Soha nem hittük volna, hogy egy fideszes ezeregyedjére is megfutamodik, ha ráparancsolnak, mégis bekövetkezett. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár megingathatatlannak hitt vitézségű polgármestere sajtónyilatkozatban hátrált ki a minap még filoszemita felhangok buzgó mantrája mellett – nagy hanggal támogatott Hóman-szobor mögül. Most már visszakérné a pénzt is, ha az alapítvány továbbra is kitartana a szobor mellett.
Módosítás nélkül, a helyesírási hibákat is meghagyva közöljük a város honlapján olvasható teljes visszavonulót, melyből kicseng a zsidók gyűlöletétől való félelem. Bizony, minden valamirevaló politikus összevissza töri magát, hogy megfeleljen a főnökeinek, ahol pedig felmerül az ún. holokauszt, ezt remegő térdekkel teszi. Íme a korunkra jellemző magyarázkodás:
Zoom
Székesfehérvárt az elmúlt napokban méltatlan budapesti és nemzetközi támadások sorozata érte. Érzékelve ezt a minden eszközt felhasználó, és a demokrácia keretein túlmutató nyomásgyakorlást, egy polgármester akkor jár el helyesen, ha igyekszik megvédeni a helyi közösséget, ezért az alábbiakról kívánom önöket tájékoztatni:
Megdöbbentőnek tartjuk és elítéljük a nyomásgyakorlás mindazon formáját, amely – eddig úgy gondoltuk – összeférhetetlen a véleménynyilvánítás szabadságát és a civilek önrendelkezését hirdető társadalommal, amely azonban a várossal szemben sajnos megnyilvánult. Visszautasítjuk az itt élőkről megjelent negatív minősítéseket. Visszautasítjuk, hogy elvetemültnek és butának nevezzenek százezer székesfehérvárit!
Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egyesek, kizárólagosan politikai érdektől vezérelve, toleranciát hazudva Székesfehérvárra a gyűlölet és szembenállás kultúráját próbálják importálni.
Eddig sem adtunk és ezután sem fogunk antiszemita, vagy bármely szélsőséges nézeteknek helyet adni, keményen fellépünk ez ellen. A Székesfehérvári Izraelita Hitközséget fontos partnerünknek tekintjük valamint a velük kialakított és a holokauszt emlékév során megerősített partneri viszonyt a jövőben is fenn fogjuk tartani.
Mai nyilatkozatom egyik fő célja, hogy lássunk tisztán ebben a sok indulatot és vitát kiváltó ügyben: civilek Székesfehérvár Önkormányzatát már évekkel ezelőtt megkeresték a szoborállítás ügyében. Akkor a városvezetés azt jelezte, hogy mindaddig, amíg Hóman Bálintot a második világháború alatti politikai szerepvállalása miatt ért vádak alól fel nem mentik, addig ennek a témának a megvitatását nem támogatja. Idén márciusban a Fővárosi Törvényszék jogerős döntésében posztumusz felmentette Hómant. Ezt követően a Hóman Bálint Alapítvány már úgy jelentkezett, hogy jogi akadály nincs, az anyagi finanszírozást jelentő minisztériumi támogatás már rendelkezésükre áll, ezért az Önkormányzat hozzájárulását kérte a szobor felállításához. Egy olyan épület árkádjai alatt, amely Hóman Bálint nélkül egyszerűen ma nem is létezne. A városi közgyűlés tudomásul vette a szobor felállítást és annak alapozási munkálataihoz, valamint a környező közterületek rendbetételéhez szavazott meg kétmillió forintos támogatást.
Ahogyan azt már korábban is többször hangsúlyoztuk, a szobrot egy civilszervezet kezdeményezte és készíttette, így annak sorsáról is neki van joga szabadon dönteni. Ezért tegnap este találkoztam az alapítvány vezetőjével, és kérést fogalmaztam meg a civilek felé: Székesfehérvár Önkormányzata most az ország és a város érdekeit szem előtt tartva arra kéri a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolja át a szobor felállítását.
Mindez nem jelenti azt, hogy bármiben változtatnánk az eddig általunk képviseltekhez képest: továbbra is elítéljük Hóman Bálint országos politikai tevékenységét, a második világháború alatti szerepvállalását, de elismerjük azt a máig ható városépítő tevékenységet, amelynek eredményeként iskolák és kulturális intézmények épültek, valamint ma is működő ipari üzemek létesültek.
Hóman Bálint egy évtizedes képviselői tevékenysége és Csitáry G. Emil polgármestersége nélkül ma Székesfehérvár egy kisváros lenne és nem az ország egyik legfontosabb nagyvárosa.
Összegezve: a történelem nem fekete vagy fehér, a történelem alakjai nem kizárólagosan rosszak vagy kizárólagosan jók. Annak az ideának a hívei vagyunk, hogy a történelmünket értékelni és arról beszélni kell, a rosszat, a bűnt mondjuk ki és ítéljük el, az értéket viszont mutassuk be.
Biztosan lesznek, akik meghátrálásnak tekintik ezt a nyilatkozatot, esetleg úgy gondolják, hogy engedtünk a zsarolásnak. Én azonban úgy látom, hogy a fehérvári polgárokat, az ő munkahelyeiket és közös otthonunknak tekintett városunkat csak úgy tudjuk megvédeni a nyomásgyakorlás különféle formáitól, ha azt kérjük a szobrot állíttató civilektől, hogy fontolják meg szándékukat.
Ha a Hóman Bálint Alapítvány úgy dönt, mégis felállítja a tervezett alkotást – amihez egy demokráciában joga van –, akkor Székesfehérvár Önkormányzata nevében arra kérjük, hogy a közpénzt, amit a Magyar Államtól és az Önkormányzattól kapott - anyagi lehetőségei szerinti módon és időben - fizesse vissza a civilszervezet, ezzel mentesítse a várost és az országot a méltatlan támadásoktól.
Székesfehérvár közössége éli a hagyományos adventi heteket, többezer ember sétál az ünnepi fényekbe öltözött Belvárosban, mindennap meghallgathatjuk a helyi óvodák és iskolák karácsonyi műsorait. Székesfehérváron látható jele nincs, de sajnos Székesfehérvárra, a város jövőjére lehet következménye annak a Budapestről és külföldről generált hangulatkeltésnek, amelynek áldozatai vagyunk. Továbbra is meg kívánok tenni mindent annak érdekében, hogy ne lepje el a gyűlölet lángja városunkat! Ebben minden jóérzésű fehérvári támogatására számítok!
Van úgy, hogy az idealizmussal szembejön a világ valósága. De Székesfehérvár csak egy van. És egynek is kell maradnia!