválságot a szomszédos Szerbiában, és nem volt felkészülve arra, hogy hasonló esetben kezelje a helyzetet.
Két nap alatt összeomlott a horvát (befogadási) rendszer - fogalmazott Nebojsa Stefanovic.
Zalában a rendőrök kísérgetik az átvonuló menetet
Akár az ezret is elérheti azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik péntek kora este, feltehetőleg Horvátországból, Gyékényes felől átlépve a határt Zala megyébe érkeztek - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.
A rendőrség az út egyik sávját szinte teljesen elfoglaló hosszú menet élén és a végén is biztosítja a gyaloglókat, de a készenléti rendőrség Surd határától nem messze, Nagykanizsa irányába egy autóbusszal szintén a migránsokra vár.
Az illegális bevándorlók túlnyomó többsége fiatal vagy középkorú férfi, de néhány kisgyerek is halad velük. Többen angolul azt a kérdést tették fel az út mentén álló helybelieknek, hogy Németország milyen messze van.
A rendőrök nem állítják meg a menetet, csupán kísérik az embereket, illetve biztosítják az autók forgalmát.
Magyarbólyba vonattal hordják csőstül a betolakodókat
Több mint 800 migráns érkezett vonattal a horvátországi Pélmonostorból a baranyai Magyarbólyba péntek este - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.
A bevándorlókat, akik között sok a gyerek, a község vasútállomásán átszállították egy mentesítő személyvonatra, amellyel először Pécsre, majd onnan máshova viszik őket.
A vasútállomást mintegy ötven, kutyákkal érkező rendőr és gépfegyveres katona biztosította.
(MTI)
3. frissítés: A válsághelyzet miatt elmarad a Barcs-Virovitica félmaraton
A válsághelyzet miatt elmarad szombaton a Barcs-Virovitica félmaraton - közölte a Dráva-parti város önkormányzata péntek este az MTI-vel.
Közölték, a két szomszédos országot összekötő Dráva hídon is átvezető versenyre közel félszázan neveztek a határ mindkét oldaláról.
A hagyományos futóverseny - az elsőt még a rendszerváltozás előtt rendezték meg - legutóbb a délszláv háború miatt maradt el, most 24. alkalommal rendezték volna meg. A mezőny a tervek szerint idén Barcsról indult volna.
Tiltakozó jegyzéket kézbesít a horvát külügyminiszternek a zágrábi magyar nagykövet
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztetett Vesna Pusic horvát külügyminiszterrel, magyarázatot kérve a Horvátországban tapasztaltakra - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium pénteken az MTI-vel.
A tárcánál kifejtették: Szijjártó Péter magyarázatot kért arra, hogy Horvátország miért hordja ezrével a regisztrálatlan bevándorlókat a horvát-magyar határra.
Mivel Vesna Pusic "egy állítólagos belügyminiszteri-rendőrségi megállapodásra hivatkozott, a magyar miniszter világossá tette, hogy ez színtiszta hazugság, nincs és nem is volt ilyen megállapodás" - írták.
Kiemelték: Szijjártó Péter utasította Magyarország zágrábi nagykövetét, hogy adjon át tiltakozó jegyzéket a horvát külügyminisztériumban, amelyben Magyarország elítéli Horvátországnak "az európai joggal teljes mértékben ellentétes magatartását".
4. frissítés: Szigorították Barcsnál a határellenőrzést
Jelentősen szigorították a határellenőrzést Barcsnál, ahol a biztonságra már nemcsak a megerősített rendőri szolgálat figyel, hanem a rendőrség bevetési osztálya is - közölte pénteken a Sonline.
A Somogy megyei portál arról ír, hogy pénteken busznyi rendőr érkezett Barcsra, lezárták a Horvátország felé vezető híd közepét, ahol a megszokott határellenőrzés után még egy kontroll vár az arra közlekedőkre. A hídon mobil vaskerítés áll két oldalt, a tucatnyi rendőr minden áthaladó járművet tüzetesen átvizsgál.
A határ magyar oldalán a rendőrség bevetési osztálya áll készenlétben. A plexiüveggel ellátott sisak egyelőre a kezükben van, a védőpajzsok a busz mellett hevernek - olvasható a megyei napilap internetes oldalán.
(MTI)