A Körmendre és a Szentgotthárdra tervezett sátortáborok kivételével valamennyi nyitott és őrzött menekülttábort megszünteti a közeljövőben a kormány - írja a Magyar Nemzet csütörtöki száma.
Nemcsak a déli és a keleti határnál fekvő migrációs központokat (azaz a nagyfai, a kiskunhalasi, a békéscsabai és a nyírbátori befogadóállomásokat) szünteti meg a kormány a közeljövőben, hanem a Bicskén és Vámosszabadiban lévőket is - írja a lap.
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerdán a parlamentben a lapnak azt mondta: két befogadóállomás marad, Körmend és Szentgotthárd, több nem kell. Hozzátette: a déli táborokat, így például a nagyfai állomást folyamatosan ürítik ki.
A lap emlékeztet, hogy a parlament szerdai ülésén elnapolták a migrációval összefüggő előterjesztés általános vitáját, Kósa Lajos a halasztást azzal indokolta a Magyar Nemzetnek, hogy meg akarják várni a csütörtökön kezdődő uniós csúcsot, illetve azt, hogy ott sikerül-e bármilyen megállapodást tető alá hozni.
(MTI)
Frissítés: Jobbik-közlemények:
I.
A Jobbik álláspontja egyértelmű és világos: nem akarunk bevándorlókat sem Körmenden, sem Szentgotthárdon. Miközben a nagyfai menekülttábor bezárására közbiztonsági problémák miatt kerülhet sor, addig Szentgotthárdon és Körmenden befogadóállomásokat kíván nyitni az Orbán-kormány.
Két befogadóállomás marad, Körmend és Szentgotthárd, több nem kell – mondta tegnap Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője. A Fidesz ismét kettős beszédet folytat: szavakban kiállnak a bevándorlás ellen, de a valóságban éppen szeretett városainkban nyitnak menekülttáborokat, figyelmen kívül hagyva a helyiek véleményét.
A szentgotthárdiak, a körmendiek és a térségben élők számíthatnak a Jobbikra. Minden lehetséges eszközzel fel fogunk lépni a táborok ellen – családjaink, szeretteink biztonsága érdekében. Sajnálatos, hogy a két város kormánypárti polgármesterei nem ezt teszik, hanem belemennek mindenféle zsarolásokba.
Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Jobbik körmendi választókerületi elnöke
Auer Miklós, a Jobbik körmendi önkormányzati képviselője
Lábodi Gábor, a Jobbik szentgotthárdi önkormányzati képviselője
II.
A Győri Jobbik üdvözli a kormány azon döntését, hogy a közeljövőben - több másik mellett - bezárják a vámosszabadi menekülttábort.
A Jobbik már a tábor megnyitása ellen is tiltakozott, s a létesítése óta folyamatosan azért küzdött, hogy a vámosszabadiak és a győriek akarata érvényre jusson, és végleg bezárják a befogadóállomást. Borkai Zsolt polgármester eleinte nem volt hajlandó elismerni, hogy a vámosszabadi tábor hatással van Győr életére is, végül azonban az idei februári közgyűlésen nyilvánosan beismerte, hogy tévedett, és a Jobbiknak igaza volt.
Bebizonyosodott, hogy a Jobbik kitartó és következetes kiállásával képes ellenzékből is változást elérni. Nem volt hiába az elmúlt három év harca, melyben sokáig egyedüliként csak a Jobbik „állta a sarat” a kormánnyal szemben. Reméljük, hogy a győri példa erőt ad a szentgotthárdiaknak és körmendieknek, és sikerül megakadályozni az ottani táborok megnyitását is.
Fodor Roland önkormányzati képviselő, Jobbik, Győr