Karácsony előtt kapta kézhez több tucat rendőr azt a felszólító levelet, amelyben munkáltatójuk több százezer forintnyi túlóradíj visszafizetését követeli tőlük. Mindannyian a déli határnál teljesítettek szolgálatot, legtöbbször napi 16 órában.
A felszólításban azt közölték a rendőrökkel: az illegális migráció miatt Csongrád és Baranya megyébe történt átrendelésükkor, szeptemberben és októberben több túlszolgálatot számoltak el nekik, mint amennyit teljesítettek. Ezért követelik, hogy a levél kézhezvételétől számított 8 naptári napon belül fizessék vissza a különbözetet. A Magyar Nemzet birtokába került egyik felszólító levélben arra hivatkoznak, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti főigazgatójának október 20-i állásfoglalása alapján „a csapatszolgálati századok átrendelése során a pihenőben töltött időszak készenlétnek minősül. Amennyiben ezen időtartam alatt tényleges szolgálatteljesítésre nem került sor, úgy sem rendes szolgálat, sem túlszolgálat nem számolható el.”
Ez azért kulcsfontosságú, mert a készenléti szolgálatért csupán bruttó 90 forintos órabér jár, míg a túlszolgálatért normál munkadíjat, óránként bruttó két-háromezer forintot kell fizetni.
Zoom
Csak addig kellettek, amíg a nemzetközi elismerést kikaparták
„Téves jogszabály-értelmezés”
A levél idézi a rendvédelmi szervek szolgálati törvényét, amely szerint: „A szolgálati elöljáró a hivatásos állomány tagját kötelezheti arra, hogy a szolgálatteljesítési időn kívül szolgálati érdekből, szolgálatképes állapotban olyan elérhető – szolgálati helyen kívüli – helyen tartózkodjon, ahonnan szolgálati feladatra bármikor igénybe vehető.” Az iromány végén közlik, hogy korábban „téves jogszabály-értelmezés” miatt tekintették túlszolgálatnak azt, ami a valóságban csupán készenlét volt.
A Magyar Nemzet által megkeresett rendőrségi szakszervezet egyelőre körülbelül negyven érintettről tud, akiktől 200–260 ezer forint közötti összeget vennének vissza, de az érintettek száma várhatóan emelkedni fog. Tudomásuk szerint egyelőre a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitánysághoz tartozó kapitányságok rendőrei kaptak ilyen felszólítóleveleket.
Még folyik az ellenőrzés
A lap megkeresésére az ORFK kommunikációs szolgálatán azt közölték: az illegális bevándorlással összefüggésben elrendelt túlszolgálatok elszámolásának ellenőrzése most is tart, így jelenleg nem tudják megmondani, hány rendőrnek és összesen mennyi túlóradíjat kell visszafizetnie.
Emlékezetes, Papp Károly országos rendőrfőkapitány augusztusban jelentette be, hogy hat határvadász egységben összesen 2016 rendőrt küldenek a szerb határ védelmének megerősítésére, köztük 876 rendőr-szakközépiskolai tanulmányait még be nem fejezett próbaidős fiatalt. Azt megelőzően ezer helyi rendőr és háromszáz készenlétis próbálta útját állni az illegális bevándorlóknak.
Zoom
Most már mehetnek
A Jobbik szerint vérlázító és embertelen
A Jobbik szerint a Fidesz-kormány embertelenségének fényes bizonyítéka, hogy épp karácsony előtt követeli vissza számos, a migrációs válság sújtotta déli határra vezényelt rendőrtől fizetésük egy jelentős részét, többüktől több mint 200 ezer forintot.
A Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője által jegyzett közlemény azt pedig egyenesen vérlázítónak tartja, hogy mindezt egy október 20-án meghozott állásfoglalásra hivatkozva teszik. Emlékezetes, a teljes déli határszakaszon is ugyanekkor fejeződött be a Jobbik által már hónapok óta szorgalmazott fizikai határzár építése, a Fidesz-kormány pedig csak ezt követően hivatkozott a „téves jogszabály-értelmezésre”. Így a rendvédelmi dolgozók jóhiszeműen vélték úgy, készenléti szolgálatuk túlórának minősül.
Az elismerést kiharcoló kisembert sarcolják
A nemzeti párt szerint tovább fokozza a Fidesz-kormány pofátlanságát, hogy ezek a rendőrök családjuktól távol, olykor fűtés nélküli helyiségekben, néha étlen-szomjan szolgálták a határ védelmét. A segítségükre szerveződött civilek adományait pedig felsőbb utasításra nem fogadhatták el.
A Jobbik szerint most, a közvetlen migránsválság elmúltával a Fidesz lubickol az európai közvélemény elismerésében, közben pedig az ország érdekében teljesítő kisembereket újra sarcolni kezdi. "Úgy véljük, ha történt is utólag kiderült tévedés, megfelelő jogszabály-változtatással elérhető, hogy a határ védelmét ellátók megtarthassák juttatásaikat" - zárul a közlemény.
Frissítés: A Belügyminisztériumhoz fordul a Jobbik
2. frissítés: Minden rendőr megkapja a BM által jogosnak ítélt pénzt - "annyit és csak annyit"
Minden a déli határon az elmúlt hónapokban szolgálatot teljesítő rendőr megkapja az elvégzett munkáért járó pénzt - jelentette ki az MTI-nek az országos rendőr-főkapitány helyettese hétfőn Szegeden.
Balogh János vezérőrnagy újságíróknak elmondta, az országos rendőrfőkapitány szúrópróbaszerű vizsgálatot rendelt el a tömeges migráció miatt túlmunkát végző rendőrök illetményének kifizetésével kapcsolatban, és ennek során több szabálytalanságot is találtak. Ezért tételes ellenőrzés indult az összes túlszolgálatot ellátó rendőr illetményével kapcsolatban - tette hozzá.
A vizsgálatok eredményeként hozzák meg azokat a döntéseket, melyek a jogszerű járandóság biztosítása mellett az esetlegesen jogalap nélkül felvett illetményrészek visszafizetésére vonatkoznak - közölte a tábornok. A főkapitány-helyettes hangsúlyozta, "minden rendőr megkapja a jogos járandóságát, annyit és csak annyit".
(Kuruc.info)