Minden táborban kénytelen volt visszavenni az ellátásból az ENSZ, mert elfogytak a forrásai. Miközben egyre több ember szorulna segítségre, egyre kevesebb a felajánlás - mondta el a 180 percben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága magyarországi irodájának szóvivője.
Arra a riporteri felvetésre, hogy hírek szerint az ENSZ éppen azokban a táborokban csökkentette a "menekültek" fejadagját körülbelül harmadával, amelyek leginkább érintettek a migrációs krízisben, Simon úgy reagált: minden menekülttáborban kénytelenek voltak visszavenni a fejadagot, mert a világ egyszerűen nem biztosít rá elegendő forrást.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának - ahogyan a többi ENSZ-szervezetnek sem - nincs fix költségvetése, a kormányoktól, alapítványoktól, magánszemélyektől érkező felajánlás pedig egyre kevesebb, miközben egyre több a "menekült": a 2013-as 51 millió után tavaly 60 millió volt, és idén várhatóan ennél is sokkal több lesz.
A világszervezet persze igyekszik is erre mindenhol felhívni a figyelmet, de a pénz kevés, a kihívásokhoz képest pedig még kevesebb - hangsúlyozta az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága magyarországi irodájának szóvivője a Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában.
(Híradó)