Százötvenhárom ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság az előző héten – közölte a Szegedi Törvényszék szóvivője csütörtökön.
Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság két vádlottal szemben végrehajtandó, háromra felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki - a kiutasítás mellett -, 41 terheltet egy évre, 106-ot két évre, egyet négy évre kiutasított Magyarország területéről.
A vádlottak - akiknek többsége tunéziai, afgán, palesztin, szír vagy pakisztáni állampolgárságúnak vallotta magát - a mások által korábban megrongált határzáron keresztül vagy a kerítés alatt, illetve felett átbújva léptek illegálisan magyar területre.
Az ítéletekkel szemben, amelyekben a bíróság végrehajtandó szabadságvesztést, illetve négy évi kiutasítást szabott ki, a vádlottak és védőik fellebbezést terjesztettek elő, a többi döntés jogerőre emelkedett. A terheltek nem kérték az írásba foglalt ítélet anyanyelvükre fordítását.
A szóvivő kitért arra, hogy a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra a héten 33 menekültügyi kérelmet érintő beadvány érkezett, a folyamatban lévő ügyek közül egy eljárás hatályon kívül helyezéssel, nyolc elutasítással, egy egyéb módon fejeződött be.
(MTI)