Összesen 112 darab Parabellum szolgálati pisztolyt és tartozékait, valamint 200 ezer lőszert vásárolt a jegybank egyik őrző-védő cége, az elsősorban az ingatlanok őrzésével megbízott MNB Biztonsági Zrt.
A pisztolyokat a Székely Herbert tulajdonában lévő Milipol szállítja majd, a lőszert pedig a Harmónia 91 Kft. Ahogyan a napilap írja, nem is a Milipol 26,5 milliós ajánlata volt a legolcsóbb, hiszen volt egy 14 milliós ajánlat is, de a tenderen nem az ár volt a döntő, hanem az "összességében legelőnyösebb ajánlat" nyert - idéz a HVG egy általa meg nem nevezett napilapot.
A jegybanknak két biztonsági cége is van, a 2014-ben alapított MNB-Biztonsági Zrt. és a 2015 novemberében alapított Qualitas-Védelmi Tanácsadó Kft. Előbbi az épület védelmét látja el, utóbbihoz azonban már személyvédelmi feladatokat is rendeltek.
A Milipol-tulajdonos Székely Herbert az 1998 februárjában meggyilkolt Fenyő Jánosnak volt a munkatársa, a liechtensteini Setara alapítvány kuratóriumi tagjaként részben ő felelt a zsidó sajtómágnás halála után a cégekért kapott mintegy 15 milliárd forintért. Cége, a Milipol nem ismeretlen a Szabadság téren, hiszen már az előző elnök, Simor András regnálása idején, 2011 novemberében is nyert a jegybank közbeszerzési tenderén. Akkor nem fegyvert, hanem formaruhákat adott el – mintegy 15 millió forint összértékben – az MNB biztonsági őreinek, köztük a fegyverrel szolgálóknak.
A Milipol 2010. december előtti jogelődje, az 1992-ben alapított Combat Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kft. – melybe Székely 2004 októberében szállt be, és 2010 decemberében vásárolta ki tulajdonostársát, Wéber Jánost – már régóta szállít állami szerveknek. Tőle vett például a Belügyminisztérium kereskedelmi és beszerzési cége a 2000-es évek közepén robbanószer hatástalanításánál használt bombaruhákat és védősisakokat, valamint védőfelszerelést a rohamrendőröknek. De a Combat jutott hozzá több mint 60 harcjárműhöz is, melyeket Magyarország még az orosz adósság fejében kapott.
Már Milipol néven adott el a cég 2012 és 2014 között mintegy 3,5 millió forint értékben spray-ket és sokkolókat, 3,78 millióért pedig kesztyűket az Országgyűlés őrségének – ismerte el annak hivatala tavaly –, 2014-ben pedig taktikai öveket és hevedert az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) 13,3 millió forintért. Az ORFK védősisakot és gázálarcot is vett, de hogy mikor és mennyiért, az nem derül ki az Atlatszo.hu közérdekű adatigénylésére 2015 októberében adott válaszból.
(VG - HVG nyomán)