88 hektár földet vett egy külföldi állampolgár Rajka közelében az egyik tegnapi győri földárverésen. Az illető 167 millió forintot fizetett a területért, amit jelenleg a Lajta-Hanság Zrt. bérel az államtól 2051-ig.
A HírTV információi szerint a múlt héten indult földárveréseken eddig ez a legnagyobb földterület, ami hivatalosan is külföldi tulajdonba került.

A 2010-es választási kampányban Orbán Viktor még azt ígérte, hogy amíg a Fidesz kormányon lesz, külföldiek nem szerezhetnek magyar termőföldet. November elején azonban a kancelláriaminiszter is elismerte, hogy a földtörvény legutóbbi módosítása nyomán több mint kétszáz külföldi állampolgár szerzett jogosultságot ahhoz, hogy induljon a földárveréseken.
Egészen pontosan így hangzottak az ígéretek:
"Szeretném önöket megnyugtatni, hogy a magyar föld jövője nem függ a Brüsszelben esedékes döntéstől. Ez csak és kizárólag tőlünk függ. És elmondhatom önöknek, önök biztosak lehetnek abban, hogy amíg a Fidesz kormányon lesz, és abban az én munkám is ott lesz, addig Magyarországon külföldiek – akármit döntenek Brüsszelben – itt soha termőföldet nem fognak vásárolni."
Orbán Viktor, 2010., Hajdúböszörmény, Magosz-nagygyűlés, boldogan tapsoló hiszékenyek tömege
"Bárhogyan is dönt az Európai Unió a magyarországi földvásárlási moratórium meghosszabbítása ügyében, a Fidesz-KDNP-kormány mindenképpen megakadályozza, hogy a külföldiek földet vásárolhassanak Magyarországon."
Semjén Zsolt, 2010. február 17., Zalaegerszeg
(Kuruc.info - HírTV nyomán)