A szekszárdi kormánytisztviselő összesen 12 ukrán és 18 orosz állampolgárságú, valamint egy hontalan, de korábban orosz állampolgár honosítási kérelmének intézésekor igazolta hamisan, hogy tudnak magyarul. Ezért összesen 2 millió 956 ezer forint vesztegetési pénzt vett át.
Hivatali vesztegetés miatt emelt vádat egy 40 és egy 28 éves nő, illetve egy 37 éves férfi ellen a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség. Korábban valamennyien előzetes letartóztatásban is voltak, és ketten közülük jelenleg is lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt állnak. Az I. rendű vádlott kormánytisztviselő volt, és a munkakörébe tartozott az állampolgársági ügyek teljes körű ügyintézése, illetve az úgynevezett egyszerűsített honosítási eljárások.
Még 2013. őszén ismerkedett meg egy Budapesten ügyvédjelöltként dolgozó férfival, a II. rendű vádlottal, akinek elmondta, hogy hatósági ügyintézőként ő is intéz állampolgársági ügyeket. Az ügyvédjelölt már az első személyes találkozójukon megpróbálta rávenni arra, hogy egyszerűsített honosítási eljárásokban igazolja a külföldi állampolgárok magyar nyelvismeretét, és kérelmüket ezzel továbbítsa a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Honosítási Igazgatóságához. Végül az I. rendű vádlott ebbe bele is egyezett.
A vádlottak megállapodása szerint II. rendű vádlott a magyar nyelvet nem beszélő és nem is értő külföldi állampolgárok kérelmeit előkészítette, majd pedig az I. rendű vádlott a kérelmeken valótlanul tanúsította, hogy az igénylő ért és beszél magyarul. Mindezekért a II. rendű vádlott kérelmezőnként 100 ezer forintot ajánlott az I. rendű vádlottnak.
A vádlottak 2013. november végétől 2014. augusztus végéig – az őrizetbe vételükig – folyamatosan tartották a kapcsolatot. A III. rendű vádlott pedig a vesztegetési pénzeknek a II. rendű vádlottól I. rendűhöz való eljuttatásában működött közre. Ilyen módon a vádbeli időszakban a kormánytisztviselő összesen 12 ukrán és 18 orosz állampolgárságú, valamint egy hontalan, de korábban szintén orosz állampolgár kérelmének intézésekor járt el a hivatali kötelességét megszegve, amiért összesen 2 millió 956 ezer forintot vett át.
Az I. rendű vádlottat az ügyészség folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével és az ehhez kapcsolódó közokirat-hamisításokkal vádolja. A II. rendű vádlottat folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés bűntettével, a közokirat-hamisítások tekintetében pedig mint felbujtót vádolja. A III. rendű vádlott a vesztegetés bűntettében bűnsegédként vett részt. A legsúlyosabb korrupciós bűncselekmény elkövetőjét a törvény 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.
Az ügyészség mindhárom, egyébként büntetlen előéletű vádlottal szemben a jelentős tárgyi súlyú bűncselekmények miatt börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, a közügyek gyakorlásától eltiltásukat, valamint I. és II. rendű vádlottaknál vagyonelkobzás elrendelését szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál. A vesztegetést elfogadó kormánytisztviselő esetében pedig azt is, hogy a bíróság véglegesen tiltsa el a közigazgatási ügyintézői munkakörtől. Az ügy további hat gyanúsítottjával szemben megszüntették a nyomozást, tájékoztatott dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.
(Teol)