Miután 7 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság a fagyállós gazdát, Vajtai Pál Gyula a következő reggel ugyanúgy elindult dolgozni, mint máskor. A másodfokú ítéletig szabadlábon védekezhet, és élheti az életét tovább. Próbál is így tenni, mert elképzelhetetlennek tartja, hogy leültessék, olyannyira biztos az igazában.
Zoom
Vajtai Pál arról vált országszerte ismertté, hogy megelégelte, otthonát rendszeresen fosztogatják a cigányok, például rájárnak saját termesztésű borára is. Fagyállót kevert a meggyborba, hogy megleckéztesse a tolvajt, ám "Sanyika" (†30) belehalt a mérgezésbe.
Emberölés – hozta meg a bíróság az ítéletet. Pál viszont azt állítja, nem akart megölni senkit, csak védte a tulajdonát, mert a törvény nem védte meg őt a bűnözőktől.
– Pár évvel ezelőtt a kisfiam születésnapján vitték el tőlem a fűnyírót és a láncfűrészt. A rendőrségen azt mondták, be kellett volna zárni a szerszámokat, nem elég a kertkapu. Nem lett meg a tettes. Ahogy a horgászbotjaim sem, azokat később lopták el. Két éve pedig a meggyboromra kezdtek rájárni a tolvajok. Elég volt! – idézte fel mindazt, ami a végzetes októberi éjszakához vezetett. A kitaposott drótkerítés még őrzi a tolvaj nyomát, ahol többször is bemászott a kertbe meggybort lopni.
 
Zoom
A legújabb facsemetéit már nem merte a kerítés mellé építeni, mert úgyis lelopnák a termést
– Nem akartam, hogy bárki meghaljon, nem tudtam, hogy a fagyálló ölni képes. Ha visszapörgethetném az idő kerekét, biztosan nem nyúlnék fagyállóhoz. De akkor nem gondolkodtam, ki voltam borulva. Ész nélkül beleöntöttem a borba. Azt akartam, legyen hasmenésük, kerüljenek kórházba, és kiderüljön az igazság. Senkinek nem szóltam a tervemről. Ha a feleségem tudta volna, biztosan letöri a derekam! – mondta a megkeseredett gazda.
 
Zoom
Ebből a pincéből lopták a bort
Ilyen egy abszurd ország: fel kell tüntetni, ha mérgezzük a saját borunkat
A jogos védelemnek minden esetben arányosnak és szükségesnek is kell lennie. A törvény szűk keretek közé szorítja azt, amikor van jogunk kioltani bárkinek is az életét, aki ránk támad.
– Ha valaki áramot vezet a kerítésébe, figyelmeztetést kell kiraknia. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha valaki valami veszélyes anyagot tölt a borába. A palackon, hordón jelezni kell, hogy méreg van benne – mondta Fridman Róbert ügyvéd.
A szakember szerint a támadónk életét csakis abban az esetben olthatjuk ki, ha az éjszaka, felfegyverkezve, esetleg csoportosan ront ránk, ilyen esetben ugyanis nincs módunk, időnk mérlegelni. Így ha például valaki lopja az almát a fánkról, nem emelhetünk rá fegyvert.
Évekkel ezelőtt még létezett a kitérési kötelezettség is. Ha a támadónk például láthatóan gyengébb volt nálunk, ezt fel kellett mérnünk, és nem pofozhattuk fel – ezt a törvényt azóta módosították, de látható, hogy mennyit érünk el vele.
Pál azóta elkapcsol, ha krimi megy a tévében, vagy bűnügyi híreket olvasnak fel a híradóban. A bíróság hallatán gyomra görcsbe rándul. Esténként negyedórát tölt azzal, hogy bezárjon minden ajtót, reteszt, lakatot. A nyúlketrecre magasfeszültségre figyelmeztető táblát rakott, hátha elijeszti a tolvajokat. Belátta, mást nem tehet.
– Pedig ez nem csak az én ügyem. Járom az országot, és látom, hogy a kiskertekben nem termelnek zöldséget, krumplit az emberek, mert csak ellopnák. Inkább megveszik a boltban. Nincs ez jól így – mondta a gazda az ítélethirdetés másnapján.
Neki köszönhető a hét év - várjuk a címét és telefonszámát
A bírói tanácsot vezető Szegedi Gyöngyvérnek nem ez az első ilyen ügye. Ő hozott döntést a szigetszentmiklósi gyerme­keiket kínzó szülők ügyében. A vádban elképesztő kínzások – verés, fekáliaetetés, szexuális bántalmazás – szerepeltek. Végül kiskorú veszélyeztetése miatt mindössze két évet kaptak a szülők, amit az előzetesben addigra letöltöttek, így szabadon távozhattak.
Zoom
Szintén Szegedi hozott ítéletet az ötéves fiát fakanállal és szíjjal agyonverő dunaharaszti apa ügyében. 2012-ben a vádban szereplő emberölést, halált okozó súlyos testi sértésre enyhítette. H. Gábor csupán öt évet kapott.
Mint ismeretes, a gazdát a Pest Megyei Főügyészség eredetileg életveszélyt okozó testi sértéssel vádolta meg, de a bíró már az első nap jelezte, hogy halált okozó testi sértés, de akár előre kitervelt, aljas indokból elkövetett emberölés is lehet majd a minősítés. Ennek nagyon súlyos tétje van: a büntetési tétel az előbbieknél 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés, az utóbbinál akár életfogytiglant is ki lehet szabni.
(Blikk - Bors nyomán)