Minél hamarabb papírokhoz szeretnének jutni, és tovább akarnak menni Horvátország felé a Macedóniából Szerbiába érkező migránsok, ezért már megpihenni sem akarnak a presevói befogadóközpontban.
Októberben már napi 4-5 ezerre nőtt a macedón-szerb határt átlépők száma, illetve ennyien regisztráltatják magukat a határ közelében fekvő presevói központban. A regisztrációnál hosszú sorok állnak, a migránsok a pihenés helyett éjszaka is inkább az ügyintézést választják, nem szeretnék ugyanis alvásra "pazarolni" az idejüket. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) tudósítójának jelentése szerint azok, akik már nem bírják tovább, hálózsákokban és sátrakban az utcán alszanak, hogy közel legyenek a regisztrációs helyhez.
Sokan arról is hallottak, hogy Magyarország lezárná a Horvátországgal közös határát is, ahogyan Szerbia esetében tette, ezért minél hamarabb igyekeznek megtenni a Nyugat-Európába vezető útjukat.
A helyszínen tartózkodó orvosok elmondták, hogy a leggyakrabban megfázási és kimerültségi tünetekkel keresik fel őket, de a nyugtatókat elutasítják, mert nem akarnak aludni. A vöröskereszttől meleg élelmet, adományozóktól pedig ruhát és lábbelit kapnak.
A főleg Szíriából és Afganisztánból érkező migránsok célja általában Németország, a befogadóközpontnál várakozó autóbuszok és taxik azonban csak a horvát határig szállítják őket, ahonnan gyalog indulnak tovább, majd a határon átkelve ismét buszokkal és vonatokkal jutnak el a magyar határig.
(MTI)