Családtagjai útleveleit találhatták meg annál a szír férfinál, akit kedden fogott el a TEK a röszkei határostromban való részvétele miatt, és Ahmed H. természetesen csak csitítani akarta a rendőröket kővel dobáló migránsokat - bizonygatja az Origó a terrorista ügyvédjének mondandójára alapozva.
Zoom
Ahmed H. (középen) Röszkénél - a rendőrségi felvételen is jól látható, hogy csak a kődobáló migránsokat csitítja
A rendőrség kedden azt közölte, hogy a férfi annak a Tabligh Dzsamaat (Szövetség a hit terjesztésére) elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalomnak a tagja, amelyet a terrorszervezetek radikális személyek egyes célországokba történő bejuttatásához, fedőszervezetként is felhasználnak.
Fülöp Éva elmondta: védence jogkövető állampolgárnak tartja magát, kitart amellett, hogy a terhére rótt bűncselekményt nem követte el, a nyomozóhatóság munkáját pedig mindenben segíti, hiszen tisztázni kívánja a szerepét. Állítása szerint az egymással szemben álló felek – rendőrök és migránsok – közötti békítő szándékkal közelített a röszkei határállomást védő rendőrsorfalhoz: csitítani kívánta a hőzöngőket.
Zoom
Ahmed H. (háttal) - az Origó szerint - "békítés közben" (Forrás: Police.hu)
Amikor pedig megtudta a rendőröktől, hogy – az ott futótűzként terjedő hírekkel ellentétben – az átkelőt valóban nem nyitják meg, családjával együtt azonnal más útvonal után nézett – Győrbe a határzár óta „használatos” helyszínek érintésével jutott - hazudta Ahmed.
Merthogy – elmondása szerint – Ahmed H. a Szíriából elmenekült közeli rokonait kísérte: mivel ő maga hosszabb ideje Cipruson él, Törökországban csatlakozott a családtagjaihoz. Az Origó szerint Németországba igyekeztek, Ahmed H. pedig, amint biztonságban tudta volna a családját, indult volna vissza Ciprusra. Értjük? Ahmed, akinek Cipruson vállalkozása, hajója, öt autója van és épp most készül egy 90 ezer eurós házat építeni, a zöldhatáron át kísérgeti szerencsétlen rokonait. Hihető.
Zoom
Ahmed H. a rendőrökkel szemben - milyen akkor, amikor épp nem békít? (Forrás: MTI/Ujvári Sándor)
Az Origó azt is megtudta: a férfinál összesen kilenc útlevelet találtak (egyes híradások hetet emlegettek). Ebből az egyikben – a sajátjában – érvényes schengeni vízum volt, a több nyolc pedig elmondása szerint a családtagjaié. „Mivel a szakértői vélemény szerint az összes útlevél és a bennük szereplő adatok eredetiek, így nincs ok azt feltételezni, hogy ne a H. család tagjai lennének az útlevél-tulajdonosok” – erőlteti a liberális lap Ahmed ügyvédjének elmondott hazugságait.
(Origó - tényekkel erőszakosan szembehelyezkedő migránssimogatása - korrigálva)
Frissítés: Talán majd legközelebb, kedves Éva: terrorcselekmény elkövetésével gyanúsítják a békés Ahmedet
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat Ahmed, H. (39) szír állampolgár ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette megalapozott gyanúja miatt.
A nyomozás keretében - a rendelkezésre álló adatok alapján - a férfit 2015. szeptember 25-én a KR Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai gyanúsítottként hallgatták ki terrorcselekmény bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt is - áll az ORFK közleményében.