Már 38 gyanúsítottja van a záhonyi vesztegetési ügynek, közülük 21 embert vettek őrizetbe - mondta Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője a köztévében szerda reggel.

Korábbi felvétel
A záhonyi vesztegetési ügyben a bíróság 6 rendőr előzetes letartóztatását már elrendelte, az ügyészség szerdán dönt arról, kezdeményezi-e a további 15 rendőr előzetes letartóztatását - közölte Simon Richárd ügyészségi szóvivő.
Felidézte, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat az ügyben régebb óta folytatott titkos nyomozást, mert tudta, hogy a záhonyi határátkelőn szolgálatot teljesítő rendőrök között van, aki üzletszerűen hivatali vesztegetést fogad el. Az ügyészség hétfőn csapott le, 39 helyszínen tartottak házkutatást, lefoglaltak több millió forintot és több ezer eurót, tetten értek egy útlevélkezelőt, akinél 950 euró volt.
Aznap harminc embert hallgattak ki, kedden pedig további nyolcat, a 38 gyanúsított közül 21-et vettek őrizetbe.
Simon Richárd szerint a Központi Nyomozó Főügyészség történetének legnagyobb egyidejű műveletében az ügyészség részéről 75-en vettek részt, munkájukat a Készenléti Rendőrség 120 emberrel segítette. Az akciót a szolgálatváltás időpontjára időzítették, a hajnali művelet alapos logisztikai előkészítést igényelt.
Frissítés: 14 újabb előzetes
A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa újabb tizennégy rendőr előzetes letartóztatását rendelte el szerdán - tájékoztatta a törvényszék sajtótitkára az MTI-t.
Veszprémyné Szajkó Márta közölte: a záhonyi határrendészeti kirendeltségen történt rendőri visszaélések miatt a Központi Nyomozó Főügyészség indítványozta a rendőrök letartóztatását, mivel üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt folyik nyomozás ellenük.
A bírósági végzést ketten tudomásul vették, a többiek fellebbeznek a határozat ellen.
(MTI)